Reklama

Reklama

Svetová vojna Z

  • Česko Světová válka Z (viac)
Trailer 1
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Réžia:

Marc Forster

Predloha:

Max Brooks (kniha)

Hrajú:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (viac)
(ďalšie profesie)

Zombies sú ako morová nákaza. Ľudia premenení na odporné stvory, požierajúce mäso. Ani mŕtvi ani živí, ale pre nás normálnych ľudí rozhodne extrémne nebezpeční. Zombies na rozdiel od nás necítia bolesť, nepoznajú strach, a čo je najdôležitejšie, nepremýšľajú. Vojna s nimi, nech sa to zdá akokoľvek nemysliteľné, už skončila. Aj cez to, že ľudia zvíťazili, infraštruktúra celého sveta prešla neskutočným otrasom a ešte stále sa spamätáva. Čo by ste tiež čakali, keď jedna polovica planéty chcela tú druhú zjesť? Prežili len dôležití ľudia, ľudia vo vládach, ľudia stojaci na čele organizácií ako je OSN, mocní ľudia a tiež pár odolných jedincov, ktorí sa riadili súborom pravidiel, ktoré ich dokázali previesť najhoršou a najdesivejšou svetovou vojnou v dejinách ľudstva. Po stopách vzniku nákazy sa vydáva jeden preživší reportér Gerry Lane (Brad Pitt), ktorý bol vyslaný práve OSN zistiť pravdu. Kto nákazu spôsobil, čo sa zvrtlo, a to najdôležitejšie, koho obviniť? A nie je to jednoduchá práca. Spomienky preživších môžu byť cenným zdrojom, svet stále zostal plný klamstiev, poloprávd a utajených rozhodnutí. Dozvieme sa vôbec niekedy, čo sa vlastne stalo? (TV Markíza)

(viac)

Videá (29)

Trailer 1

Recenzie (2 008)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Nikto nie je desivejší sériový vrah, ako príroda. Je to sviňa. Ako každý vrah, ani ona neodolá pokušeniu nechať sa chytiť. Veľakrát je to, čo pokladáme za najobludnejší priebeh nákazy, paradoxne najväčšia trhlina v jej pláne.“ Skvelá, namakaná pecka a budúca zombies klasika, ktorá do pod-žánru prináša množstvo nových, inovatívnych, nečakaných a zaujímavých nápadov. Nadpriemerný výsledok je o to prekvapujúcejší, o čo viac poznáte šialené pozadie nakrúcania (kompletne pretočené finále, postava Matthewa Foxa je pôvodne z kľúčovej drasticky prestrihaná na hranicu postrehnuteľnosti, prekročený rozpočet, problémy filmárov počas nakrúcania v Maďarsku s tamojšími policajnými orgánmi po tom, čo zistili, že štáb nevedomky používajú reálne zbrane). Výborná je atmosféra obrovského zmätku a hrôzostrašného chaosu. Nikto nevie, čo sa deje. Po uliciach behajú tisíce nakázaných a útočia na zdravých. Krv tečie prúdom. Hystéria, chaos, požiare. Systém sa rúca v priamom prenose. Vlády padajú, najvyšší predstavitelia štátov sú mŕtvi, nezvestní alebo síce v bezpečí, ale spolu s poradcami vzniknutú situáciu analyzujú tak dlho, že keď prídu s riešením, bude to ľudstvu platné ako mŕtvemu kabát. A v tomto neskutočnom bordeli behá, lieta a bicykluje (!!!) Brad Pitt, snažiaci sa vyriešiť to, čo nevyriešili kompetentní. Do cesty mu vstupujú vojaci, vedci, doktori, ale i obyčajní civili (dojemná scéna v lekárni). Režisérovi sa perfektne podarilo vystihnúť atmosféru práve prebiehajúcej apokalypsy. Vôbec mi nevadilo, že krvavé scény ustrihol tak, aby neboli krvavé (amputovaná ruka). Zombies sú v jeho poňatí absolútne neovládateľnou, ohromujúcou, gigantickou tsunami, doslova sa valiacou cez dediny, mestá, mestečká i veľkomestá. Svet sa rúca hrdinovi pred očami. Film je plný ohromujúcich, veľkolepých akčných scén a tiesnivej, nepríjemnej atmosféry. Avšak stále v nej blikajú posledné nádeje a šance na prežitie. Scenár je plný osviežujúcich, originálnych nápadov (hrdina stojaci na strechu výškovej budovy a rátajúci do dvanásť; monumentálne izraelské múry; „desiaty hlas“; absurdná smrť kľúčovej postavy na letisku; týpek je armádou skrz rodinu prinútený k spolupráci). Zároveň sú tam parádne hlášky a dialógy („To som počul.“ – „Aj ste mali.“) a nerozbitný, sympatický a nezastaviteľný Brad Pitt v jednej zo svojich najlepších rolí. ()

