Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V temných hlbinách stredoveku sa rozpúta boj múdreho čarodejníka Merlina a jeho chránenca kráľa Artuša proti zlej kráľovnej temnoty Mab... Keď kráľa Konštantína (John Gielgud), Artušovho starého otca, zabil pohan Vortigern, v krajine vypukla občianska vojna, čo chcela kráľovná Mab (Miranda Richardsonová) využiť a oslovila Merlina (Sam Neill). Merlin sa však odmietol stať vodcom temných síl a navyše sa zamiloval do krásnej Nimue (Isabella Rosselliniová). Rozzúrená Mab ich oboch vrhne do rúk Vortigerna (Rutger Hauer), ale obom sa podarí ujsť, keď Merlin pomôže kráľovi Utherovi Vortigerna poraziť. Keď však zistí, že Uther Pendragon (Mark Jax) nie je dobrý kráľ, súhlasí, že mu pomôže stráviť noc s lady Igraine (Rachel de Thameová) pod podmienkou, že dieťa narodené z tohto zväzku bude patriť jemu, aby ho mohol vychovávať. Keď sa Artuš narodí, Mab ho prekľaje... V druhej časti filmu Merlin učí Artuša etike a morálke. Artuš (Paul Curran) vytiahne z kameňa čarovný meč Excalibur a postaví zlaté mesto Kamelot. Zároveň sa dá zviesť lady Morganou (Helena Bonham Carterová), ktorá túži po kráľovskej korune, a dá jej syna Mordreda (Jason Done), s ktorým potom bude musieť sám bojovať o kráľovstvo. Artuš sa napokon sa ožení s krásnou Guineverou (Lena Headeyová) vydá sa hľadať Svätý grál. Vzťahy medzi rytiermi zničí láska Guinevery a sira Lancelota (Jeremy Sheffield), ktorý má chrániť kráľovnú a Kamelot počas kráľovej neprítomnosti. A katastrofu zavŕšia ďalšie intrigy zlej kráľovnej temnôt Mab, ktorá očaruje Nimue s prísľubom večnej krásy a využije ju proti Merlinovi, aby ho zničila. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (200)

DruidKarel 

všetky recenzie používateľa

1068. hodnocený film: Extrémně dlouhé zpracování legendy jménem Merlin, která mě včak hodně chytla. Nedovedu si představit jiné ztvárnění role čaroděje Merlina, než v podání jindy nevýrazného herce Sama Neila. Hodně chválím ckvělé kostýmy, výpravu i dobrodružnost, která k filmu prostě patří. Vynikající herecké výkony i od ostatních a navíc ty tři hodiny utečou jako voda a vám jenom zůstane úsměv na tváři, protože přesně tohle jste od filmu čekali. 4* filmu dávám jen proto, že mi chvílemi film zabíhá až k přílišnému kýči a připomíná mi extrahnus jménem Princezna Fantagiro. Jinak nemůžu nic jiného filmu vytknout. 5* ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

V súčasnosti existuje mnoho verziíí legendy o Merlinovi, v priebehu storočí bol tento príbeh často prepisovaný a dopĺňaný rôznymi autormi. Musím ale priznať, že verzia, ktorú ponúklo toto filmové spracovanie, nebola vôbec zlá (aj keď niektoré postavy a udalosti okolo nich boli pomotané). Príbeh bol zaujímavý, epický, napínavý a čo je hlavné, pekne sa zahralo na strunu aj romantickej zložke tohto príbehu. Škoda, že výprava spolu s trikovými efektmi neboli na vyššej úrovni, aj v rámci svojej doby sa v tomto smere dalo urobiť predsa len viac. Solídny nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

HOCKEYKA 

všetky recenzie používateľa

Magický príbeh s pomerne slušnou výpravou a hviezdnym hereckým obsadením,v ktorom dominuje excelentné herecké umenie Mirandy Richardson.Hoci triky chvíľami pôsobia umelo až lacno(najmä v prvej časti),ide o vskutku vydarený a pútavo vyrozprávaný televízny počin,ktorý sa v mnohom vyrovná oveľa perspektívnejším projektom. ()

Kali4 

všetky recenzie používateľa

Pohádka o jedné veleznámé legendě s řadou kvalitních herců, příjemnou atmosférou a mýtickým kouzelníkem alias Samem Neillem v hlavní roli. Samozřejmě, že se jedná o čajíček oproti naturalistickému Excaliburu, ale film se pořád drží známých (ne)skutečností a je pro mne daleko lépe stravitelnější než jeho starší bratranec. Navíc byl vysílán pouze v televizní produkci. Moje nejoblíbenější zpracování příběhu o Excaliburu, i když tak úplně o Excaliburu není. ()

Alqarin 

všetky recenzie používateľa

Vysoko nad rámcem televizní produkce - úžasný Sam Neill, charismatická Miranda Richardson a pohádkový kýč, který však nepůsobí lacině. Pár vad na kráse sice najdete, ale v porovnání s jinejma blbostma, který televize před deseti lety vyprodukovaly, září Merlin jak stopadesát tisíc Excaliburů. Navíc pokud ho sledujete jako dvanáctiletej kluk, nesmazatelně se vám vryje do paměti. A ještě díky tomu dodneška skvěle znám postavy a stručný děj artušovských legend. A proto 9 z 10 pedagogů doporučuje - pusťte svým odrostlejším dětem raději Merlina, než nějakou sračku od Trošky. Vrátí se vám to. A doporučuju to i já, student pedagogické fakulty, a to už je co říct! ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (13)

  • Steve Barron soutěžil o cenu Director Guild of Amerika v kategorii význačný režijní úspěch. (Terva)
  • Pomineme-li fantasy vybavení bojového komparsu, mají hlavní postavy oblečení, zbraně a zbroje poměrně správné pro období skutečné doby vzniku legendy o Artušovi, tedy polovině 5. st. n. l. Řada věcí, např. Artušova přilba, je vyrobena podle skutečných archeologických nálezů (Sutton Hoo helm). (von_Kukuck)

Reklama

Reklama