Reklama

Reklama

Thriller o staršom pánovi, ktorý sa rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Harry Brown je slušný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v byte na predmestskom sídlisku. Spoločnosť mu robí len jeho najlepší priateľ, práve toho ale jedného zavraždí partia miestnych výtržníkov. Harry sa rozhodne jednať a naplniť svoju vlastnú predstavu o spravodlivosti. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (721)

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Na moje počudovanie výborne poňatý revenge snímok, zobrazujúci spôsob spáchania pomsty, ktorého priebeh mal rozhodne väčšiu hlavu i pätu, ba dokonca je z môjho pohľadu reálnejšie vyobrazený, ako v podobnom počine Gran Torino. Ale aby som bol "presný", ani jeden zo snímkov si nie je nič dlžný. Skutočne výborne dostatočne temne podaný thriller so solídnou kamerou i hereckým obsadením. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Tradičný oldschool nárez, ktorý v poslednej dobe predviedol Eastwood v epickejšom štýle vo svojom Gran Torino, či Neeson v oveľa viac akčnejšej jazde Taken. Tento ich anglický kolega má pomerne jednoduchú zápletku, ale spracovanie je na veľmi vysokej úrovni a dej sa nesie vo veľkom štýle. Postupné hustnutie atmosféry a prechod z obyčajnej drámy na nekompromisný thriller s motívom odplaty sa nie vždy vydarí. Doposiaľ neznámy režisér sa touto úlohou však popasoval náramne dobre a ukázal ako danú tému možno spracovať aj v elegantnom ráze. Žiadne bezhlavé akčné nájazdy proti múru, či hollywoodsky klišovité náznaky sa nekonajú, naopak, niektoré scény by som zaradil do topky vo svojom žánri. Čo je však dôležitejšie, že Caine potvrdzuje hereckú formu a odkazuje, že ho ešte na pár rokov nemáme odsúvať na vedľajšiu koľaj. 85%. ()

Reklama

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Absolutně nechápu proč, ale čekal jsem mnohem akčnější a klipovitější variantu režie. Což by bylo špatně, protože silně dramatická thrillerová atmosféra k podobnému námětu pasuje mnohem lépe. Již od úvodních minut se snímkem táhne tak depresivní opar, až se mi místami dělalo mírně nevolno. A jsem docela zmatený a vyděšený: byl to pouze extrémní příběh skutečnosti, že ano, nic podobného se ve světě nemůže stát a neděje? Nebo jsem opět naivní? Musím tomu věřit, protože jinak mě do Anglie v životě nikdo nedostane! Film mi hodně připomínal bezvadné Hooligans s Elijahem Woodem, i když fotbaloví maníci nesahají "feťákům z podchodu" ve všech myslitelných záporných vlastnostech ani po pás. Co si Harry Brown mohl odpustit, je závěrečná scéna, jinak je snímek vysoko nad průměrem. Perlička: šokující proměna Michaela Cainea jako herce v mých očích. Jestliže je pro mne David Duchovny agent Mulder a Tobey Maguire rudomodrý Spider-man, pak Michael je Harry Brown... ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tesil jsem se na nejaky britsky Gran Torino, ale to pekny hovno, sice tu mame gangy a nasranyho duchodce, ale tim veskera podobnost konci. Caine se proste msti a tak zabiji cleny gangu, jenze i kdyz okolo sebe mava bouchackou a tvari se nasrane, stejne furt vypada jako rozklepanej dedek, kterej ma problem ujit pet metru, aby se nezadejchal a proste sem mu to zabijeni moc neveril. Ale je fakt, ze gangy jsou zobrazeny hodne slusne, banda desnejch zmrdu, vsichni se jich boji, vsude spina a hnus. A zabijeni je udelany docela realisticky a krvave. Skoda, ze ve filmu o nic jinyho nejde, takle to dava v ramci zanru slusnej thriller, ale chybi tady proste neco navic, takze to vic nez lepsi 3* nebudou. ()

Marigold 

všetky recenzie používateľa

O Tropa de Elite se obecně soudí, že je to film fašistický, o ideově velmi podobném Harry Brownovi nikdo nic podobného tvrdit nebude, páč v hlavní roli vystupuje milý důchodce s tváří milovaného Michaela Caine. Jinak jsou si ty filmy ale v lecčems podobné – ve vylíčení kriminální spodiny jako primitivního kmene, v nabízení snadného řešení a v jisté jednoznačnosti vidění světa (fér mariňák vs svinská spodina). Nevadilo mi u Padilhy, nevadí mi to ani u Barbera, nedělám si iluze, že to na vybraných anglických sídlištích vypadá o moc líp. Jinak mě ale Harry moc netrefil, sociální tón je spíše nevěrohodný (přišlo mi to až moc aranžované), Barber z Caina nedostal nijak úchvatný výkon a scénář je značně klišovitý, i když to zkouší maskovat za realističnost prostředí... Celkově jsem nějak nepochopil, co to vlastně mělo být – sociální drama či netradiční thriller? Eastwood to dokázal o stupeň přesvědčivěji, i když některé scény z Barberova filmu se mi celkem pod kůži dostaly. Ale ne moc hluboko. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (8)

  • Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu. (bradl3y)
  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)

Súvisiace novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (viac)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (viac)

Reklama

Reklama