Bloody13 

všetky recenzie používateľa

Od začátku nastavené pekelné tempo sice do závěru nevydrží, ale jízda je to opravdu slušná. Zběsilá akce, moře digitálních a ultrarychlých zombies, sem tak nějaké gore a Brad Pitt coby ukázkový hrdina, který když rodině slíbí, že se vrátí, tak se prostě vrátí. Jeho totiž nezastaví ani havarující letadlo. Kamera místy vážně nepřehledná, ale ta Beltramiho hudba se vskutku povedla. Trochu zamrzí, že Fox a hlavně Morse tu mají jenom štěky. Ale jinak spokojenost. ()

Reklama

Fr 

všetky recenzie používateľa

,,COPAK NEJDE O TVOJI RODINU, KDYŽ MLUVÍME O ZKÁZE LIDSTVA?“...... /// Katastrofickej (rodinnej) zombie horor s šutérem Pittem, kterej ví, kdy je třeba nasadit bajonet a vomotat levačku časákem, a kdy zase nasednout do letadla a vyrazit splnit dramatickou misi. Kurva těch zombíků – TUNY! To se musí nechat, kam se sere Resident Evil. Nebo to drama, skoro jako v Já, legenda. Nebo ten krátkej úvod … prostě - přestože tady asi nenajdete nic, co by jste už někde neviděli, stejně by vás to mohlo bavit. Jako mě. Nechybí mi litry krevní plazmy, nevadí, že jsem se kurevsky lekl jen jednou. Má to dost dobrej spád a přes rating PG-13 i slušný napětí. Kdyby (čistě teoreticky) vyšla do oběhu rejžova verze s trochou toho kečupu, lepšíma záběrama, s Ruskou anabází a třeba i s tím jiným koncem – víte co, byl by to úplně jinej film, kterej by nestál na jednom ksichtu, kurevská apokalypsa, na kterou by možná zašli i Vetřelci. Na druhou stranu, když si uvědomím, jak bylo složitý dát tomu filmu ,,rozumnou“ podobu… Možná by Pitta potěšilo (říkám možná, vole…), že mám z jeho počinu mnohem lepší pocit, než z plochýho Muže z oceli. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2006 napsal Max Brooks číst nebudu. 2.) Celej život sním o zničení Jeruzaléma. 3.) Zjistím, že nejen z cizího, ale ani z Pittova zombíka krev neteče. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $190miliónovTržby USA $202,359,711Tržby Celosvetovo $540,007,876Tržby za predaj Blu-ray v USA $35,315,941 //počet predaných kusov 1,380,496Tržby za predaj DVD v USA $21,909,968 //počet predaných kusov 1,333,134║ ukážka navnadila a dosť, a po úspechu v kinách a pri celkom dobrej návštevnosti priamo aj v sále v kine kde som bol na filme som čakal poriadnu jazdu ale nakoniec to bol ďalší povrchný pokus a lá Ja, legenda, kostra príbehu dobrá tam nie je problém, skôr v samotnom podávaní príbehu divákovi bol citeľný problém, za čo môže u mňa opäť nepochopiteľné posadenie na režisérsku stoličku artového Forstera, tomu megalománske produkcie fakt nesedia, príbeh miestami neskutočne banálny, lebo Brad Pitt sa vylíže ako superhrdina z každej šlamastiky, bonbónik bol pád lietadla v lese, kde prežil samozrejme on a jeho prísediaca, ďalej útočenie rýchlonohých zombíkov boli postupom až samoúčelná záležitosť, lebo kto im stál v ceste len kúsli a hneď putovali ďalej, takže význam nákazy ťažko hľadať, aký zmysel by mala, taktiež dobývanie múrov Jeruzalemu mohlo byť zmyselnejšie podané a nie aby ľudia za múrmi hulákali čím spôsobili príčinu aby nevnadili zombíkov k zbesilému útoku na nich?? Ďalej technická stránka filmu, je pekné že vidíme tisíce útočiacich zombíkov ale je to celé bez atmosféry, nemá to to správne napätie, des, keď príde na akciu v blízkosti hlavného hrdinu príde na zbesilý strih a basta, je po zážitku, 3D efekt v tomto prípade skoro nulový a absolútne zbytočný v takomto podaní, hlavne keď v nočných scénach to robí nechutné hmly v obrysoch. A Brad Pitt ako je zvykom v poslednej dobe nedokáže už tak patrične strhnúť, jeho postava je dosť povrchná, k tomu mi liezlo na nervy to jeho stále telefonovanie z rodinkou na záchrannej lodi. Takže film nečakane sklamal a radšej si sadnúť k Walking Dead než opäť k tomuto. /videl v kine 3D verziu: 55%/ __moja recenzia ()

