Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Kane je šerifom malého mesta kdesi na Divokom Západe. Dnes ráno sa žení s krásnou Amy. Jeho žena je kvakerka, ktorej náboženstvo odmieta akékoľvek násilie, a preto svojej vyvolenej sľúbil, že sa vzdá úradu šerifa a spoločne budú ďalej žiť v pokoji na farme. Ale tesne po svadobnom obrade dorazí do mesta strašná správa. Zločinec Frank Miller, ktorého Kane dostal pred časom za mreže, bol prepustený na slobodu. Spojil sa so svojou bývalou bandou a pripravuje pomstu. Do mestečka má doraziť vlakom na pravé poludnie. Obyvatelia mestečka si dobre pamätajú Millerovu neľudskú násilnosť. Preto nestoja o ďalšie problémy a prehovoria Kana, aby spolu s mladomanželkou čo najskôr odišiel. Pretože na tom trvá aj Amy, Kane sa podvolí. Veľmi rýchlo si však uvedomí, že útek nie je riešením, pretože Miller si zlosť vybije na niekom inom. Hlas svedomia a volanie povinnosti je silnejšie ako strach i láska a preto sa Kane rozhodne vrátiť a čeliť svojmu úhlavnému nepriateľovi tvárou v tvár. Blíži sa hodina posledného zúčtovania... (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (70)

  • Jediný film nominovaný na Oscara v roku 1952. (westerns)
  • V čase voľna sa Gary Cooper rozprával s ostatnými hercami, alebo driemal pod stromom. (westerns)
  • Záporná postava Jacka Colbyho, ktorú hrá Lee Van Cleef, v celom filme neprehovorí ani slovo. (westerns)
  • Filmový debut Lee Van Cleefa. Tento herec sa neskôr stal jedným z najuznávanejších westernových hercov všetkých čias. (westerns)
  • Výroba trvala 38 dní, vrátane 10 dní skúšania. (westerns)
  • Na tvári Garyho Coopera bol použitý len malý, alebo väčšinou žiadny make-up. Myšlienkou bolo, že vrásky na jeho tvári zdôraznia, ako veľmi bola jeho postava vo filme znepokojená. (westerns)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)
  • Tento film také představuje historický milník v přístupu k psaní filmové hudby. Poprvé představil nápad úvodní píseň prezentovat i nezávisle na filmu a také že by mohla být motivem pro hudební doprovod v průběhu celého snímku. (Morien)
  • Film si získal přízvisko "western pro lidi, kteří nemají rádi westerny". (Morien)
  • Lee Van Cleef byl původně najat, aby hrál zástupce šerifa Harveyho Pella. Představení studia ale nakonec dospěli k názoru, že Cleefův zahnutý nos z něj podle pohledu dělá spíše záporáka. Doporučili mu, aby si ho nechal přeoperovat. On odmítl a tak roli zástupce šerifa dostal Lloyd Bridges, zatímco Cleef ztvárnil jednoho ze záporných pistolníků. (Morien)
  • Když šerif Kane (Gary Cooper) na konci filmu zahazuje svůj odznak, je vidět, že z písku za jeho nohou vykukuje další šerifská hvězda. (Novalinda)
  • Film ubíhá v reálném čase. Western je dlouhý 84 minut, ale začne v 10:30 a končí ve 12:00. (M.B)
  • John Wayne cítil k filmu silný odpor. Věděl, že má být alegorií hollywoodského “blacklistingu“, jehož byli s přítelem Wardem Bondem aktivními zastánci. Na svém si stál i v roce 1971 v rozhovoru pro “Playboy“. (džanik)
  • Podle Amerického filmového institutu 2. nejlepší western z nejlepších deseti (2008). (džanik)
  • Podle Amerického filmového institutu 27. nejlepší film všech dob (2007). (džanik)

Súvisiace novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (viac)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (viac)

Reklama

Reklama