Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Krátkometrážny
  • Komédia
  • Krimi

Zaujímavosti k tvorcom (31)

Ornella Muti

Ornella Muti

Je pôvodné meno je Francesca Romana Rivelli. O pôvode svojho umeleckého mena povedala: „Bol to Damiano Damiani, kto ma prinútil zmeniť meno z Francesca Rivelli na Ornella Muti, čo je spojenie dvoch diel Gabriela D'Annunzia: Ornella z La Figlia di Ioria a Elena Muti z Il Piacere. Ale mne sa to nikdy nepáčilo. Navyše ma na niektorých natáčaniach spočiatku niekto občas zosmiešňoval, hrajúci sa so slovami Muti a muta (nemá)... nuž, zlomyseľnosť nikdy nechýba... stáva sa...“

Ornella Muti

Ornella Muti

V roku 2015 ju taliansky súd v Pordenone odsúdil na osem mesiacov väzenia za zrušenie divadelného predstavenia v dôsledku údajných zdravotných problémov, čo jej však nezabránilo zúčastniť sa na spoločenskej večeri s Vladimirom Putinom v Petrohrade v decembri 2010. Vyhla sa väzeniu zaplatením sumy 30 000 eur divadlu Verdi ako odškodného.

Ornella Muti

Ornella Muti

V rozhovore pre Corriere Della Sera prezradila, že keď ako 18-ročná otehotnela, mnohí jej radili, aby šla na potrat, vrátane agenta: "Dokonca aj môj filmový agent mi to vtedy odporučil, pretože som mala natáčať film. Mala som podstúpiť potrat kvôli filmu? Absolútne nie! Takže som sa rozhodla tehotenstvo dokončiť, inak by mi Pán povedal: "Preč s tebou!" A nakoniec sa mi narodila Naike."

Ornella Muti

Ornella Muti

V júli 2022 ju kritizovala krajná pravica za podporu legalizácie kanabisu v Taliansku.

Ornella Muti

Ornella Muti

1. februára 2022 oznámila, že by chcela získať ruské občianstvo. Pre agentúru TASS povedala: "Bolo by pre mňa pekné získať občianstvo, pretože je súčasťou mojej kultúry spojenej s mojou matkou. Zomrela tento rok a bol by to pre ňu darček."

Ornella Muti

Ornella Muti

Má po otcovi taliansky, neapolský pôvod, po matke pochádza z Estónska, ale jej starí rodičia prišli do Estónska z Leningradu (dnes Petrohrad).

Ornella Muti

Ornella Muti

V roku 2008 Muti predstavila svoj vlastný rad šperkov a následne otvorila niekoľko obchodov po celom svete.

Ornella Muti

Ornella Muti

V roku 1994 sa stala rezidentkou Monaka.

Ornella Muti

Ornella Muti

V roku 1999 si poistila prsia na 350 000 dolárov.

Imogen Poots

Imogen Poots

Imogen sa pôvodne chcela stať veterinárkou. Svoju pôvodnú kariérnu túžbu opustila po tom, čo počas pracovných skúseností omdlela pri pohľade na veterinárnu chirurgiu.

Laetitia Casta

Laetitia Casta

Laetitia Casta tvrdí, že za jej úspechom v modelingu i vo filme je jej prirodzenosť: "Nepodvolila som sa diktátu, nenechala som si vyrovnať a vybieliť zuby a nesnažila sa chudnúť, len aby som sa podobala na ďalšie modelky. Sú to práve drobné nedokonalosti, ktoré robia modelku výnimočnou. Dokonalosť je nudná."

Chris Udvarnoky

Chris Udvarnoky

Po filme Ten druhý (1972) Chris a Martin Udvarnokyovci trochu pracovali na javisku s Utou Hagen a obaja sa pokúšali o hlavnú úlohu vo filme Tom Sawyer z roku 1973, no ani jeden túto rolu nezískal. Nakoniec sa obaja rozhodli nepokračovať vo filmovej kariére, čiastočne preto, že ich znepokojila pozornosť, ktorú dostali od fanúšikov pri premiére filmu Ten druhý, a tiež preto, že sa radšej vrátili do normálneho detstva. Chris Udvarnoky sa stal potom technikom pohotovostnej medicíny. Zomrel na ochorenie obličiek v Elizabeth, New Jersey 25. októbra 2010 vo veku 49 rokov.

Magdalena Lokvencová-Husáková

Magdalena Lokvencová-Husáková

„Možno sa na ňu zabudlo preto, že prvá slovenská profesionálna divadelná režisérka bola pôvodom Češka... Alebo sa na ňu zabúdalo jednoducho preto, že bola ženou," povedala o nej historička Nadežda Lindovská, autorka knihy "Magda Husáková-Lokvencová: prvá dáma slovenskej divadelnej réžie", na kolokviu venovanom Magde Lokvencovej.

Vladimír Bahna

Vladimír Bahna

Herec Jozef Kroner sa na adresu Vladimíra Bahnu vyjadril: "Po Vladovi Bahnovi zostala práca, v ktorej tvorcu možno pocítiť v každom metri filmu, v každom citlivom okamihu. Do pracovnej atmosféry prinášal vzácny pokoj, rozvahu, veľké chvíle zadumania v hľadaní."

Vladimír Bahna

Vladimír Bahna

Spisovateľ a scenárista Jozef A. Tallo po smrti Vladimíra Bahnu o ňom napísal: „Každý jeho film by sa mal rátať najmenej trikrát, lebo často musel bojovať proti ľahostajnosti, aj proti zaujatosti.“

Vladimír Bahna

Vladimír Bahna

V časopise Film a doba v roku 1974 mu venovali špeciálne uznanie, keď napísali: „Vedľa Paľa Bielika to bol predovšetkým Vlado Bahna, ktorý stál doslova pri zrode novej línie slovenskej kinematografie... Bez neho by Koliba nikdy nemohla byť v ofenzíve.“

Jozef Budský

Jozef Budský

Božidara Turzonovová o práci Budského: "Budský... To neboli skúšky, to sa celebrovalo. To sa celebrovala skúška. My sme nedýchali, To trebalo vedieť všetko. On bol tiež veľmi pripravený, ale to ako sedel ako sfinga a veľmi triasol tou nohou, to bolo vidno, ale úplne kamenná tvár. My sme nevedeli, je to dobré, je to zlé?" (Zdroj: Emília, 2023)

Emília Vášáryová

Emília Vášáryová

Emília Vášáryová účinkovala v približne 152 inscenáciách slovenských a českých divadiel, v 121 televíznych inscenáciách, v 36 televíznych filmoch, v 40 nedeľných chvíľkach poézie, v 49 dlhometrážnych filmoch a v 2 krátkometrážnych filmoch (Zdroj: Emília, 2023)

Reklama