Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Kane je šerifom malého mesta kdesi na Divokom Západe. Dnes ráno sa žení s krásnou Amy. Jeho žena je kvakerka, ktorej náboženstvo odmieta akékoľvek násilie, a preto svojej vyvolenej sľúbil, že sa vzdá úradu šerifa a spoločne budú ďalej žiť v pokoji na farme. Ale tesne po svadobnom obrade dorazí do mesta strašná správa. Zločinec Frank Miller, ktorého Kane dostal pred časom za mreže, bol prepustený na slobodu. Spojil sa so svojou bývalou bandou a pripravuje pomstu. Do mestečka má doraziť vlakom na pravé poludnie. Obyvatelia mestečka si dobre pamätajú Millerovu neľudskú násilnosť. Preto nestoja o ďalšie problémy a prehovoria Kana, aby spolu s mladomanželkou čo najskôr odišiel. Pretože na tom trvá aj Amy, Kane sa podvolí. Veľmi rýchlo si však uvedomí, že útek nie je riešením, pretože Miller si zlosť vybije na niekom inom. Hlas svedomia a volanie povinnosti je silnejšie ako strach i láska a preto sa Kane rozhodne vrátiť a čeliť svojmu úhlavnému nepriateľovi tvárou v tvár. Blíži sa hodina posledného zúčtovania... (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (289)

swamp 

všetky recenzie používateľa

Na westerny moc nejsem, ale na High noon jsem slyšel a četl samou chválu, tak jsem se podíval. A věřte nebo ne - nebylo to špatné. Ovšem jako o kultu bych o tomto filmu nehovořil. Připadá mi, že herecká dvojice Gary Cooper / Grace Kelly dostává u amerického publika automaticky tuto nálepku.. Snímek, který si zakládá na reálném čase a na souboji v pravé poledne, a přitom vidíme v každém záběru jinak dlouhé stíny, je pro mě technicky nezvládnutý.. a je mi jedno, že se točil na začátku padesátých let.. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

High Noon je veľmi netypický western, je skôr drámou zasadenou do westernového prostredia, s westernovými postavami, ktoré ale mohli vystupovať v akejkoľvek dobe a prostredí. Podstatný je motív pomsty vs. pokrytectvo a zbabelosť ľudí. Práve tá "príprava" na záverečný súboj, kedy sa zdanlivo (!) nič nedialo sa mi páčila najviac, pričom tá prestrelka a odhodenie odznaku boli čerešničkou na torte. Gary Cooper bol skvelý a maximálne presvedčivý!Nechcem porovnávať s typickými "akčnejšími" westernami, ale High Noon si svoje miesto na výslní zaslúži... ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Na tento film nedám dopustiť nielen preto, že to bol môj prvý western a pre ukážku jednoty času, miesta a deja, ale najmä pre charakterové vlastnosti z donútenia osamoteného hlavného hrdinu. Nezabudnuteľná je aj pieseň, ktorú zložil Dimitri Tiomkin. Zabudnuteľná pre mňa bola upnutá Grace Kelly, i keď to už v tej dobe bola slávna herečka a neskôr nemenej slávna monacká kňažná. V mojich spomienkach ju prekrýva živočíšna a vášnivá Katy Jurado napriek tomu, že to bola v podstate bezvýznamná herečka. ()

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

V pravé poledne se nekoná žádná legendární westernová jízda, ale jen projede pomalým tempem vlak, který představí americký pohled na odvěký souboj dobra a zla a ve výsledku jen unudí velkým klišé bez zajímavosti. Tam, kde dokázal Sergio Leone ve svých westernech být nesmrtelný a precizní, je Fred Zinnermann jen rutinérský a obyčejný. Vděčnost a přátelství jdou stranou, když jde o život a hlavní postava se snaží postavit svému nenáviděnému nepříteli. většinu filmu hlavní postava hledá pomoc za zvuků americké hudby, aby se v závěru film změnil ve velké klišé bez jakéhokoliv překvapení. Tohle opravdu mohlo fungovat dříve, ale dnes? S takovou hromadou nudy, velmi těžko. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Ta houstnoucí atmosféra s pohledem na blížící se dvanáctou hodinu je neskutečně skvělá. K tomu všemu vynikající Gary Cooper, Lee Van Cleef a v nespolední řadě hudba. V pravé poledne je western jak se sluší a patří. Podobnou gradaci a námět má snímek Poslední vlak z Gun Hillu. ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (70)

  • John Wayne cítil k filmu silný odpor. Věděl, že má být alegorií hollywoodského “blacklistingu“, jehož byli s přítelem Wardem Bondem aktivními zastánci. Na svém si stál i v roce 1971 v rozhovoru pro “Playboy“. (džanik)

Súvisiace novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (viac)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (viac)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (viac)

Reklama

Reklama