Reklama

Reklama

Woman King

  • Česko Válečnice (viac)
Trailer 3

Akčná dráma Woman King je pozoruhodný príbeh ženskej vojenskej jednotky, ktorá v r.1800 zúrivou nemilosrdnosťou bránila africké Dahomenjské kráľovstvo. Snímka Woman King, inšpirovaná skutočnými udalosťami, prináša impozantný príbeh generálky Naniscy (Viola Davis), ktorá cvičí  ďalšiu generáciu bojovníčok s jediným cieľom - pripraviť ich na boj s nepriateľom, ktorý chce zničiť ich spôsob života. Za niektoré veci stojí za to bojovať.... (Itafilm)

(viac)

Videá (7)

Trailer 3

Recenzie (129)

TroiMae 

všetky recenzie používateľa

Rotten Tomatoes 94/99 %, Metacritic 77 (Critic Reviews). Pokud jsou výčitky na historickou nepřesnost, přijde mi to poněkud jako výmluva, když u jiných témat se to u fiktivních filmů toleruje. „An Afrocentric historical epic designed to be screened as big as possible, made by a Black female filmmaker, starring a Black woman of a certain age as an action hero, telling a story that’s left out of world-history books, vying for a mass audience in the age of I.P. imperialism — these are not just qualifiers for The Woman King. They are the sounds of ceilings being shattered and, hopefully, left to rot as piles of splintered glass on the ground.“ ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Tak už konečne viem, čím sa inšpirovala wakandská ženská stráž z Black Panthera. Ak vezmem do úvahy, že ešte pred pár mesiacmi som o existencii tohto filmu nevedel, je výsledok príjemne prekvapenie, objektívne ale musím dodať, že akonáhle som sa o existencii filmu dozvedel (a videl som vcelku strhujúci trailer), začal som sa prudko tešiť... no a výsledkom bolo nechcem povedať sklamanie, ale áno, rozhodne som čakal viac. Prekvapilo ma, že na to, aké nadšené recenzie snímka má, je scenár neskutočne šablónovitý (nekonečné prežívanie ústredného záporka len aby sa dožil kvázi veľkolepého koncového zúčtovania je na facku), predvídateľný, plný klišé, bizarných rodinných twistov a dramaturgických schválností, aké by som v budúcnosti vo filmoch rád vídal čo najmenej (po hrdinke strieľa a naháňa ju každý, kto je aktuálne poruke, ale akonáhle sa musí dojemne rozlúčiť s umierajúcou postavou, je jej dopriata hromada času, počas ktorej sa po nepriateľovi tajuplne zľahla zem). Viola Davis je fajn, som rád, že obsadili ju a nie anonymnú modelku;  vidieť 57-ročnú korpulentnú držiteľku Oscara v hlavnej úlohe historického akčného trileru je veľmi osviežujúce a ľudské. Jej Nanisca je kvalitne napísaná postava. Veľmi dobrý je i John Boyega („nové“ Star Wars) ako kráľ a Lashana Lynch a Sheila Atim ako Naniscine najstatočnejšie bojovníčky. Slušný dojem zanechala i začínajúca Thuso Mbedu, prostredníctvom ktorej odvážnej a papuľnatej Nawi prenikáme do deja (avšak románik s Malikom je utrpenie). Ale je to vôbec akčný film? Ak vezmeme do úvahy dĺžku (skoro dve a pol hodiny), zaberá akcia symbolický priestor a bojové sekvencie určite nie sú ťažkopádne natočené, ale nemôžem povedať ani to, že by mi vyrazili dych. Pravdupovediac, skôr ako nesmierne strhujúci historický masaker (vážne nečakajte ženskú verziu 3OO) mi to pripadalo tak, že pohľadná hollywoodska hviezda chcela (sebe a najmä svetu) dokázať, že má na viac, než len na stvárňovanie milfiek a tak strašne ambiciózne napísala námet a produkovala to a námet do podoby scenáru pretavila scenáristka Mesta anjelov s Nicolasom Cageom a Meg Ryan a podľa toho to aj vyzerá. Čiže zaujímavo a nie zle, ale ani geniálne. Áno, vravím o tebe, Maria Bello. ()

