Reklama

Reklama

Lietajúci Škót

  • Česko Létající Skot (viac)

Biografická dráma, nakrútená v britsko-nemeckej koprodukcii, vychádza zo skutočného životného príbehu škótskeho cyklistu Graema Obreeho, ktorý v roku 1993 ohromil celý športový svet. Ako nezamestnaný amatér totiž prekonal svetový hodinový rekord na vlastnoručne skonštruovanom bicykli, ktorý zostavil zo železného šrotu. Graem, ktorý vyrastal v Ayrshire, bol vždy bojovník. Ale keď skrachoval jeho obchod s bicyklami, nemal peniaze ani sponzorov na to, aby si splnil svoj sen a mohol sa prihlásiť sa do svetovej cyklistickej súťaže. Napriek tomu sa nevzdal a nakoniec sa mu podarilo dostať sa na preteky do Nórska. Tým ale jeho osudový príbeh o nezlomnej ľudskej vôli ešte len začal... (RTVS)

(viac)

Recenzie (58)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Aj tento film mi potvrdil, že prakticky asi neexistuje film so športovou tematikou, ktorá by vo mne nevyvolala záujem. Príbeh podľa skutočnosti, pokiaľ má kvalitné osobnostné (režisér, štáb, herci) zázemie, má takmer garantovaný úspech a ani tento nebol výnimkou. Pokiaľ vám chýba odhodlanie a motivácia, tento príbeh vás určite povzbudí. 80%. ()

RomanHyde 

všetky recenzie používateľa

Grahama Obreeho si velmi dobře pamatuji z jeho závodní kariéry, kdy působil jako exot. Člověk jenž si vyrobí kolo z pračky a pak na něm překoná rekord v hodinovce v absolutně necyklistické poloze , člověk jemuž světová cyklistická asociace házela klacky pod kola a do loukotí, a člověk který nastoupí k silniční časovce na mistrovství světa s jedním převodem (to už ve filmu nebylo obsaženo), takový člověk si rozhodně zaslouží film o sobě. Jsem rád že byl natočen a že Graham Obreee nezůstal zapomenut. I tato doba má své hrdiny a nemusí to být přeplácení fotbaloví kašpárci. ()

Reklama

Looser 

všetky recenzie používateľa

Ok nemám kolo, nejsem cyklista a tak mně tenhle film moc nedostal. Bylo to příjemné pokoukání na sportovní film o člověku, který mimo svých soupeřů musel porazit hlavně sám sebe. Herci hrajou slušně, scénář ok, pouze na produkci je znát nižší rozpočet a možná i delší stopáž a zodpovězení otázek by pomohlo. A ač je to neuvěřitelné i tady hraje Brian Cox :-) ()

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Hodně slaboučké tři hvězdičky. Ještě jsem to snad nikdy neudělal, ale tady musím žehrat na dramaturgii. Hodinu sleduju trnitou a odvážnou cestu za pokořením rekordu v hodinovce, aby se to potom zbagatelizovalo a začalo se to točit kolem něčeho jiného. U sportovních filmů jsou pro mě rozhodující i záběry sportovních okamžiků a ty jsou tady absolutně nulové. Podívat se na jakýkoliv závod ve stíhacích jízdách, tak si těch dramat z pohledů na vyrovnanost jezdců užiju mnohem víc. Nakonec ty tři hvězdičky ale dát musím. Za informační hodnotu filmu, ikdyž ani netuším jaké přesně období je nám tu popisováno. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

Můj souboj s pedály nikdy neskončil rychlostním trháním asfaltu, ale přesto jsem schopen obdivně vzdychnout, že Graeme Obree je jedinečný borec. Patřím mezi pamětníky jeho výkonů i výsledků, takže na dráze jsem si užil pouze jedno překvapení předcházející jeho prvnímu rekordu - dvě hodinovky v jeden den. Mimořádně mne však zaujala vytrvalost cyklistické federace ve vymýšlení nesmyslů v boji s nechtěným rekordmanem. Vždy, když se setkám s pány v oblecích, kteří ve jménu "krásy sportu" likvidují makající sportovce, tak mám chuť vhodit na jejich sekretariát třaskavinu pro projasnění atmosféry. Takže sport velmi dobrý, úředníci skvělí, ale Obreeho psychické problémy zabraly víc filmového materiálu, než mi vyhovovalo. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (5)

  • Príbeh prvýkrát zaujal scenáristu Simona Rose už v roku 1994. Napísal teda scenár filmu založený na Obreeho autobiografii, tiež nazvanej "The Flying Scotsman", avšak film bol niekoľkokrát zrušený. V roku 2002 tesne pred štartom produkcie skolaboval hlavný americký investor. Následne Rada East Ayrshire odmietla poskytnúť sľúbené peniaze s tým, že si nemyslí, že by tým prispela komunite. Až v roku 2006 sa konečne veci pohli a začalo sa natáčať. (Arsenal83)
  • Natáčanie filmu sa začalo 7. júla 2006 a skončilo 4. septembra 2006. Film sa natáčal prevažne v Galstone, East Ayrshire a Glasgow v Škótsku a na velodrómoch v Nemecku, ktoré zastupovali krajiny ako napríklad Kolumbia, Francúzsko a Nórsko. (Arsenal83)
  • The Seattle Times ocenili Millerov herecký výkon a označil ho za „obrovsky sympatického a príťažlivého“ v role Obreeho. Tiež ocenili "skvelú vedľajšiu rolu", ktorú stvárnil Brian Cox. (Arsenal83)

Reklama

Reklama