Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tridsiatnička Šarlota sa vracia do rodnej dediny hlboko v slovenských horách. Pred mnohými rokmi odtiaľto za nejasných okolností utiekla. Jej návrat v miestnych vzbudzuje podozrenie, po celý čas ju považovali za mŕtvu. Boja sa, že svojím príchodom prebudí bosorku, ktorá podľa legiend straší v okolitých lesoch. (Forum Film SK)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (186)

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Na prvý pohľad splnený sen slovenského filmu - Nvotová nachádza skvelý úbežník súčasných trendov v alternatívnom filme (znovuobjavenie folk horroru, Midsommar, The Witch) a špecifiká slovenského vidieku s dlhoročnou literárnou tradíciou (Naturizmus, Švantner, realisti..., Žitkovské bohyne). O to viac zamrzí skĺzanie k interpretačných skratkám, frázovistosti a výmene alegórie za obyčajnú hyperbolu. Výber bosoráckych motívov nevedie k rozvíjaniu, ale iba k hrubému podčiarkovaniu autorkiných téz. Svetlonoc plýtva svojím potenciálom a mení sa na vcelku jendoduchú agitku o patriarcháte a stave slovenského vidieka, no zároveň ostáva zaujímavým (a miestami aspoň vizuálne podareným) pokusom o nadviazanie slovenského filmu na súčasné trendy, interagujúce s miestnymi tradíciami. ()

Gorehound 

všetky recenzie používateľa

Konečne novší slovenský film, ktorý nepodceňuje inteligenciu diváka, nebojí sa nahoty, nie je vzťahovka alebo politická dráma. Krásny vizuál v nádhernej prírode s neprotivnými a nepodliezajúcimi sa hercami. Geišberg je v svojej úlohe mimoriadne slizký a odporný, čiže v rámci scenára skvelý, výborne sú aj dva hlavné ženské predstaviteľky. Na druhej strane má mimoriadne štve, že z väčšiny filmu nakoniec urobili psychologickú sociálnu drámu zo života na dedine, o vzťahoch a podobne. Skvelé je, že ak napriek tomu vo filme ostalo nejaké to mysteriózno, výborné je aj to, že film sa z divákom nemazlí a nevysvetľuje všetko polopate, je to trošku skladačka, po ktorej vám aj tak ostanú otázky. Škoda, preškoda, že sa to nakoniec zvrhlo v "obyčajnú" drámu, ale aj tak sa dá povedať, že je to po dlhej dobe dobrý slovenský film. ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Toto nie je ani naturizmus Švantnera, ani súčasný art-house horror, ale autentický taliansky horor zo 70tych rokov. Nie, nie, nie je to žiadna post-moderná pocta ako Malignant Jamesa Wana, osobne pochybujem, že Tereza Nvotová videla niečo viac ako Suspiriu. Svetlonoc je nevedomá rekonštrukcia postupu Talianov s ich typickými debilnými dialógmi (polovicu z nich som regulérne prerehotal), wtf momentami (vlk! hus!), ťažkopádnym vyrozprávaním, papierom šuštiacimi zvratmi, "umeleckou" ale povrchnou snahou reflektovať aktuálne témy, ale aj s hutnou atmosférou, množstvom sexu, nahoty i násilia a s výbornou kamerou a jednou dychberúcou neónovou fantazmagóriou, za ktorú by sa nehanbili ani Argento či Bava. Toto je, dámy a páni, autentické Taliansko 70tych rokov na rozmedzí artových exhibícií, exploatácie a extrémne nevyrovnaného remesla, ktoré miestami atakuje až amatérske vody. A ja som to zožral úplne aj s navijakom. Guilty pleasure. ()

drackula 

všetky recenzie používateľa

Tento film obsahuje všetko, čo drží našu spoločnosť pozadu - povery, domáce násilie, predsudky, alkoholizmus, pretvárku, glorifikované "tradície". Svetlonoc je zmes žánrov, keďže je chvíľu rodinnou drámou, následne sa prepne na mysteriózny film a na chvíľu zabrdne aj do hororu. Je to výnimočný film a dúfam, že ho na Slovensku uvidí čo najviac ľudí. 100% Kino film Europe ()

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Předsudky a tmářství mají hluboké kořeny. A to si myslíme, jak jsme civilizovaní a tolerantní... A i když má Světlonoc trošku pomalejší rozjezd, další události už nabírají rychlý spád. Líbí se mi myšlenka a líbí se mi způsob, jak se s ní pracuje. I to, jak skvěle to vypadá a jak je vyprávění "obrazem" důležité. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (5)

  • Před kamerou ve filmu Světlonoc nezemřelo žádné zvíře. (Forum Film CZ)
  • Tereza Nvotová a Barbora Námerová vycházely při tvorbě scénáře mimo jiné z knihy Tatiany Bužekové „Nepriateľ zvnútra: Nadprirodzená hrozba v ľudskej podobe“. (Forum Film CZ)
  • Natáčelo se v obci Stankovany a v lesích Velké Fatry. (Forum Film CZ)

Súvisiace novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (viac)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (viac)

Reklama

Reklama