Reklama

Reklama

Záhada Hory mŕtvych

  • Česko Záhada Hory mrtvých (viac)
Trailer 2

Film sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1959 na Hore mŕtvych v severnom Urale, kedy prišlo nevysvetliteľným spôsobom o život deväť ruských študentov... Píše sa 28. január 1959. Desať skúsených lyžiarov sa vybralo z Jekaterinburgu smerom do mesta Vizahi na lyžiarsku expedíciu do pohoria Ural v Rusku. Lyžiari, celkovo osem chlapcov a dve dievčatá, boli študentmi Uralského Polytechnického inštitútu. Jeden chlapec zo skupiny ochorel a musel sa vrátiť, ostatní pokračovali ďalej, no ani jeden z nich sa nikdy nevrátil. Ich telá sa našli iba v spodnej bielizni a vykazovali vysoké známky radiácie. Stan bol roztrhnutý zvnútra a turisti z neho utekali bosí a takmer nahí pri teplote -30 °C.  Aj keď sa nenašli známky súboja, obete mali rozrazené lebky, zlámané rebrá, rozsiahle vnútorné znamenia a jednému z dievčat chýbal jazyk. Ich smrť nebola nikdy objasnená, špekulovalo sa o lavíne, ale aj o paranormálnych javoch či UFO. Oficiálnou príčinou smrti bola spontánna sila, ktorú obete neboli schopné prekonať. Horský priesmyk, kde k  došlo k nešťastiu, pomenovali po vodcovi výpravy Igorovi Djatlovovi ako Djatlovov priesmyk. V roku 2012 sa pätica amerických študentov rozhodne vyraziť po stopách ruskej výpravy a objasniť jednu z najzáhadnejších tragédií minulého storočia. Akonáhle sa dostanú na miesta, kde vtedy zahynuli ich vrstovníci, začnú ich prenasledovať čudné desivé udalosti a im je čoraz jasnejšie, že tajomné sily, ktoré na mieste tragédie driemali päťdesiatštyri rokov, sú pripravené vraždiť znova... (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (367)

Rex Mundi odpad!

všetky recenzie používateľa

Táto príšernosť bola v kinách?! Katastrofa od začiatku do konca. Lepšie dialógy by napísal aj pacient po čerstvej lobotómii, postavy (okrem hystericky hyperaktívnej blondíny za kamerou) sa mi zlievali do jednej masy nesympatických idiotov a found footage mockumentary bolo klasicky otravné. Niežeby hy-hy bloncka bola menej nesympatická, iba som ju lepšie dokázala odlíšiť, lebo mala navyše aj najhnusnejší dabing. ()

S.Quentin QUALE 

všetky recenzie používateľa

Rozhodně ne nejhorší FFko, které jsem měl tu čest vidět. Když už nic, jedná se o příběh podle skutečné události, která je více než zajímavá, takže vás (snad) donutí si i něco nastudovat. Vztaženo k tomuto se dá už jen spekulovat, jakým způsobem tvůrci filmu pojali zakončení, no já bych tipl, že poměrně svérázně, ale což, poškrabat na hlavě mě to donutilo. Jako další plus hodnotím zimní téma v horkým létě, které mě vždy potěší. I přestože se film rozjede až ke konci, kde si tvůrci asi vsadili na vlastní karty, nemám důvodu dávat podprůměrné hodnocení. 65% ()

Reklama

Ten Druhy 

všetky recenzie používateľa

Film vychádza z otrasnej reálnej udalosti, ktorá sa stala kedysi v Rusku a je ďaleko zaujímavejšia ako samotný film. Keď už nič iné, aspoň upriamuje pozornosť na ňu. Ako zahynuli alebo boli usmrtení členovia výpravy, vedenej Igorom Ďatlovom, dňa 2. februára 1959, zostáva dodnes veľkou záhadou, aj pretože sovietska kriminalistika a možnosti rôznych expertíz boli vtedy na nižšej úrovni. Črtajú sa mnohé hypotézy a vysvetlenia: od lavíny cez skúšky tajných zbraní až po mimozemskú intervenciu. Jednej členke výpravy dokonca chýbal jazyk, mäkké tkanivo okolo úst a nebola zakrvavená, viacerí členovia nemali oči, ich telá našli v spodnej bielizni v neprirodzenej polohe, čo by nasvedčovalo skôr úmrtiu z podchladenia, ktoré je spojené s paradoxným vyzliekaním a zahrabávaním (http://en.wikipedia.org/wiki/Hypothermia), ale to už odbieham... ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Fuf, ako vidím tunajšie hviezdičkové hodnotenie, asi budem musieť nazvať Devil's Pass mojím guilty pleasure. Tento horor som mal v pláne zhliadnuť už pred nejakou dobou, pretože ma pôvodný tragický a hrôzunaháňajúci incident z roku 1959 kedysi veľmi zaujímal. A i keď Renny Harlin spracoval Záhadu Hory Mŕtvych jemne amatérskym spôsobom, ktorému by sa dalo viacero vecí vytknúť (napríklad to vtipné použitie CGI k záveru), nutno podotknúť, že scenár nestojí za pokrčenie a vyhodenie (i keď niektorí diváci tvrdia opak) a atmosféra je na prekvapenie väčšinu času celkom slušná . Bavil som sa, dejová línia ma nenudila, naopak, moju fantáziu rozvírila natoľko, že sme s priateľkou po filme viedli o danej udalosti menšiu diskusiu a hľadali na internete doplňujúce informácie, ktoré by podporili naše teórie. ()

MIMIC 

všetky recenzie používateľa

Kvalita found footage filmov nespočíva v kvalite jednotlivých zúčastnených filmových profesií (napr. debaty o herectve sú absolútne irelevantné), ale jedine vo vierohodnej prezentácii udalostí. Buď konštatujete, že sa tomu uveriť dá alebo nie. Tajomstvo Hory mŕtvych je najväčšia záhada 20. storočia, lebo jej okolnosti sú také šialené, že sú prakticky nevysvetliteľné ani kombináciou všetkých známych interpretačných pokusov (na tunguzskú záhadu sa aspoň dá reálne aplikovať nejaká zo známych teórií). Vzhľadom na uvedené šialené okolnosti je šialene vyzerajúca vizualizácia príbehu zo súčasnosti celkom akceptovateľná a (ne)príjemne strašidelná. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (6)

  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Holly (Holly Goss) ve snímku říká, že tělu Zinaidy Kolmogorovové chyběl jazyk v ústní dutině. Ve skutečnosti byla bez jazyka nalezena mrtvola Ljudmily Dubininové. (Tristaver)
  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)

Reklama

Reklama