Reklama

Reklama

Backcountry

Trailer

Obsahy(1)

Na první pohled obyčejný výlet do nedotčené přírody se pro mladý pár změní v noční můru. Zpočátku vše vypadalo skvěle. Alex, který je na výpravy do přírody zvyklý, přesvědčí přítelkyni, která má raději město, aby s ním vyrazila do Provincial Parku, konkrétně do odlehlé oblasti Blackfoot Trail. Jenže to, co na první pohled vypadalo jako skvělý nápad, se postupně mění v jednu katastrofu za druhou. Nedotčená příroda totiž nemá jen svoje krásy, ale i nebezpečí, mezi které patří jak nelítostné přírodní podmínky, tak divoké šelmy. Tento výlet se tak stane největší zkouškou jejich vztahu. (topr harley)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (263)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Mám rád tématikou podobné survival thrillery z drsnej prírody, ale tento je už v tých samotných základoch tak nefunkčný, že je často len nasmiech. Podľa mňa absolútnym základom tohto subžánru je fakt, že sa hlavné postavy dostanú do skutočných problémov, kvôli čomu stratia kontakt s civilizáciou a tým sú odkázaní len sami na seba, či už kvôli havárii, vážnejšiemu zraneniu, strate potravín a podobne a samozrejme kľudne aj ich kombinácii, ale tu dlho sledujeme dvoch normálnych turistov, z ktorých sa jeden správa, akoby všetko vedel a všade bol, ktorí celý čas idú bez problémov po vyšliapanej ceste, aby si v polovici filmu uvedomili, že nie sú tam, kde čakali, že budú a tak sú vlastne stratený a asi im má ísť aj o život, alebo čo, miesto toho, aby sa len kľudne vrátili po tej vyšliapanej ceste späť. Celú túto časť sa vo filme vlastne nič nestane, s výnimkou stretu s dobrodruhom, ktorý chce zmiasť diváka, ohľadom skutočnej hrozby, ale nemal som s tým problém, lebo mi bolo jasné, že si film len pripravuje pôdu pre to hlavné, až kým mi v tej polovici nedošlo, že tu sú všetci úplne mimo, nielen postavy, ale hlavne samotní tvorcovia, keď sú schopní tváriť sa napínavo aj vtedy, keď sa niekto údajne stratí na vyšliapanej ceste a už som len dúfal, že aspoň ten hlavný bod, teda stret s medveďom bude za niečo stáť. To sa síce podarí a jeho útok je slušne brutálny a krutý, ale tým to opäť končí, lebo zvyšok filmu sa absolútne nič zaujímavé nestane, len sa hlavná hrdinka tvári utrápene a párkrát ešte uvidí medveďa, nič viac. Takže na konci som skutočne len premýšľal, či to bol zo strany tvorcov len nejaký vtip. Takže po akčnej stránke prakticky nie je o čo stáť, s výnimkou jedného útoku medveďa sa tu nič nenájde a ani tie tradičné dobrodružné prvky, aké sú typické pre filmy s touto tématikou tu buď nie sú, alebo jednoducho nefungujú. Postavy tiež nestoja za nič, hlavný hrdina je nesympatický a hlavne sa tvári, akoby snáď prešiel všetky osemtisícovky, ale aspoň v tej zásadnej situácii sa zachoval trochu dôstojne, jeho priateľka ma vôbec nebavila a už tu vyniká len Eric Balfour ako tajomný dobrodruh, ale ani ten ma nezaujal. A sklamaním je aj réžia, vizuál pôsobí lacnejšie, než by mal, ale aspoň ma to hodinu filmu nerušilo, no ten zvyšok je už len séria nevhodných záberov kamery a tak aj v tej fáze, kedy sa už odohrávalo to hlavné som len čakal nakoniec. Takže skutočne som nečakal, že aj film s takýmto jednoduchým námetom sa dá tak skaziť, netrpel som síce od začiatku až do konca, ako pri tých skutočne zlých filmoch, ale takmer vo všetkom dôležitom je to zúfalo nefunkčné a tak je to len strata času. 40% ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Hodinu sa tam nic poriadne nedeje az to dožerie aj jedneho znudeneho medveda, ktory tam nabehne a konecne si pochutna na tom namachrovanom hlavnom hrdinovi. No a potom musime este pol hodinu sledovat ako sa dopajda domov z lesa zranena hlavna hrdinka. Asi to niekomu k stastiu bude stacit. Ja som o filme dopredu nic nevedel. Moja chyba. 3/10. ()

