Reklama

Reklama

Nevera po slovensky

Obsahy(1)

V slovenskej podhorskej dedine sú hanblivý Domino, poslušný mamin synáčik,  a vynaliezavý Karči, vidiecky Edison, už roky dobrí kamaráti. Spolu s partiou lesných robotníkov a miestnym horárom netrpezlivo očakávajú príchod sezónnych brigádničiek - lazníčok. Vízia vášnivých nocí sa čoskoro premení na krutú skutočnosť a muži si uvedomia, že nevera po slovensky nie je vôbec taká jednoduchá. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (90)

pravo 

všetky recenzie používateľa

Jakubiska veľmi nemusím, ale tento film sa vôbec nepodobá na ostatné jeho filmové počiny a aj pre mňa je najľahšie stráviteľný. Množstvo rozmanitých postáv v sedliackej komédií, kde idylu ich života naruší až možnosť tehotenstva jednej dievčiny. Osobne mám najradšej postavu Edisona, ktorá ma vždy rozosmeje. Nechápem síce tých, ktorí tomu dali menej ako ***, ale pravdepodobne ide o českých kolegov, ktorým vyššie hodnotenie zhatila buď jazyková bariéra alebo ide o intelektuálov, pre ktorých je toto príliš prízemný humor. Jedno či druhé abo nebodaj iné faktory ich v tomto filme zaskočili, ja musím napriek svojej averzií k tvorbe najznámejšieho slovenského režiséra iba potvrdiť, že týmto filmom splnil svoj účel, ktorým bolo pobaviť diváka. ()

DJ Rocco iNc 

všetky recenzie používateľa

Keď som videl reprízu na Markíze, bol som zhrozený, aká zostrihaná je kinoverzia. Roky som zvyknutý na verziu, ktorú vysiela RTVS a inak si to už ani predstaviť neviem. Film celkovo hodnotím veľmi pozitívne, jedna z lepších Jakubiskových klasík, v ktorej sa partia starých nadržancov snaží obveseliť mladé devy. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Hodnotím iba tretí diel, pretože je jediný, ktorý som videl. Asi by som mal s hodnotením počkať, až kým neuvidím všetky, ale pochybujem, že budem mať na ne iný názor, ako na Trest. Jakubisko vie, ako pracovať s hercami, vie vystihnúť náturu slovenského národa skoro rovnako, ako Forman, ale Trest nemá ani napriek svojej krátkej stopáži žiadny spád. Je to skôr úsmevné, ako vtipné, žiadna scéna vám neutkvie v pamäti a zo žiadnej sa nestane kult. ()

MagyG 

všetky recenzie používateľa

Toto sice nie je Jakubiskov "majstrstyk", ale zdaleka ani to najhorsie. Je niekde v strede pelotonu medzi veducou Perinbabou a beznadejnym prepadakom Post Coitum. Dej miestami zadrhava, chyba tomu dynamickejsi rytmus. Napriek tomu je to v mnohych ohladoch dobre dielo, najme vdaka svojmu osobitemu humoru a originalnym pohladom na veci, ktore sa (mozno) deju okolo nas, len ostavaju skryte. Otazka pre "WANDRWALL": Odkedy maju filmy (akekolvek) povinnost ukazovat realitu zivota taku, aka je? Filmove dielo je prostrednictvom kulis a hercov jedinecny pohlad scenaristu, rezisera, kameramana a dramaturga na to co sa mohlo a nemuselo stat. Sudime my Texas podla filmov ako Texasky masaker motorovou pilou? Toto je jednoducho slovenska verzia Slunce, seno so vsetkymi kladmi aj zapormi, ktore z toho plynu. Nenasilna jemna komedia na lahku zabavu. Pre slovenskeho divaka jednoznacne pochopitelne, pre cudzinca mozno nie, lebo su tam jemne nuansy v obrazoch, ktore cudzinec jednoducho nepochopi. Kazdopadne tento film ale nie je urceny pre neho. Pre mna jednoznacne lahko nadpriemerna usmevna oddychovka, ktora patri do trvaleho archivu slovenskej kinematografie. ()

cica 

všetky recenzie používateľa

Ha, tak krásne jednoduché, obyčajné, priamočiare. Bez Jakubiskových poetických obrazov vykreslený život na dedine v minulom storočí. Keď ženy nemali čas na dezodory a chlapi si umývali nohy raz za dva dni. Aspoň, že tu boli lesné robotníčky, ktoré rozvírili miestnu kľudnú rybničnú hladinu. A ženy boli hneď prítulnejšie, aj anjelik dostal pár materských, keď chcel spať s otcom v jednej posteli, veď hádam nebudú kvôli nemu odkladať manželské povinnosti. To na filme pobaví - priamosť, jednoduchosť. Čo prekáža, to sú niektoré hluché pasáže, bez ktorých by mal film lepší spád, a výkony niektorých hercov. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (17)

  • Niektoré miesta sa v priebehu rokov veľmi nezmenili, ale chalupa kde býval Václav Baur (Domino), bola zrekonštruovaná a prerobená na rodinný dom. (Zdroj: topky.sk)
  • Nevera po slovensky bola najprv nakrútená ako 3-dielny film s minutážou 68+72+72 minút a až neskôr zostrihaná do jednej snímky s dĺžkou 138 minút. Vysielané bývajú obe verzie, častejšie však tá dlhšia. (Addams-SK)
  • Václav Baur (Domino) a Zuzana Kronerová (Zlatka), ktorí sa vo filme stali manželmi, prežili počas nakrúcania skutočný milostný románik. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama