Reklama

Reklama

Hitler a požiar Reichstagu

(TV film)
  • Česko Požár Reichstagu (viac)
Francúzsko, 2022, 90 min (Alternatívna 2x52 min)

Obsahy(1)

V noci 27.februára 1933 zachvátil budovu nemeckého parlamentu - Reichstagu - požiar. Spolu s Reichstagom zhorela v tú noc aj nemecká demokracia. V priebehu niekoľkých hodín a následne aj dní bol osud krajiny spečatený. Spolu s ním sa zmenil aj osud starého kontinentu a následne aj celého sveta. Požiar Reichstagu zneužili nacisti na upevnenie moci svojho vodcu, vtedajšieho ríšskeho kancelára Adolfa Hitlera. Ale kto budovu podpálil? Komunisti? Nacisti? Vyšetrovania požiaru sa nikdy neskončili jednoznačným záverom. (RTVS)

(viac)

Recenzie (3)

chamonix

všetky recenzie používateľa

Uživatel Marze tu napsal - to nelze nazvat jinak - úplný blábol. Jak to o občanské válce, tak zejména to o počtech mandátu v Reichstagu. Doporučuji vyhledat si na Wikipedii heslo: Německé volby do Říšského sněmu 1932 (pro ty líné z vás: NSDAP 196 poslanců, KPD 100). ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Shlédl jsem oba díly na České televizi, které z mnoha dokumentu o vzestupu nacistické strany asi nejlépe popisuje průběh občanské války mezi nacisty a komunisty. Komunisté měli před požárem v parlamentu pětinásobnou převahu. Nevěděl jsem, že když Němci začali ideologicky bláznit, do zahraničí zdrhlo půl milionu obyvatel. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Prakticky autentický dokument, vyskladaný prevažne z fotografií či zvukových záznamov zo súdneho procesu s “baránkom”, ktorého obetovali najvyššie postavení, nacistickí pohlavári. Dnes už to vie celý svet, že samotný Reichstag podpálili nacisti na popud samotného Goebbelsa so súhlasom Hitlera. Takto sa to robí, toto je pointa dokumentu, toto je šablóna, ktorá sa aplikuje pri prevratoch do dnešného dňa, ako bola napríklad aj taká "Barbarosa". Umelo vyvolaný konflikt, ktorý je následne využitý na vojnovo-politické ciele pod rúškom slobody a demokracie, to by taká Amerika vedela rozprávať. Každopádne, na túto tému, mnou osobne doposiaľ najlepšie spracovaný, videný dokument. ()

Galéria (18)

Reklama

Reklama