Reklama

Reklama

Mária, kráľovná škótska

  • Česko Marie, královna skotská (viac)
Trailer 1

Mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala Mária (Saoirse Ronan) škótskou kráľovnou. V šestnástich pridala vďaka svadbe aj titul francúzskej kráľovnej, ale keď o dva roky neskôr ovdovela, srdce ju odtiahlo domov do Škótska. Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila otvorenému nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety (Margot Robbie), ktorej vládu odmietala uznať. Averzia to bola obojstranná, Alžbete Mária vadila nielen ako spurná rivalka, ale aj ako matka budúceho kráľa Jakuba. Anglická panovníčka totiž v tomto smere mala z mnoho príčin len mizerné vyhliadky. Na druhú stranu obe panovníčky spojovala ich izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka ktorému získali vzájomné pochopenie, dokonca aj rešpekt. Britské ostrovy však boli pre dve tak silné ženy príliš malé a obe to vedeli. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej, a ako veľmi to bude bolieť. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (108)

halogenka 

všetky recenzie používateľa

Totálně nezáživný film, ve kterém byste se krve nedořezali a ti dějepisně slabší se v příběhu snadno ztratili. Margot Robbie je tu herecky úplně tragická a stala se tak výjimkou potvrzující pravidlo, že za role, kde jsou hnusně namaskované a hrajou historické postavy, herečky obvykle získávají Oscara. A ten make-up patrně šminkaři odkoukali od Srdcové královny z Alenky. ()

Pítrs85 

všetky recenzie používateľa

Když je Británie vaše srdeční záležitost, odpustíte filmu pojednávajícímu o této zásadní historii britských dějin i to, že je jako celek... nevím, těžko uchopitelný. Ronan zcela zásadně zastiňující Robbie, přestože měla Margotka mnohem výraznější roli (tak, jak to královna Alžběta uměla). Závěrečná scéna to pořádné mrazení v zádech navodit dokázala, především pak díky vynikající hudbě. A oblíbenec Tennant se proflákl jen podle hlasu, jinak k nepoznání. Ale jo, v kině nacházejícím se v díře, co se zove Chotěboř, to mělo svoje genius loci, proto to nadprůměrné hodnocení. ()

Reklama

666teen 

všetky recenzie používateľa

Už toho bylo dost. Pokud bude v popisu filmu místo historický, napsáno fantasy, tak OK. Ale čokoládový lord Randolph Thomas, gejša v roli dvorní dámy a podobné zhůvěřilosti si schovejte do Zaklínače (jupí, je to tam!). Až bude Nelsona Mandelu hrát Dolph Lundgren, tak bude všechno v pořádku. Že jsem se posral? Já ne. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Mary Queen Of Scots" je vskutku zvláštnym filmom. Na jednej strane si hovorím, že ako film sa na to pozeralo dobre a celkom to utekalo, no nevedelo to nejako priniesť nejaké silnejšie scénky, nevedelo ma to nejako výrazne spojiť s postavami a trošku som nebol presvedčený, že sa film snaží byť nejako výrazne autentický. Skôr mi to prišlo prifarbené ideami scenáristu. Nechcem súdiť. Nie som znalec histórie do detailu a keby si to chcem poriadne naštudovať a porovnávať, tak to by mi zabralo príliš veľa času. Takže ostaňme pri tomto. Saoirse Ronan ako Mary je podľa mňa skvelá. Cítil som v nej postavu a je dokopy asi jediná, ktorá mi aj nejako prirástla k srdcu. Takže kredit dávam za herecký výkon. Výprava je dobrá, šestnáste storočie neponúka moc pekných interiérov, no to mi nevadí. Tá doba bola menej honosná ako napríklad 18-te alebo 19-te storočie. Ostatné postavy sú podľa mňa veľmi málo zapamätateľné. A možno skôr ani nemáte pocit, že by ste si ich nejako chceli zapamätať. Viac-menej viete čo vám ponúknu. Margot Robbie ako Alžbeta nie je zlá, no miestami som mal pocit, že jej make up mi viac pripomínala "Srdcovú kráľovnú" od Tima Burtona. Okrem toho ten úvod ma fakt miatol. Ideme behom pár minút na niekoľko prechodov medzi Anglickom a Škótskom a sme na pár minút tam, potom na opačnej strane a ideme si raz tam, raz tam. Tým ale, že sa film sústredí hlavne na Saoirse Ronan, téma filmu je podľa mňa dodržaná. A vďaka tomu ma to nejako výrazne nenudilo. Len keby to pôsobilo na mňa viac skutočne. Jedno pozretie, okey. Viac by som sa k filmu nevrátil. Myslím si, že medzi historickými filmami sú oveľa lepšie. Ale bavilo ma to. Hodnotenie: B- ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

podle traileru měla Mary Queen Of Scots potenciál být jednou z největších událostí na poli kostýmních historických dramat posledních let.Bohužel realita je tomu na hony vzdálená.Kostýmy a výprava tu jsou sice super a obě hlavní představitelky (Margot Robbie nedostatečně využitá) se snaží seč jim paruky stačí,ale to je bohužel všechno.Je dost možné,že nůžky střihačovi tu řádily víc než je obvyklé,ale nějak se nemůžu zbavit dojmu,že nuda by nebyla zahnána ani kdyby tomu tak nebylo.Po vlažném začátku jsem doufal,že se vše správně rozjede,ale když se tak nestalo ani po hodině,doufat jsem přestal a po zbytek filmu jsem jen co 5 minut koukal na hodinky...40% ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 na American Film Institut Festivalu v Hollywoodu. (Varan)
  • Ve filmu mají Marie Stuartovna (Saoirse Ronan) a Alžběta I. (Margot Robbie) společnou scénu, ve skutečnosti se však nikdy nesetkaly. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (viac)

Reklama

Reklama