Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Helsinki 1945. Koniec vojny prináša maliarke Tove Jansson nový pocit umeleckej a spoločenskej slobody. Zatiaľ čo svoje umelecké ambície sústreďuje na maľovanie, očarujúce príbehy muminovských postavičiek, ktoré rozprávala vystrašeným deťom v protileteckých krytoch, rýchlo začnú žiť vlastným životom a prinášajú jej celosvetovú slávu a finančnú slobodu. Jej túžba po slobode je však vystavená skúške, keď stretne divadelnú režisérku Vivicu Bandler, ktorá v nej roznieti elektrizujúcu a pohlcujúcu lásku. (Film Europe)

(viac)

Videá (8)

Trailer 5

Recenzie (15)

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Milý film plný lásky...převážně té nenaplněné, také uměleckých ambicí a nadějí, které jsou na tom podobně. Citově dosti rozpolcená Tove, její mumu svět a zápas se sebou samotnou. Pro mě lehce komorní vyprávění, čekal jsem silnější příběh, zvlášť v rámci období, ve kterém film začíná, nicméně celkové kvality nelze opomíjet, obzvlášť vynikající výkon, který předvedla Alma Pöysti. [SCANDI 2022 - Filmový klub Citadela] ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Další standardní film o umělci s mezinárodním přesahem. Pokud chcete vědět něco o Tove Janssonové, víc se dozvíte i z jejího českého hesla na Wikipedii. Snad je lepší ušetřit čas a přečíst si od ní něco o Mumíncích. Alma Pöysti je evidentně výborná herečka, takže film utáhne, ale mezi všemi těmi současnými životopisnými filmy na tenhle asi každou chvíli zapomenu. ()

Reklama

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Životopisný príbeh založený na lesbickej romanci. Tomuto žiaľ prislúcha hodnotenie, keďže som ešte nevidel biografiu natočenú a zameranú vyslovene na prepieranie orientácie umelkyne so žiadnym detailnejším opisom jej života a toho, čo mohlo ovplyvniť jej spôsob života. Samo o sebe by príbeh o Tove mohol byť zaujímavejší, takto je to ale len priemerná milenecká agitka založená na skutočnom príbehu. Nič viac, nič menej, a o to viac je to sklamanie. 55 % ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Životopisný film o Tove Janssen, ktorá vytvorila fantastický svet Muminiek. O živote Tove som doteraz nevedel absolútne nič, takže bolo rozhodne zaujímavé sledovať, s čím všetkým sa táto žena vo svojom živote potýkala a aké to bolo pre ňu náročné vôbec preraziť. Napokon sa jej to podarilo vďaka akejsi nezáväznej záľube skicovať rozprávkové tvory tzv. Muminiek. Priznám sa, že oveľa  viac ma bavila dejová línia ohľadom Tovinej umeleckej práce, a tamtie súkromné záležitosti ma až tak nezaujímali. Ale inak fajn film, 3* ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tove sa dožila 86 rokov, napísala veľa kníh, namaľovala veľa obrazov, ale film rieši len jej lesbickosť. V podstate sa o nej nedozvedáme nič, len to, či niekoho milovala a koho nie, či mala rada promiskuitné mušličkovanie, alebo bola za permanentnú jazdu na jednej. Inak v podstate nič. Ale inak - v tej Škandinávii majú ale ohavy! ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (4)

  • První obrázkovou knihu „Sara and Pelle and Neptune's Children“ Tove Jansson (Alma Pöysti) napsala a ilustrovala už ve svých 14 letech. Jansson také ilustrovala švédské překlady klasik, jako je „Hobit“ nebo „Alenka v říši divů“. (Martrix)
  • Alma Pöysti, která hraje Tove, je vnučkou herců (Lasse Pöysti a Birgitty Ulfsson), kteří spolupracovali s Tove Jansson na divadelním představení „Mumini“ jako herci, a později hráli i v televizním seriálu Mumintrollet (od r. 1969). (Martrix)
  • Její knihy, původně napsané ve švédštině, byly přeloženy do 45 jazyků a po „Kalevale“ a knihách Miky Waltariho jsou nejpřekládanějšími díly finské literatury. (Martrix)

Reklama

Reklama