Reklama

Reklama

VOD (1)

Waris Dirie prežila svoje detstvo v nomádskej rodine v Somálsku, no na úteku pred núteným manželstvom s omnoho starším mužom sa napokon dostala až do Londýna, kde pracovala ako pomocná sila v reštaurácii rýchleho občerstvenia. Po tom, čo ju tam náhodne objavil známy módny fotograf, sa začala jej mimoriadne úspešná modelingová kariéra. Na jej vrchole otvorene prehovorila o traumatizujúcej ženskej obriezke, ktorej bola ako dieťa podrobená. Krátko nato sa rozhodla ukončiť modelingovú kariéru a zasvätiť svoj život boju proti tejto barbarskej praktike, dodnes mrzačiacej milióny žien. Jej autobiografická kniha Púštny svet sa stala svetovým bestsellerom. (RTVS)

(viac)

Videá (3)

Trailer 3

Recenzie (311)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Veľmi vážna téma ohľadom ženskej obriezky, ohľadom praktík moslimov, možno aj iných kultúr, aj keď možno v ich posvätných knihách sa o tom nič nepíše, bola premenená na akúsi romantickú komédiu, kde človek sa niekedy smeje, inokedy cíti znechutenie a inokedy sa zas cíti trápne. Film bol podaný veľmi povrchne na tie udalosti, je to dosť ľahostajné, i keď to nie je lineárny dej, má mnohé techniky ako vo vás vyvolať rôzne emócie a presne si určil, kde a čo, je to skôr taký jednoduchý film pre nenáročné ženy. Hlavná herečka fajn, ale chvíľami som ozaj nevedel na čo hraje, čo tým scenárom chceli vyvolať, aký charakter, lebo mi prišla umelá a striedajúca zásady s totálnym bláznením sa. Niektoré veci boli zbytočné, iné dôležité skutočnosti chýbali, tiež by som to neoznačoval ako životopisný film. K ženskej obriezke a iným praktikám asi toľko, že mi je jedno, čo kto zo sebou takto robí, ak sa pre to rozhodne slobodne, zakazovať je nesprávne, no robiť to nasilu niekomu, niekomu kto sa nemôže slobodne rozhodnúť, napríklad deťom, to je skutočná ohavnosť a malo by to byť brané ako trvalé ublíženie na zdraví. ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Dobre natočená i obsadená, ale maximálne vypočítavá uplakaná citová vydieračka, ktorá sa ospravedlňuje poslednou štvrťhodinkou, o ktorú tu vlastne celú dobu išlo. Ináč pre mňa utrpenie sledovať, totálna neoriginalita, dve hodiny o tom že hlavná hrdinka je krásna (čo divák od začiatku vie) a že jej všetci ubližujú (čo divák od začiatku vie). ()

Reklama

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

Téma za 5*, jeho zpracování mi přišlo trochu zbrklé (obřízka) a naivní (holčina od kontejneru k topmodelce). V každém případě Liya je kočka a na ambice filmu dost kvalitní snímek. Tohle by bylo za kvalitní ***, ale jednu * navíc přidám za pěkný hudební motiv. Na začátku filmu v Etiopii mě upoutal a ani mi pak nevadilo, že se ve filmu tolikrát opakuje. ()

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Nesdílím nadšené přijetí snímku, které je ovlivněné jednak nesporným půvabem Liyi Kebede, jednak sentimentálním příběhem o tom, jak chudičká dívčina z dalekého Somálska ke štěstí přišla. Film podle mě nemá hloubku a snahu podívat se na problém chudoby Třetího světa a ženské obřízky komplexně. Nechá diváka, aby by se šokoval kontrastem života v suchem zasažené oblasti Afriky a konzumního obžerství Londýna, stejně jako strádáním dívky nucené v dětském věku podstoupit ženskou obřízku. Jenže je to celé zředěné faktem, že vzestup hrdinky umožní reklamní a oděvní průmysl, které jsou samy o sobě symbolem konzumu. Samozřejmě, že takový vzestup je umožněný jenom několika málo vyvoleným, a zatímco filmový divák je ukonejšený tím happyendem, osudy milionů jiných holek, které nemají potřebnou vizáž, to nijak nezmění. A to už vůbec nemluvím o problému ženské obřízky, protože film nemá šanci ovlivnit veřejné mínění v zemích, kde se provádí. Nějaký hlubší pohled do problému chybí, nějaké větší drama nebo dilemata ten film neřeší. Na uvedených problémech jen parazituje a považuju ho za takový kýč svého druhu. Celkový dojem: 35 %. ()

teutates 

všetky recenzie používateľa

Opäť dôkaz citového vydierania, manipulácie a desertnej kvetiny. Waris nebola prvá a určite nie posledná ktorej sa podaril tak husársky kúsok, ale? o to nešlo... čo zmenilo Waris život? Aá to by som aj veril, prižmuril som oko a zavrel hubu, nebudem hániť tento autobiografický snímok o jednej krásne čokoládovej žene, pretože som dosť starý cap na to aby som vedel, čo to ženska obriezka je (netvrdím, že som o tom nepočul), ale jaksi nevedel som si to predstaviť a taktiež, to sa ešte stále preferuje!? (vykulené oči mám). Celkový dojem 7/10 aj za Liyu ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)

Reklama

Reklama