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Při sledování World War Z jsem trpěl jako zvíře. Ne ovšem "obvyklým" způsobem, ale trýznivou představou, jak dobré dva až tři filmy mohly vzniknout, kdyby si hoši pořádně rozmysleli co chtějí natočit a nezačali na několika místech na cestě mezi psaním scénáře a postprodukcí tak neuvěřitelně blbnout. První půlhodina je na plných pět hvězd - jako čerstvý otec si samozřejmě vlastní občasné fantazie o zombie apokalypse teprve překlápím z verze "sólo survival" do verze "family survival" (což tomu dává nové grády;)), takže moje objektivita není úplná, ale všechno až do okamžiku naskákání do vrtulníku je co do akce, emocí i logiky naprosto dokonalé. Pak se žánr změní na potenciálně zajímavou, ale předvídatelnou naháněčku po světě s hooooodně zalidněnými a zazombíkovanými záběry, a po dalším veletoči se završí koridorovou napínárnou ve stylu Resident Evil, která ale bohužel nemá s bazální logikou příliš společného a ani se nedozvíme, CO tedy vlastně má být "to ono". Braďák ve všech pozicích přinejmenším velmi dobrý, efekty víc než slušné, a vlastně téměř všechny hodnotitelné aspekty mají svoje kvality - ale bohužel to prostě naprosto nedrží pohromadě a působí divně. Nějak se ale nemůžu přinutit shodit to pod červený level. Takže nakonec to asi bude ta sedmdesátka. ()

Galéria (417)

Zaujímavosti (61)

  • Matthew Fox (výsadkář) měl v původní verzi filmu větší roli. Jeho postava měla být na konci připravena jako záporná role pro případné pokračování. Vzhledem k neustálým změnám a úpravám však byla jeho role omezena na pouhých pět vět. (Adrai)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. června 2013 v Londýně. (Varan)
  • Max Brooks verejne vyhlásil, že má pocit, že film má s jeho knihou len veľmi málo spoločného okrem ústredného príbehu. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (viac)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (viac)

Reklama

Reklama