Reklama

Reklama

Margrete - kráľovná severu

  • Česko Margrete - královna severu (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše sa rok 1402. Margrete sa podarilo to, čo žiadnemu mužovi pred ňou. Spojila Dánsko, Nórsko a Švédsko do mierovo orientovanej únie, ktorej sama vládne prostredníctvom svojho mladého adoptívneho syna Erika. Únia je však obkľúčená nepriateľmi, a tak Margrete plánuje manželstvo medzi Erikom a anglickou princeznou. Spojenectvo s Anglickom by únii zaručilo status vznikajúcej európskej veľmoci, ale hroziace sprisahanie môže zničiť Margrete a všetko, čomu verila. (Film Europe)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (40)

hrona 

všetky recenzie používateľa

Velice silný příběh pravda, trošku možná více televizního a komornějšího ražení, než by si zasloužil. Přiznám se, že nejsem nijakým znalcem historie severských zemí, proto nahlédnutí do této krátké, byť fiktivní, etapy dějin bylo pro mě příjemné osvěžení a poznání toho, jak tomu bylo i v zemích pro nás trošku více smýšlením vzdálených. Dánové tyto politické věci zkrátka umí., je to takový drsnější Borgen své doby.   Trine Dyrholm je ve své roli nádherná,  Søren Malling takřka démonický. Velice příjemná hudba. S klidným svědomím musím říct, že na tu bídu, která se točí na pozadí historicky dávných událostí v průběhu několika let zpětně, je to rozhodně jeden z těch opravdu dobrých počinů. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Kráľovná Margrete bola bezpochybne významná osobnosť dejín severských štátov a podarilo sa jej spojiť celú Škandináviu do jedného geopolitického celku. Očakával som, že práve o tomto bude film, ale na moje prekvapenie, dejový rámec bol celý zameraný na príbeh o návrate "strateného syna", ktorý by bol potenciálnym korunným princom. Napriek tomu, že som mal iné očakávania, tak aj tento príbeh ma celkom chytil. K priaznivému celkovému dojmu však dopomohol aj kvalitný vizuál a mňa osobne potešilo aj to, že to bola historická dráma bez prehnaných akčných scén (tie zvyknú väčšinou pokaziť môj finálny dojem). Takže za mňa veľmi dobré. 4* (jedna hviezda dole za príliš úzky dejový rámec, kvôli ktorému išla do úzadia potenciálne zaujímavá historická dejová línia). ()

Reklama

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

Tyhle historický parády já můžu, a ani Margrete - královna severu nezklamala. Zajímavý dějový milník (a protože to není anglická historie, troufnu si říct, že není moc známý, což je pro něj ovšem obří výhoda), poctivá výprava, nádherné exteriéry i interiéry, prvotřídní herecké výkony, špičkové dialogy a žádná velká akce. Přesně tak to má vypadat. Prostě silný příběh podaný tím nejlepším způsobem. Tady všechno funguje naprosto na výbornou. Atmosféra je navíc docela temná a Margrete je celkem drsná ženská. Nádherná hudba. Tohle je prostě epos jako hrom. Nádhera. Víc stejně parádních historických dramat! 95 %. ()

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Výborně rozehrané historické (psychologické) drama, které hned v úvodu diváka upozorní, že jde o příběh královny Margrete, nicméně jedná se o fikci.. Já se nechala unést a vtáhnout, Trine Dyrholmová mýma očima fantastická, pravdou je, že ani pánové nepůsobili jako křoví, nýbrž zdatní sekundanti.. Celé to severské vyprávění se mi moc líbilo a ta nesnesitelně těžká volba se na mě přenesla, jen dodám, že já bych to nedokázala.. Poklona tvůrcům, krásná záležitost, v dnešní době téměř nevídaná.. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Človek musí byť vďačný za takéto historické filmy, netočí sa ich už tak veľa a už vôbec nie v takej kvalite. Seversky chladná historická dráma z ktorej sála nielen ten chlad, ale celá atmosféra stredoveku. Dominuje tu silný psychologický prvok, vnútorný boj, vzťahové eskapády. Inak kráľovná Margaret je opomenutou, no výnimočnou historickou postavou. Nielenže dokázala mierovo spojiť celú Škandináviu, ale aj spojenectvo s Anglickom podmienila len obrannou dohodou tak, aby jej krajina nebola vtiahnutá do storočnej vojny. Z toho by si mali brať príklad súčasní politici. Zdá sa, že niekedy to tie ženy fakt vedia lepšie. ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (6)

  • Rozpočet filmu byl 9 800 000 eur. Film podpořilo mnoho severských filmových fondů a také český Státní fond kinematografie. (Azurose)
  • V době natáčení se jednalo o nejdražší dánský film v historii. (Detektiv-2)
  • Na premiére filmu o "svojom predchodcovi" sa osobne zúčastnila aj dánska kráľovná Margrethe II. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené