Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrajú:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(11)

V prvej časti sa diváci zoznámia s hlavnými hrdinami: Tomášom Soukupom, sústružníkom, ktorý je po uši zaľúbený do maturantky Hanky, bodrým dedinčanom Honzom Bradáčom, prezývaným Guláš, ktorému sa stalo osudné jedlo a mäsiarčina, a jeho protikladom bledým a zakríknutým opravárom televízorov Ctiborom Voríškom, ktorý si rýchlo vyslúži prezývku Kyslík. Spoznáme aj sympatického traktoristu Vlada Rutkaya Otecka, ktorý vyzerá dospelejšie a rozvážnejšie ako ostatní a nechal doma tehotnú manželku, a športovo založeného frajerského Michala Hlaváčka, ktorý už má všeličo za sebou. To, že sa také rozdielne povahy zišli na jednom mieste, spôsobil jeden povolávací rozkaz do Hrádku v Čechách... Podobne ako mnohé iné (napr. Okres na severu, Žena za pultom, Inžinierska odysea a pod.) vznikol seriál z vojenského prostredia Chlapci a chlapi na spoločenskú objednávku. Bolo to presne v čase, keď rapídne klesal záujem o vojenskú službu, mladí muži sa jej snažili vyhnúť a armáda mala veľmi nízku popularitu. Tvorcovia sa snažili ukázať, že povinná vojenská služba nie je strašiakom, práve naopak, podľa ich seriálu sa zdá, že jedine armáda zaručí každému mladému mužovi, aby duševne i telesne dozrel. Ich zámerom bolo dokázať, že dva roky prežité vo vojenskom prostredí nie sú pre nikoho stratou. Vojenské prostredie vykreslili ako letný tábor dospelých, kde nie je núdza o zábavu a humor a ak sa vyskytnú problémy, seriózni a obľúbení velitelia ich dokážu obratom vyriešiť. Jednotlivé postavy sú typickými figúrkami, napĺňajú charakteristiky istých ustálených typov. Nechýba medzi nimi frajer, smoliar, seriózny otec rodiny či večný hladoš. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (348)

MM_Ramone odpad!

všetky recenzie používateľa

Pražská, punkrocková kapela Visací Zámek v jednej zo svojich skladieb spieva: "Haló, haló co se stalo, co se mi dnes přihodilo? Nechci věřit svýmu zraku. Přišel dopis od vojáků. Nemáš šanci ani za mák, když ti příjde povolávák. Už je marná simulace. Nemožná je emigrace. Tady už končí legrace. Nezbývá než rezignace. Nemáš šanci ani za mák, když ti příjde povolávák. Nemám šanci, nemám nárok. Příjdu domů nejdřív za rok. Vojna z chlapců dělá muže, tím že duši svlíkne z kůže. Nemáš šanci ani za mák, když ti příjde povolávák!" Taká bola bežná prax v dobách československej ľudovej armády. Prišiel povolávací rozkaz a muselo sa narukovať, často krát na druhý konec republiky. Povinná vojenská služba. Tvorcovia tohoto propagačného, ideologického seriálu to však vykresľujú rýdzo pozitívne. Je to hnusný socialistický odpad! ()

gudaulin odpad!

všetky recenzie používateľa

Vylhaná, špatně napsaná a křečovitě zahraná záležitost, která nicméně s odstupem času svojí naivitou a zjevnou hloupostí může působit až sympaticky. Ve své době ovšem běžela v hlavím vysílacím čase a alternativa k ní nebyla. Ten seriál měl propagandistický účel a měl vytvořit renomé něčemu, co ho už z podstaty mít nemohlo. Dnes už může tohle dílko sloužit jen jako nostalgická připomínka zelených let těm, co absolvovali povinnou vojnu... Celkový dojem 10 %. ()

Reklama

cariada 

všetky recenzie používateľa

Moc pěkně natočené postavy jsou propracované a mají vše co mají mít. Že je to komunistický a ideologický? No a? Taková byla doba. Co utkvělo byla šikana kdo byl na vojně ví své (já sice šikanu už nazažil byt jsem na vojně byl) a těch 3 a půl roku co dostal svobodník Hasman byla pěkná pálka. Kdo mě tam nejvíc vadil byla máma Hanky v podání M.Dvorské hrozná fůrie. A nesmím zapomenout na děsnou Mariu ,která byla na ránu. Na tohle se vždy rád podívám. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Podle me vyborny serial, ktery me bavil kdysi a bavi me i dnes. Myslim, ze ukazuje realny pohled na vojaky zakladni vojenske sluzby. Slusne vykresleni postav, sledujeme jejich osudy, prani, sny, lasky, chlastani. Slusna sonda do nasi byvale socialisticke armady, zpracovane tak, ze se na to koukal ve sve dobe se zajmem kazdy. A vy, co davate odpady se jdete bodnout a kochejte se dnesni serialovou produkci... ()

LadyPupu 

všetky recenzie používateľa

Seriál z doby mého dětství. Propagandu jsem tehdy fakt nevnímala. Aby jo, když v té době byla povinná branná výchova a v plynovejch maskách, pláštěnkách a s igelitovejma pytlíkama na rukou a nohou jsme se skládali "patama k výbuchu". Jako relax jsme tedy na základce v souvislosti s tímto seriálem spíš řešili, jestli je větší hit písnička od Bartošové nebo ta od Penka. Teď po letech se na to ráda kouknu, sice to žádné veledílo není, ale odpad taky ne. Už kvůli Kyslíkovi a Gulášovi, ukázkové šikaně a legrační Spartakiádě (taky jsem tam musela cvičit :-)) Mááá dalekááá... ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (59)

  • Vladimír Javorský (Ctibor Voříšek zvaný Kyslík) priniesol svojej známej z knižnice Michaele Dolinovéj (knihovníčka Anna) knihu z názvom "666 profilů zahraničních režisérů" od autorov Jaroslav Brož & Myrtil Frída, ktorá vyšla v roku 1977 iba v jedinom obmedzenom náklade 10 000 kusov a v súčasnej dobe ju vlastniť je rarita. (Raccoon.city)
  • Ešte než išiel seriál v televízii, premietal sa vojakom na ich posádkach. Niektorým mazákom z útvaru, kde Martin Zounar (Tomáš Soukup) "narukoval", asi ležal v žalúdku jeho vzťah k Eve Vejmělkovéj (Hanka Vosecká), tak si ho raz odchytili, zavreli do umyvárne a dali mu nakladačku hadicou. (Raccoon.city)
  • V rodině nadporučíka Ráže (František Kreuzmann) si otec a syn hrají s autodráhou Ites. Jedná se o typ Autodráha 90 s modely vozu Tyrrell F1. K dispozici také mají legendární transformátor Fz1 vyráběný podnikem PIKO Sonneberg (bývalá NDR) - ten však nebyl součástí kompletu. (Robbi)

Reklama

Reklama