Reklama

Reklama

Anjeli a démoni

  • Česko Andělé a démoni (viac)
Trailer 1
Mysteriózny / Thriller
USA, 2009, 133 min (Special Edition: 146 min)

Práve vo chvíli, keď rakvu s telom nedávno zosnulého pápeža ukladajú na večný odpočinok, podarí sa skupinke zanietených vedcov pracujúcej pod dohľadom cirkevných hodnostárov vytvoriť antihmotu – na ich veľké zdesenie však krátko po tomto obrovskom úspechu zistia, že jeden zo zásobníkov s vysoko explozívnou antihmotou zmizol! Temer v rovnakom čase ktosi uniesol štyroch kardinálov, ktorým sa pripisovali najväčšie šance stať sa novým pápežom – a na mieste činu zanechal odkaz od Iluminátov, azda najmocnejšieho tajného bratstva histórie a úhlavného nepriateľa katolíckej cirkvi! Vatikán z pochopiteľných dôvodov nechce verejnosť zasvätiť do všetkých podrobností hroziacej tragédie, a tak sa Švajčiarska garda rozhodne požiadať o pomoc harvardského symbológa Roberta Langdona (Tom Hanks), ktorý je v tomto odbore nepochybne najväčšou kapacitou súčasnosti. V spolupráci so záhadnou talianskou vedkyňou Vittoriou Vetrovou (Ayelet Zurer) sa Robert zúfalo snaží čo najrýchlejšie zanalyzovať a vyhodnotiť všetky dôkazy a nájsť spôsob, ako zabrániť únoscom ohlásenej plánovanej vražde všetkých kardinálov. Zdá sa však, že boj s časom nemajú šancu vyhrať! Čím hlbšie do celej záhady sa totiž ponárajú, tým hlbšie a temnejšie priepasti sa pred nimi otvárajú. Jednotlivé čriepky viac ako 400 rokov starej skladačky pozostávajúcej z prastarých symbolov, ktorej rozlúštenie je jedinou nádejou Vatikánu na prežitie, sú navyše roztrúsené v rôznych kútoch večného mesta – v zapečatených kryptách, nebezpečných katakombách, opustených katedrálach... A dokonca i v samom srdci najtajnejšej a najstráženejšej podzemnej hrobky sveta! (TV Markíza)

(viac)

Videá (7)

Trailer 1

Recenzie (1 531)

tron 

všetky recenzie používateľa

Anjelov a démonov som videl až po Da Vinciho kóde a Inferne a musím povedať, že ide o jednoznačne najlepší diel. Tom Hanks je tu najsympatickejší (resp. aspoň trochu sympatický, v zvyšných dvoch častiach nie je sympatický vôbec) a snímke veľmi prospelo, že aj najnepodstatnejšia rola nie je obsadená slávnou hollywoodskou tvárou. Je tu síce Ewan McGregor, ale potom už len tehotná manželka hlavného hrdinu z Mníchova, jeden starý Nemec a jeden o čosi mladší, ale aj tak už relatívne starý švédsky. Filmu pomohlo, že postavy nie sú obsadené slávnymi, ale kvalitnými hercami vrátane tajomného zabijaka, ktorý vykosí polovicu Vatikánu a charizmatického inšpektora Olivettiho s tvárou sympaťáka (pozor, idem na to) Pierfrancesca Favina (!). Kým prvý a tretí diel série pôsobili napriek slušnému rozpočtu ako televízne filmy, Anjeli a démoni vyzerajú sebavedomo a filmovo. I tak ale nechápem, čo na tomto preboha mohlo stáť až 150 miliónov. Snímka ich každopádne na celom svete zarobila 485, takže nikto v štúdiu určite nenadával. Nielenže výprava je kvalitná (a svojím spôsobom fascinujúca – predsa len, vatikánske zákulisie nevidíme v každom druhom filme), ale poteší i dunivá hudba a relatívne drsné úmrtia. Zápletka o vraždách vo Vatikáne a s tým súvisiace dejové linky sú fajn, ale samotný scenár je napísaný rutinne, za čo David Koepp raz pôjde do pekla (niektoré zvraty sú vskutku béčkarské a až úsmevne predvídateľné). ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Po prvej hodine už repetitívne, divák stráca záujem sledovať detektívnu linku, nech je akokoľvek dynamická. Chcelo by to viacej nápadov. Ale veľa zachraňuje pôsobivé finále. A určite lepšia práca s hercami (a ich účesmi) než v The Da Vinci Code. Najviac ma na tejto ságe fascinuje, s akou vážnou tvárou, prvotriednym filmárskym tímom, solídnymi hercami a kontroverznými témami nedokáže byť niečím viac než iba prostoduchým blockbusterom pre masy. Tie masy, ktoré si ani neuvedomujú, že 50% ich zážitku má na svedomí nejaký Hans Zimmer. ()

