Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Aktivista Bayard Rustin v roce 1963 svolá pochod na Washington a zapíše se tak do historie boje za občanská práva. Stane se tím ale jasným terčem pro rasisty i homofoby. (Netflix)

Zaujímavosti (10)

  • Film sa natáčal v Pittsburghu (Pennsylvánia, USA) a Washingtone (District of Columbia, USA) od augusta do novembra 2021. (Arsenal83)
  • Scenárista Julian Breece napísal scenár v roku 2015 pre HBO a pôvodným režisérom mal byť Lee Daniels. Breece skúmal projekt dva roky a viedol viac ako pätnásť hodín rozhovorov s Rustinovými priateľmi a kolegami z Hnutia za občianske práva, lenže projekt bol nakoniec predaný Netflixu a obsadenie sa zmenilo. (Arsenal83)
  • Lenny Kravitz pre film napísal a zahral originálnu pieseň „Road to Freedom“. Režisér Wolfe popísal, s čím oslovil Kravitza: "Jediná poznámka, ktorú som mu dal, bola pieseň potrebná na to, aby nás ako publikum preniesla od pocitu k akcii. A trombóny. Prosil som o trombóny." Wolfe je totiž zaťažený na trombóny od svojho filmu Ma Rainey - matka blues (2020). (Arsenal83)
  • Po oznámení, že do hlavnej úlohy bol obsadený Colman Domingo, Centrum pre sociálnu spravodlivosť Bayarda Rustina a Centrum komunitných aktivistov pre bezpečný priestor LGBTQIA vyjadrilo svoj súhlas s jeho obsadením so slovami: "Váš mocný hlas pomáha zosilniť hlas Bayarda Rustina, krstného otca intersekcionality, ktorý naplánoval pochod, priniesol nenásilie do hnutia, inšpiroval jazdcov slobody, no stratil sa v histórii kvôli tomu, koho miloval a kým bol. Anjelskí rebelanti, spojte sa!" (Arsenal83)
  • Bayard Rustin bol členom správnej rady organizácie Freedom House pre demokraciu a ľudské práva. Jednu z účastníkov pochodu vo Washingtone hrá Elizabeth Rosen, ktorá dnes pracuje v Freedom House. (Arsenal83)
  • Jedným z produkčných partnerov tohto filmu je Higher Ground Productions, značka, pod ktorou bývalý prezident Barack Obama a bývalá prvá dáma Michelle Obama vyprodukovali niekoľko projektov Netflixu. Kým bol Obama prezidentom Spojených štátov, posmrtne udelil Bayardovi Rustinovi Prezidentskú medailu slobody, najvyššie občianske vyznamenanie v USA. Na ceremónii v Bielom dome 20. novembra 2013 prezident Obama odovzdal Rustinovu cenu Walterovi Naeglemu, Rusinovmu dlhoročnému romantickému partnerovi. (Arsenal83)
  • Jeffrey Wright si v tomto filmu zahrál jednu z rolí (republikán Adam Clayton Powell Jr.). Wright se objevil také ve filmu Bojkot z roku 2001, kde hrál reverenda Dr. Martina Luthera Kinga Jr. V tomto filmu byl také ztvárněn Bayard Rustin, kterého hrál Erik Dellums. (Johnny.ARN)
  • Jeho kolega a vůdce za občanská práva Julian Bond často citoval Bayarda Rustina (Colman Domingo), který žertoval, že „Martin Luther King nedokázal zorganizovat upíry, aby šli na krvavou lázeň“, což znamenalo, že navzdory Kingovu obrovskému vůdčímu a řečnickému nadání potřeboval King Rustinovu a další pomoc s organizačními aspekty hnutí. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama