Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový epos je príbehom britského dôstojníka, diplomata a archeológa, ktorému sa počas 1. svetovej vojny podarilo zjednotiť arabské kmene v boji proti Osmanskej ríši. Legendárny dobrodružný veľkofilm s hviezdnym obsadením získal sedem Oscarov vrátane Oscara za najlepší film. (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (456)

Falko 

všetky recenzie používateľa

V 60-tych rokoch to bol velkofilm a niet pochyb, ze je nim az dodnes, ktory sa oplati aspon raz vidiet, ale jednak dlzka je chvilkami neznesitelna a jednak zenskemu publiku tu bude chybat romantika. Vo filmoch ako TROJA (2004), STATOCNE SRDCE (1995), TITANIC (1997), JUH PROTI SEVERU (1939) a v mnohych dalsich sa nieco romanticke objavilo, ale v tomto filme absolutne nic. Je to cisto film s politickym pozadim o obycajnom clovekovi, ktory sa preslavil ako bojovnik za prava Arabov proti Turkom na strane Anglicanov, ktori tam boli usidleni a je tu i nejaky ten kratky boj, inac väcsinou len smrtelne dlha prechadzka pustou, v ktorej by sme my uz davno zomreli od smädu. A teraz sa pytate, preco som dal az 4 hviezdicky? No jednoducho ma ten film bavil, pretoze ma zaujima historia a politika, ale pre obycajneho divaka to moze byt skor nuda, alebo bude obdivovat aspon vypravu a velmi tazke podmienky pri natacani tohto filmu. Mne osobne sa pacila aj hudba od Mauricea Jarreho, ktora bola krasne zmiesana s Arabskou melodiou, mimochodom Jarre skomponoval krasnu hudbu aj k filmu DUCH (1990) s Patrickom Swayzem. Lawrence z Arabie ziskal z desiatich nominacii az 7 Oscarov vratane najlepsieho filmu roka 1962. Peter O´Toole bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, avsak zo sosky mal radost Gregory Peck za dramu JAKO ZABIT PTACKA (1962). Za vedlajsiu ulohu bol nominovany Omar Sharif, ale sosku mu vyfukol Ed Begley za dramu SLADKY PTAK MLADI (1962) a tretia nominacia bola za scenar, ale Oscara si prevzal Horton Foote za spominanu dramu JAKO ZABIT PTACKA... 20.11.2009 ______ Peter O´Toole - (T.E. Lawrence) +++ Alec Guiness - (Princ Feisal) +++ Anthony Quinn - (Auda Abu Tayi) +++ Omar Sharif - (Sherif Ali) +++ Jack Hawkins - (Generál Lord Edmund Allenby) +++ Anthony Quayle - (Plukovník Brighton) +++ Claude Rains - (Pán Dryden) +++ Arthur Kennedy - (Jackson Bentley) +++ Produkcia: David Lean) +++ Hudba: Maurice Jarre +++ ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Pro mě ten největší snímek, který kdy vznikl. A hledisko formální nádhery, dokonalosti a vynikajícího filmařského umu je tu pouze druhořadým. Peter O'Toole jako Lawrence totiž neuvěřitelně ztvárnil člověka jako bytost usilující, bytost bojující, bytost, která nakonec chtíc nechtíc narazí na strop svých možností. Nevím, jestli byl snímek takto zamýšlen, ale pro mě se jedná o spirituální zážitek nejvyššího stupně. ()

Reklama

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Film popírající moji teorii o tom, že filmy jsou buď dlouhé, nebo dobré. Necelé čtyři hodiny s Lawrencem utečou jako voda, protože neustále se něco děje. Navíc Lawrence prochází několika zajímavými přerody a divák se zmítá spolu s jeho arabskými přáteli mezi tím, kdo mu fandí, kdo se ho trochu bojí, kdo se bojí o něj a kdo jím začíná opovrhovat. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dlho som čakal na tento film a mal som aj isté očakávania. Ústrednú melódiu som síce poznal mnoho rokov, ale film mi unikal. Nie som ním však nadšený. Bol to drahý, výpravný film s komplikovanými vzťahmi medzi znepriatelenými stranami i vývojom jednotlivých postáv, film s veľkolepými masovými scénami i nádhernými obrazmi. Ale tiež film neskutočne rozťahaný, u ktorého sa prejavilo, že bol nakrútený v dobe, keď sa žilo pomalšie a dnešný divák už nebude mať dostatok trpezlivosti, aby ho sústredene sledoval viac ako tri hodiny. Teda ja nie, pretože nekonečné scény v púšti ma uspávali. Súčasnosť mi pripomenuli zábery na bojovníkov na ťavách, v čele ktorých boli zástavníci s čiernymi, či červenými zástavami popísanými arabskými nápismi. Takže ako mierne nadpriemerný film ho môžem vnímať aj teraz, ale na vyššie ohodnotenie u mňa nedosiahol. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

David Lean si zaslúži obdiv, rešpekt a večné miesto na nebi kinamatografie - za odvahu, nezdolnosť, megalomanstvo a nadšenie. Na mojom "leanovskom" rebríčku má prvé miesto asi natrvalo rezervované Most cez rieku Kwai, napriek tomu dať tomuto filmu menej ako ***** je svojim spôsobom barbarstvo, ale keď si odmyslím všetky tie NAJ, ktoré film sprevádzajú, tak sa napriek drvivej prevahe pozitív prikláňam k Nunkiným výhradám a budem "objektívny:) (videné director´s cut) ()

Galéria (224)

Zaujímavosti (68)

  • Obnovenú verziu filmu s dodatočnými 35 minútami začali vysielať v TV v roku 1989. (vander19)
  • Ve filmu je téměř všechen pohyb veden zleva doprava. David Lean řekl, že chtěl, aby film vypadal jako cesta. (HellFire)

Súvisiace novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (viac)

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (viac)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (viac)

Pattinson z Arábie?

Pattinson z Arábie?

16.08.2012

Britský důstojník, cestovatel, spisovatel a archeolog Thomas Edward Lawrence je hrdinou jednoho z nejlepších filmů všech dob, i letos ve Varech uvedeného Leanova Lawrence z Arábie. Pro jakéhokoli… (viac)

Reklama

Reklama