Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu

  • Česko Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (viac)
Trailer 1

Kultová satira na studenú vojnu a nukleárnu hrozbu z dielne jedného z najvýznamnejších svetových režisérov Stanleyho Kubricka. Film odhaľuje absurdnosť politických a vojenských mechanizmov, paranoju z nepriateľa a zaslepenú túžbu po deštrukcii. Príbeh o nukleárnej hrozbe a možnom konci života na Zemi sa začína nápadom šialeného amerického generála letectva Jacka Rippera na vystrelenie jadrových rakiet na Sovietsky zväz. Genrál Ripper je posadnutý myšlienku zničiť komunistické zlo, ktoré podľa neho "otravuje telesné šťavy amerických občanov". Krízová situácia sa rieši na najvyššej úrovni - americký prezident zvolá svojich poradcov, ruského veľvyslanca, britského kapitána, ktorý má ako jediný prístup ku šialenému generálovi a záhadného niekdajšieho nacistického dôstojníka Doktora Divnolásku, ktorý je so svojimi schopnosťami a strategickým myslením jediným mužom schopným odvrátiť katastrofu. Geniálny Peter Sellers sa vo filme predstavil v trojroli (americký prezident, Doktor Divnoláska, britský kapitán). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (598)

Boss321 

všetky recenzie používateľa

Brilantní satira Stanleyho Kubricka o možnosti zneužití atomové bomby a o úloze jedince, který může zničit celý svět. Snímek, který přesně vystihuje dobu studené války z komediální stránky, ale i tak je to film k zamyšlení. Peter Sellers byl v trojroli naprosto vynikající a nominaci na Oscara si vysloužil zcela zaslouženě. Velmi zdařile mu sekundoval George C. Scott. Snímek, který ve své době musel způsobit velký poprask..... ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

"...Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu". Premyslená, ostrá, inteligentná filmová satira z časov takzvanej studenej vojny. Odľahčený, ale i tak silne pôsobivý, pohľad genialneho režiséra Stanley Kubricka na možný atómový konflikt medzi Sovietskym Zväzom a Spojenými Štátmi Americkými. Zručná, majstrovská práca mimoriadne talentovaného tvorcu. Maestro Kubrick. **** ()

Reklama

novoten 

všetky recenzie používateľa

Opravdu přátelská konverzace s Dimitrijem, zářící Peter Sellers a příznačně kousavý Kubrick. Dr. Divnoláska má přesně ten typ humoru, který když sedne, tak zanechá jak vrásky od smíchu, tak pocit dokonale chytrého filmu. Tím spíš, že není pro každého. Pro mě je ale i po téměř šedesáti letech od svého vzniku nestárnoucí trefou do černého. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

No nemuzu rict, ze by me Kubrick nejak zvlast potesil, cekal jsem krapet vic. Film ma svoje skvely momenty, at uz to jsou nejaky skvely vtipny sceny a nebo sceny krapet mrazivejsi, ale celkove tomu tak nak chybi stava. Proste film tak nak plyne a cas od casu necim potesi. Navic krome cool melodie v letadle tu skoro neni hudba. No a samotnej pribeh je hodne jednoduchej, ale dava prostor pro tu satiru na armadu. Jinak vse zachranujou herci, Sellersovi to sice chvilku trva, ale pak to rozjede neskutecnym zpusobem, akorat skoda, ze jeho nejuchylnejsi postava, Divnolaska, ma jen par vystupu. Ale tentokrat me skoro vic potesil George Scott, kterej byl v roli polosilenyho generala naprosto genialni. No ale ackoliv bych od Kubricka cekal neco vic, presto nemuzu filmu uprit jisty kvality a nemuzu rict, ze bych se tech 90 minut nudil, takze 4*. ()

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room! Dokonalá satira, která drze a silně popsala to, čeho se v době jejího vzniku všichni báli. Bohužel už dnes plně neoceníme její drzost bez znalosti kontextu, který asi u každého diváka nemá smysl očekávat, ale umím si představit, že uprostřed studené války šlo o ledovou sprchu... Pro většinu diváků tedy půjde spíš o všeobecnou komedii. I tak jistě funguje. ()

Galéria (193)

Zaujímavosti (73)

  • Peter Sellers, který ve filmu ztvárnil 3 role, mohl zahrát i postavu majora "King" Konga (Slim Pickens). Nedokázal se však naučit silnému texaskému přízvuku, který byl pro roli vyžadován. (Terva)
  • Stanley Kubrick nakázal všetkým hercom, aby počas skúšania podávali čo najabsurdnejšie výkony. Naostro im však prikázal hrať serióznejšie. To však nespravil v prípade herca George C. Scotta (generál Buck Turgidson). Ten mal už počas natáčania obrovské problémy s tým, ako mu bolo prikázané hrať. No keď zistil, že mu Kubrick zatajil túto podstatnú skutočnosť, prehlásil, že už s ním nikdy nebude na žiadnom projekte spolupracovať. (srbak)

Reklama

Reklama