Reklama

castor 

všetky recenzie používateľa

Asi se shodneme, že Šifra nabídla chatrné a nepřesvědčivé vyprávění. Cokoliv o kompaktnosti bylo tehdy k smíchu. Dešifrování záhadných kódů tak bylo nejen úsměvné, ale také hodně náhodné, takže kdo zvládne alespoň jednu stranu Rubikovy kostky, měl by vyhráno i v tomhle bludišti. Dvojka je i přes znovu překombinovaný scénář svižnější, je v ní méně logických lapsů a scén, které patří do jiného žánru. V akčních sekvencích se navíc Howard pochlapil, už není tak rutinní, takže se o téhle detektivce dá s čistým svědomím prohlásit, že je velmi slušná a velmi snesitelná. ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Je až s podivem, jak se do adaptací spisovatele Dana Browna ženou slavná jména (říkal někdo, že to tu smrdí penězi?). Ron Howard si dává druhé dostaveníčko společně s Tomem Hanksem a tentokrát kromě kratšího účesu přijali také lepší "partnerku" Sherlocka Bonda Ayelet Zurer, skvělého a kultivovaně vypadajícího Ewana McGregora, drsného Stellana Skarsgarda a třeba ještě vynikajícího Armina Muellera-Stahla. Plejáda skvělých herců ve filmu podle brakové knihy... Smutné? Komerce. Film předchází Šifře, ale Howard se z ní viditelně nepoučil. Film má střídá lepší okamžiky se slabšími, tempo je nevyvážené, hádanky v podstatě nejsou hádanky (ani efektně vizuálně zpracované nejsou...), ale monolog Roberta Langdona a všemu dává korunu neuvěřitelně průhledný příběh. Odlišnosti oproti knize nemá cenu komentovat a efektní finále je opravdu pouze efektní... Slabé napětí a pochybná motivace i myšlení postav (máme pistoli až jako poslední možnost, jak se odsud dostat:)). Na druhou stranu pro nenáročného diváka to může působit jako dobrých 138 minut oddechu bez nutnosti myslet (čímž by přišel o všechno kouzlo filmu, jen u mě to je někdy těžké...). Několik dobrých scén a snaha o monumentální záběry a autenticky vypadající makety nestačí, Rone. Krom toho dvojice Koepp a Goldsman je ztělesněním zla a naopak Hans Zimmer je poslední jistotou hudebního nebe. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Podobne ako aj DA VINCIHO KOD (2006) ma ani toto pokracovanie nejako vynimocne nenadchlo, cim by som ale nechcel povedat, ze sa neoplati film vidiet. Zaradil by som ho na lahky nadpriemer vdaka skvelej rezii Rona Howarda a predovsetkym hudbe Hansa Zimmera, ktora hnala cely film dopredu. Najzaujimavejsia bola druha polovica filmu a hlavne zaver, aky som necakal. Tazko povedat, ci si o 3 mesiace na tento film spomeniem, pretoze najlepsie sa hodnoti film po dlhsej dobe, ked mi je jasne, ako sa mi ten ktory film ulezal v hlave. Vobec ma neprekvapuju uplne rozne hodnotenia na film. 20.05.2009 _______ Takze o 2 roky neskor som si Anjelov a demonov zopakoval, vsetko mi bolo nielen omnoho jasnejsie, ale bavilo ma to o nieco viac. Mozno to bolo tym velkym ocakavanim pri premiere filmu, predsa len Ron Howard vzdy patril medzi zrucnych reziserov, ktory dokaze natocit kvalitne a napinave filmy a Zimmerova hudba to len pritvrdila. _________ Tom Hanks - (Robert Langdon) +++ Ewan McGregor - (Patrick McKenna) +++ Ayelet Zurer - (Vittoria Vetra) +++ Stellan Skarsgard - (Richter) +++ Armin Mueller-Stahl - (Kardinál Strauss) +++ Pierfrancesco Favino - (Inšpektor Olivetti) +++ Produkcia: Dan Brown, Brian Grazer, Ron Howard +++ (Videl v kine 19.05.2009) +++ ()

Galéria (70)

Zaujímavosti (41)

  • Automobil, který využívá Robert Langdon (Tom Hanks) k transportu po Římě, je Lancia Delta třetí generace, která se vyrábí od roku 2008. (rainman93)
  • Postava Silvana Bentivoglia, ztvárněná Carmenem Argenzianem, byla pozměnena oproti knižní předloze, kde se jedná o Leonarda Vetru, adoptivního otce Vittorie Vetrové (Ayelet Zurer). (Sony1994)

Súvisiace novinky

Koho čeká Inferno s Langdonem?

Koho čeká Inferno s Langdonem?

19.02.2015

Šifru mistra Leonarda ani Anděle a démony nepotkaly moc příznivé ohlasy. Po finanční stránce ale oba filmy mocně zabodovaly, takže není divu, že uvidíme pokračování. V adaptaci dalšího románu Dana… (viac)

Toma Hankse čeká Inferno

Toma Hankse čeká Inferno

27.08.2014

Pokud znáte knižní tvorbu Dana Browna, mělo by vám být z nadpisu všechno jasné. Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony bude na velké plátno konečně následovat další dobrodružství symbologa Roberta… (viac)

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

22.10.2011

Ron Howard, který natočil Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony, se na třetí langdonovku vykašlal kvůli adaptaci westernové fantasy Stephena Kinga „Temná věž“. Tu mu ale studio Universal nakonec… (viac)

James T. Kirk nebo Ethan Hunt?

James T. Kirk nebo Ethan Hunt?

12.06.2009

Zdá se, že čtvrtá mise je docela „possible“. Dokonce za účasti Cruise a Abramse. Mission: Impossible 3 se jim povedla a přestože nesplnila komerční očekávání, těch 400 milionů dolarů na celosvětových… (viac)

Reklama

Reklama