Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (116)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Kde je vôla, vnútorná sila, trpezlivosť a túžba po spravodlivosti, tam sa dá popasovať aj s priemyselným gigantom. Ďalší krásny filmový príklad toho, že aj na pohľad malý človiečik môže poraziť veľkého Goliáša. Celý čas som obdivoval tú buldočiu zaťatosť a vieru, že nakoniec predsa len pravda zvíťazí. Pekný film. 80/100 ()

Slartibarkfast 

všetky recenzie používateľa

Profesor Robert Kearn se postavil gigantu, který mu ukradl nápad. Ne pro peníze, ale z principu. Skutečně silné drama podle skutečné události, které rozhodně neurazí, ač laděno v komorní atmosféře, a ze kterého dost silně kouká nízký rozpočet. Přesto musím vyzdvihnout především Grega Kinneara, který se role zhostil nadmíru dobře a naprosto uvěřitelně. Rozhodně stojí alespoň za zhlédnutí. 70% ()

Reklama

teutates 

všetky recenzie používateľa

Jasne, ako historická výpoveď a spomienka na pána, ktorý proste len chcel... pevne stál za svojím kúskom samého "seba" dobré, ale čo viac? Opäť dielo, ktoré napísal sám život, takže v podstate nie je čo vyčítať... snaď nebudem písať ten scénar bol predsa len hrozný... inak čo ja viem? pevne stanovené zásady, konšpiračné teorie, spoločnosť Ford... 6,7/10 takýchto snímkov je popravde mnoho, samozrejme každý je niečim výnimočný a 3* beriem ako dosť. Určite mi toto dielo niečo dalo... ()

V.Silver 

všetky recenzie používateľa

Ti opravdu inteligentní lidé jsou většinou právě kvůli své inteligenci v běžném životě "nepoužitelní". Trochu o tom něco vím z vlastní zkušenosti :) Možná právě proto jsem se s příběhem Roberta Kearna, mimochodem skvěle ztvárněným Gregem Kinnearem, mohl identifikovat. Fandil jsem mu a mrzelo mě jediné - že na svou spravedlnost musel čekat tak dlouho. Na filmu mi proto vadilo, že se tam nakonec nijak nesečetlo, kolik let vlastně procesy strávil a musel jsem si najít na internetu, za jak dlouho dostal své odškodné. Každopádně natočené i zahrané to bylo velice přesvědčivě, napsané to taky nebylo zle... 75% :) ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

G. Kinner nepatrí k hercom, ktorých vyhľadávam, ale jeho nový(pre mňa) film však stojí za pozornosť. Príbeh človeka, ktorý vynašiel premenlivý chod stieračov a jeho boj s automobilkou Ford, ktorá mu nápad ukradla, dáva možnosť nahliadnuť na súdny systém v USA trochu inak, ako ho poznáme. Túto krajinu neobmedzených možností poznáme z mnohých medializovaných prípadov, kde ten či onen vydoloval zo zažalovaných neskutočné prachy. Tu bojuje bežný človek s obrovskou a silnou firmou Ford. Spor a hlavne príprava naň sa ťahá dlhé roky, čo dosť pripomenie i naše súdnictvo. Jeho výsledok už nie. Privítal by som trochu viac priestoru tomu, ako mu spor a ťahanice rozložili rodinu. Scény zo súdnej siene sú veľmi zaujímavé a najviac mi utkvie v pamäti scéna prirovnania zloženia systému stierača ku knihe Ch. Dickensa - "Len tie slová zoradil v správnom poradí..." Vedel by som vymenovať niekoľko vecí, ktoré sa mi na USA nepáčia, ale tá vymožiteľnosť práva a nepodplatiteľnosť poroty to im teda závidím, zvlášť pri pohľade na naše súdnictvo, z ktorého sa mi robí zle...80%. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (9)

  • Film byl natáčen v lokacích Toronta. Mnoho z nich našel plánovač filmařských lokací pomocí aplikace Google Earth. (PATTXA)
  • Alan Alda natáčel pouhé dva dny. (PATTXA)
  • Pro zachování autenticityi byla při filmování využívána i originální soudní dokumentace, rodinné fotografie a domácí video. (PATTXA)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené