Reklama

Reklama

Ali

Trailer 2
Dráma / Športový / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternatívna 150 min)

Réžia:

Michael Mann

Hrajú:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Životný príbeh Muhammada Aliho, najslávnejšieho boxera všetkých čias... Mladý Cassius Clay získal v roku 1960 zlatú medailu na olympiáde v Ríme a čoskoro po tomto víťazstve vstúpil do profesionálneho boxerského ringu. Spoločnosť svojej doby šokoval sebavedomím a neochvejnou vierou vo vlastné schopnosti. Bol najlepší, vedel o tom a nehanbil sa to povedať. Kontroverzné reakcie však vzbudzoval aj inak - priateľstvom s Malcolmom X a blízkymi vzťahmi k hnutiu Islamský národ, ktoré ho inšpirovali k zmene mena na Muhammad Ali a konverzii na islam, ale aj tým, že odmietol narukoval do armády a zúčasniť sa vojny vo Vietname. Toto je jeho príbeh. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (331)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nemám vo veľkej obľube životopisné filmy, obzvlášť nie športové a box považujem iba za mierne kultivovanú bitku. Tak potom prečo štyri hviezdičky? mohla by znieť oprávnená otázka. Pretože Ali je z mnohých stránok vydarený film. U životopisných filmov veľmi záleží, ktoré epizódy si režisér do filmu vyberie, ktoré považuje za kľúčové pre zobrazenie hrdinu. A Michael Mann si vybral dobre. Nemenej dobre si vybral Willa Smitha do hlavnej úlohy, kameramana, ktorý úžasne nasnímal zápasy, ale nielen tie a darilo sa aj pri výbere hudby. Do piatich hviezdičiek chýbalo presnejšie zobrazenie prostredia, ktoré na jeho život vplývalo. Výsledkom bolo, že napriek neobľúbenosti žánru a dĺžke filmu som sa nenudil. Cassius Clay je odo mňa iba o niečo starší, takže som jeho kariéru sledoval takmer v priamom prenose. ()

kleopatra 

všetky recenzie používateľa

Box mi je ukradený, nejsem fanoušek Aliho, přesto se mi Ali moc líbil a přikládám to právě Mannově režii, kterou tu tolik kritizujete. Maximálně mi vyhovovalo jak tempo, tak i fakt, že to není film o boxu, ale o člověku, který měl dar, notnou dávku sebedůvěry a píle, sociálního cítění, touhu po respektu .... na druhé straně v něm přetrvával jistý mindrák, náboženský zmatek, přelétavost. Tím, že Mann ukázal Aliho jako křehkou člověčí nádobu nikoli jako stroj, u mě zabodoval. A pak i Will Smith, Jamie Foxx a John Voight. ()

Reklama

HellFire 

všetky recenzie používateľa

Michael Mannn, král akčních scén, natočil životopisný film o Muhammadu Alim? Úvodní zápas s krásnou kamerou ukazuje, že tady je Mann na svém písečku a Will Smith vypadá jako skutečný boxer. Bohužel zbytek filmu, výplň mezi zápasy, nenabízí potřebný náboj a budování napětí tu taktéž nefunguje, jelikož příběh Aliho známe, že ano... ()

Boss321 

všetky recenzie používateľa

Skvělé zpracování života největší boxera všech dob Cassius Claye alias Muhammada Aliho. Člověka, který byl nejlepší a věděl o tom a nebál se to říct nahlas. Svými neuvěřitelně sebevědomími narážkami dokázal soupeře přinejmenším vyvést z míry. FIlm samotný se mi velmi líbil akorát mě vadí, že na 150 minutový film je zpracována velmi malá část života tohoto bohéma (např. mne velmi chybí zmínka, že onemocněl Parkinsonovo chorobou, že ve 37 letech ukončil kariéru, ale musel se vráti zpět, protože vedl velmi rozhazovačný způsob života atd... ). Výkon Willa Smithe se povedl na jedničku (zasloužená nominace na Cenu akademie) a zdárně mu sekundoval Jamie Foxx. Velice se mi líbila kamera, především scény ze zápasů byly velmi povedené. Rád bych dal pět hvězdiček, ale musím dát jen čtyři. ()

Expendable 

všetky recenzie používateľa

Je to nádherně natočený a zpracovaný film o jednom muslimském boxerovi. Který vždycky věděl, co chce od života a tvrdě se hnal kupředu. Ali vždycky věděl, že je nejlepší, ale sebevědomí mu rozhodně nechybělo a rád se jím pyšnil, což ovšem možná i odrovnalo většinu jeho soupeřů. Takové argumenty jaké Ali měl a jak všechny schazoval, bych spíš čekal od wrestlerů než od boxera. Ve filmu je též řešena otázka černochů žijících v Americe a jejich diskriminace. Mě se film velmi líbil, určitě doporučuji. 95% ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (21)

  • Will Smith pôvodne 8 krát odmietol hrať rolu Aliho s tvrdením, že takáto osobnosť sa nedá vierohodne zobraziť. Až po tom, čo mu zavolal sám Muhammad Ali a poprosil ho, aby úlohu zobral, súhlasil. (ČSFD)
  • Will Smith a Michael Mann museli vynaložiť značné úsilie, než prehovorili Jona Voighta, aby hral vo filme. (ČSFD)
  • Will Smith byl nucen nabrat více než 17kg svalů, aby vyrovnal Aliho se 110 kg. (Karlos80)

Súvisiace novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (viac)

Reklama

Reklama