Reklama

castor 

všetky recenzie používateľa

Místy slušná kamera, hezká příroda (i když se z ní dalo vytěžit víc), sympatická hlavní hrdinka, docela fajn atmosféra i kus nejistoty. A téma, které mě baví. Jenže po čase se na to ani ten medvěd už nedokázal koukat a musel to celé rozpohybovat. Ona je právnička, on se pracovně teprve hledá. Chtějí vypnout a užít si trochu kempování. První ALE: ona ho evidentně moc nemusí. Dozví se, že je jeho oblíbená oblast Blackfoot Trail nepřístupná, ALE zda tam skutečně míří, jsem nějak nepobral. Nejprve krapet klameme tělem (třetí do party na večeři), což mi nevadilo, pak se vydáme do míst, která má on podle svých slov prošlapaná, ALE: je to trochu trouba, protože si do rozsáhlé rezervace nevezme ani mapu, ani kompas, ani mobil a ani orientace podle hvězd mu moc nejde, navíc by se zatraceně hodila sekyra, kterou ALE samozvaný zálesák někde nechal. Já bych asi zkusil zapnout paměť a šel stejnou cestou zpět. Mezitím se nazí vykoupou v jezeře (nevysvléknou se u něj, ALE raději opodál), on si strhne nehet na palci, náhodou zjistí, že on s sebou nese tyčinku nebo že ona nemá mobil. A mohl bych pokračovat. Navíc na to, že on chce před ní pokleknout na koleno, se zdá se ani příliš neznají. Po ataku mohutné šelmy zase podřadíme a nic moc z toho už nevyždímáme. Respektive si přeživší naloží spíš sama. O nějakém výjimečném survival zážitku v divočině nemůže být zdaleka řeč. ()

Vančura 

všetky recenzie používateľa

Komentář může obsahovat spoilery. Film, u něhož jsem si v jednom momentě říkal, že ho snad natočila nějaká bláznivá feministka, která nesnáší muže, protože Alex se zde chová tak neuvěřitelně dementně, až to není možné - ta série jeho donebevolajících chyb graduje tak nesnesitelným způsobem, až jsem mu takový konec vlastně přál a říkal si dobře mu tak, kreténovi (film v tomto ohledu dodržel rozšířené žánrové klišé, podle něhož se muž musí obětovat, aby žena mohla přežít) - zatímco jeho partnerka se naopak chová zcela racionálně, chladnokrevně, a nadto je asertivní a empatická, z filmu tedy logicky vychází jako pomyslný vítěz nepsané rivality, která celou dobu mezi oběma partnery panuje. V zásadní scéně s cizincem se totiž dovídáme, že zatímco Jenn je právnička, tedy příslušnice vyvolené kasty, která na běžné smrtelníky odjakživa kouká skrz prsty, Alex se živí pravděpodobně jako dělník (doslova pronese, že "dělá na terénních úpravách", což cizince vede k vtipkování, zda je Alex Mexikánec, neboť ti obvykle vykonávají tyhle práce). Z Alexova chování je evidentní, že sociální propast mezi ním a Jenn nese těžce, a svou zakomplexovanost maskuje pózou zkušeného zálesáka, která se mu nakonec stane osudnou (hezky to je vidět ve scéně, v níž Jenn upadne do hovna a potřísní si jím obličej - Alex se jí směje, neboť jeho život je hoven plný, a on tak na chvíli propadá vděčné - byť naivní - radosti, že role se aspoň na chvíli obrátily). Film tak obsahuje hned dvojí skryté poučení - moderní emancipovaná žena nemůže mít funkční vztah s partnerem, nad nímž má v nějakém ohledu výrazně navrch, a za druhé je zde podle mě řečeno, že každá přetvářka bývá po zásluze potrestána, zatímco osobní autenticita vede k vysněnému cíli (v tomto případě k přežití). ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Musím dať 4*. Na scenári mi pár vecí nesedelo (zákerne klamlivá vedľajšia línia s Ericom Balfourom - keď uvidíte, pochopíte), ale inak je to vydarený, naturalistický a riadne drsný survival triler. Krásna jesenno-zimná výprava, veľmi sympatický ústredný párik, prenikavo pôsobivá (takmer až hororová) atmosféra a mimoriadne naturalistická "istá" smrť. Ide o nechutnú, desivú, príšerne autentickú smrť a jednu z najrealistickejších, aké som kedy v živote videl. Miestami mi bolo až zle z toho, ako naplno ju tvorcovia zobrazili. Plus som si zamiloval kratučkú scénku na začiatku, kedy - ešte bezstarostní - hrdinovia idú autom a začnú spievať. Zbožňujem tú pasáž. ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (8)

  • Vo filme hrajú dvaja medvedi čierni, Chester a Charlie zo spoločnosti Animal Insight. Táto spoločnosť sa riadi filozofiou Noemovej archy, pričom poskytuje zvieratá len v pároch, takže zvieratá majú pri natáčaní "kamaráta" a pôsobia pokojnejšie. (Wargoo)
  • Film bol natočený za 16 dní. (Grims)
  • Film bol inšpirovaný na základe skutočného príbehu Jacqueline Perryovej a Marka Jordana, ktorých v roku 2005 napadol medveď v kempe v provinčnom parku Missinaibi Lake asi 80 kilometrov severne od Chapleau v kanadskom Ontáriu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama