Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (187)

italka63 

všetky recenzie používateľa

Tak hořkosladký příběh z Divokého západu už jsem dlouho neviděla. Tak neuvěřitelné perly co tam uslyšíte, to je skvost, a modré oči Paula Newmana, to je zkrátka zážitek. Absolutní prosazování samozvaného rádoby soudce, mladičká Victoria Principal -ještě je si podobná, plastiky byly v nedohlednu, a krásná tečka Ava Gardner na závěr. Prostě skvělé. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

The Life and Times of Judge Roy Bean dvoch slávnych Johnov - Hustona a Miliusa - možno vnímať z rôznych dôvodov ako priamu antitézu či už westernu klasického, no predovšetkým Wild Bunch Sama Peckinpaha alebo Butch Cassidy and the Sundance Kid Georga Roya Hilla. Istotne je na mieste vyzdvihnúť jednotlivosti, medzi aké patrí výnimočná kameramanská práca Rogera Moora pri nekompromisnej úvodnej prestrelke (v ktorej neskúsený Roy Bean skolí všetkých sokov). Ako celok však film ešte len získava na váhe; ironická, citlivá, flegmatická a pritom rozvážna, hravá chlapčenská oslava lesku a biedy Divokého Západu a jeho legiend. Ako kronika nikam sa neponáhľajúc, pomaly plynúc uprednostňuje ilúziu pred dezilúziou, mystifikáciu pred demytizáciou - avšak neohrozený úškľabok Paula Newmana tvárou v tvár realite je veľmi obozretný, pretože neprebýva vo svete rozprávok, lež neromantizovaných desperátov, ľahkých žien a whiskey, ktorý čochvíľa vkročí do nového veku. Na domácej pôde sa filmu dostalo paradoxne rozpačitého prijatia a odľahčený tón, v ktorom dômyselne neprevažuje žiadna miska žánrových váh, sa medzi širokou verejnosťou nedočkal pochopenia. Samotný John Millius (ktorý dúfal v post režiséra, ale producenti od neho za rekordnú čiastku odkúpili scenár) sa vyjadril, že má Johna Hustona rád, ale myslí si, že film úplne zruinoval. Ja jeho názor nezdieľam. 90% ()

Reklama

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Hraje-li Roye Beana, samozvaného soudce, Paul Newman, nemám nejmenší problém sedět přikovaná k obrazovce. Zajímavý a nevšední kousek to je už jen pro to, že umně snoubí několik filmových žánrů, tj. western, komedii, romanci, parodii a celkem drsnou akci a kupodivu to skvěle funguje, zejména díky vtipným hláškám a příjemnému hereckému obsazení, krásná Victoria Principal, bezva vstup Anthonyho Perkinse a půvab Avy Gardner vše dokonale lemuje. Bylo mi potěšením, bavila jsem se. ()

Astaroth12 

všetky recenzie používateľa

Vôbec som nevedel do čoho idem,ale hovorím si, že  keď tam hrá Paul Newman, tak to musí mať úroveň. A aj keď zo začiatku to vyzeralo na nejakú poblaznenú grotesku, no potom sa film upokojil a príbehovo ma očaril. Už som v tomto žánru videl všeličo, ale takto príjemné naservírovaný príbeh ešte nie. Hlavne ma tu zaujalo a to hlavne od Roya, koľko vtipných hlášok sa mu podarilo vysypať z Kožucha a k nemu sa ešte aj pripojil alkoholik medveď a to už bol bravúrny koncert vtipu a zábavnosti. Toho strieľania tu nieje až tak moc a to mi vadilo asi najviac, že si neukrojil trochu väčšiu dávku akcie. Bolo pekné pozorovať Paula ako si užíva túto rolu a naozaj bolo vidieť, že mu sudca, ktorý ctí len zákony, ktoré sa mu hodia veľmi sadol. Koniec je taký burlivejší, ale film si to zaslúžil, lebo dovtedy to bolo také jemné. Slabé 4* ()

Rob Roy 

všetky recenzie používateľa

Žádný podobný western jsem asi ještě neviděl. Ze začátku se to zdá jako ptákovina, ale pak tomu přijdete na chuť. Film podobně jako Nesmiřitelní ukazuje Divoký západ bez příkras, ale zcela jedinečnou humornou formou. Zároveň to je poutavý životní příběh existující postavy ve skvělém podání Paula Newmana a čiší z něho smutná nostalgie na zašlé staré doby, které možná byly drsné, ale měly své kouzlo. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (9)

  • Režisér John Huston se ve filmu objevil v roli medvědáře Grizzlyho Adamse. (John Dunbar)
  • Skutečný soudce Roy Bean (Paul Newman) žil v letech 1825–1903, zemřel tedy poněkud dříve, než ten filmový. (bjh)
  • První filmová role Victorie Principalové a Steva Kanalyho. Oba později proslavil seriál "Dallas" (1978). (džanik)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (viac)

Reklama

Reklama