Reklama

warrenur 

všetky recenzie používateľa

Dalsi z filmov od Giny Prince-Bytherwood, tak charakteristicky jej podpisom o silnych zenach. Pribeh je zjednoduseny a silne idealizovany. Staci si pozriet skutocne historicke realie. Avsak, toto je zabava a ta sa jej podarila. Celkom pekne choreografie. Obcas som vnimal dlhsiu minutaz. Priemer, ktory neurazi. Viola Davis (57r) rozhodne posobi doveryhodne a je dalsou z radu kvalitnych hereciek, ktora ma na konte ucast vo vybornych filmoch a i serialoch. ()

elanius 

všetky recenzie používateľa

(12/2023) / 54% hodnotenie v plnej nahote ukazuje česko-slovenskú malosť a zaprdenosť. Nepochybujem o tom, že sa tunajším "expertom" ťažko prekúsava fakt, že pozitívnymi hrdinkami sú čierne ženy. Mňa absolútne netrápi, že sa v akčnom filme nedodržiava historická presnosť, nie je to dokument, je to fikcia. K filmu. Pre mňa osobne veľké prekvapenie. Zaujímavý, akčný a príbehovo super vystavaný. Estetika je kapitola sama osebe, jeden z najkrajších filmov poslednej doby. Najlepšie na koniec, neokukaný (až na Violu) herci, ktorí vytvorili uveriteľné postavy s emóciami. A celkovo príbeh dokáže namotať a človeku neni jedno čo sa s kým stane. Dobre mi to všetko padlo, svieži vietor v hollywúdskych vodách. (9/10) ()

Wyrdas odpad!

všetky recenzie používateľa

Pardon, ale to se jako smí? Vždyť všechny hlavní postavy jsou černé. Kde jsou Asiati? Že tam historicky nemají být? Hele, v jiných filmech taky musí být černoši - i když historicky tam být nemohou. Proč jsou běloši vyobrazováni jako zlo? To je rasismus! A kde jsou homouši? Tohle je film z roku 2022? Skandální... Nicméně film nám ukazuje, že by Afroameričané (a zde je skutečně nutné zdůraznit tento tvar názvu etnika) by měli být kurva vděční, že "pouze" pár generací jejich předků zaplatilo tvrdou prací za to, že oni jsou nyní civilizovanými lidmi žijícími v přepychu - a ne pologramotní divoši. Kdyby jejich předci zůstali v Africe, dneska by buď nebyli, nebo by žili v absolutní chudobě, špíně a válce. Ano, ano, ano... Afroameričané by se skutečně měli omluvit, že si neváží, co pro ně bílí lidé udělali. A měli by začít býti kurva vděční.  Co se filmu týče.... typický průměr. Upřímně mi je úplně ukradené, že tam jsou černoši a bílí jsou otrokáři. Tak to totiž bylo. Vadí mi jen, že jinde (v obrácené roli) je to tak nevyřešitelný problém. A proto v rámci pozitivní diskriminace - jenž úspěšně dokurvila lidskou rasu - si dovoluji tento hejt.  Bojové scény byly dost průměrné. Útok na tábor velmi nerealistický. Herecké obsazení (AŽ NA TY BARVY) dobré. Největší slabinou filmu byla hudba. Která mi místy přišla jak kdyby vypadla z nějakého sci-fi. Obvykle hudbu i filmů nevnímám. Tedy vnímám, ale jako součást filmu. Tady a musím říct, že jsem to zažil snad poprvé, mě hudba rušila. Ne hlasitostí, to je už dnes norma. Ale tím, jak moc se tam nehodila.  Vcelku je to průměrný film. S historickými nepřesnostmi, ale to sere pes (překrucování dějin je dnes velmi moderní).  Dal bych asi dvě hvězdy. Možná tři, kdybych byl v omamně krásném rozpoložení z nějaké rekreační drogy. Ale dávám odpad. Čistě kvůli tomu rasismu. Málo nečerných herců obecně, žádní bílí herci v hlavní roli. Žádní homouši. Když kvůli tomu v opačném případě můžeme hejtit jinak průměrné filmy do odpadů, tak proč ne i tady. ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (9)

  • Existují dvě verze toho, jak vznikla ženská armáda Agojie. První říká, že byla založena první a dodnes jedinou královnou v dnešním Beninu, Tassi Hangbè (u moci 1716–1718), která nechtěla sveřit své bezpečí do rukou mužů. Druhá tvrdí, že Agojie rekrutoval už král Houegbadja (u moci 1645–1685), protože po dlouholetých bojích se sousedními kmeny už zkrátka v Dahomey nebylo dost bojeschopných mužů. (Candice)
  • Ekonomika Dahomejského království byla založena zejména na vývozu otroků. První doložená smlouva o vývozu otroků je z roku 1472 (s Portugalci) a poslední loď s otroky odjela roku 1885 do Brazílie. Váleční zajatci nebyli pouze prodávání do otroctví, ale byli i zabíjeni při pravidelných každoročních slavnostech v hlavním městě Abomey. Lidské oběti se pohybovaly v řádech stovek až tisícovek. V roce 1727 bylo usmrceno 4 000 lidí. (p.a.douch)

Súvisiace novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (viac)

Reklama

Reklama