Reklama

Reklama

Vynález skazy

  • Československo Vynález zkázy (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (405)

classic 

všetky recenzie používateľa

Aj keď nový Zemanov film je opäť trikovo-vyšperkovaný, doslova srší samými technickými i vizuálnymi nápadmi, nezaujal ma natoľko, ako predchádzajúci f. počin (Cesta do praveku z roku 1955), aby som bol na jeho konci rovnako, nedaj bože, viacej spokojný... Určite sa na svoju dobu jedná o revolučný filmový kus, ktorý by aj dnes mal 100 %. ohúriť svojho pot. diváka, ale niečo mi na ňom tak vadilo, že sa skrátka neodhodlám udeliť vyššie hodnotenie ? Načrtol to už môj „nemenovaný” kolega, a to v takom význame, že Hrubínov scenár (podľa námetu knihy francúzskeho spisovateľa sci-fi a dobrodružného žánru-Julesa Vernea ) je popretkávaný trojlístkom hl. postáv : profesora Rocha, megalomana Artigasa a inžiniera Harta, no činí to takým nezaujímavým spôsobom, kedy sa rež. Karel Zeman skôr, radšej zameriava na samotný vizuál a triky, že zanedbáva práve tento prístup s postavami, kde je to jednoducho - nedotiahnuté do konca, i keď na konci dochádza k vytúženej, filmovej katarzii. Všetky postavy mi boli totálne ukradnuté, pretože som sa kochal neustálymi prísunami výdobytkov vtedajšej filmovej techniky, ktorá normálne vyráža dych ! Tomuto režisérovi dám postupne šancu na to, aby som si pozrel ďalšie jeho vizionárske počiny, ktoré ma budú, podľa mňa - viac interesovať vo vizuálnej rovine, ako v hereckej ? (Ale budúci Baron Munchausen s fenomenálnym Milošom Kopeckým by mohol túto „k-l-i-a-t-b-u” už navždy zlomiť ?) ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Geniální zfilmování Verneových motivů. Každý záběr ve filmu působí impozantně. Myslím, že ani v dnešní době, s použitím počítačové animace, by film nepůsobil lépe. Zeman dosáhl přesně takového efektu o jaký usiloval a to dělá tento snímek nadčasovým. Myslím, že by si tento film zasloužil celosvětové uznání. Každý záběr je trikový a působí přesně jako krásné obrázky ve Verneových knihách. ()

Reklama

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Atmosféra, dokonalý pocit z obrazu, lehká nadsázka, na svou dobu výborné nápady a skvělá zábava to celé jsou filmy Karla Zemana v jeho Verneovských adaptacích. Je na nic něco naprosto okouzlujícího co odkazuje an dobu jejich vzniku, ale také na jejich vytvárně dokonalou stránku. Film z doby kdy se od nás ještě svět mohl něco naučit :) ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Vynález zkázy od Julese Vernea je naprosto dokonalý dobrodružný a vědecko-fantastický román, při jehož čtení se tají dech, fantazie pracuje na plné obrátky a v okamžicích, kdy držíte knihu v ruce, žijete odpoutáni od reality a jste ve svém a spisovatelově, popř. též ilustrátorově světě. Karel Zeman tuto klasiku ztvárnil velmi povedeným způsobem, předlohy se drží ve velké míře, čímž mě jako fanouška verneovek potěšil. Samotná vizuální stránka filmu je sice ohlodána časem, avšak i nyní jsem obdivoval kouzlo a nápaditost, která je jí vlastní. Když jsem Vynález zkázy viděl jako malé dítě, byl jsem z něj unesen, zejména pak z konce snímku. Po mnoha leté odmlce, kdy jsem Zemanův počin neviděl, jsem se k němu dostal až v dospělosti a pocity ze sledování zůstaly na vysoké úrovni, takže dávám jasných 5*. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Český Georges Méliés, Karel Zeman, natočil film, ktorého vizuálna a triková stránka si právom zaslúžili vo svete pocty. Použijem jeden citát nemenovaného žurnalistu a spisovateľa, ktorý napísal : ,,V žiadnom prípade by som nevymenil jeden VYNÁLEZ SKAZY za osemdesiat CIEST OKOLO SVETA ZA OSEMDESIAT DNÍ,, ( oscarový film z roku 1956 ). A to je pravda pravdúca, jedná sa tu totiž o jeden z vizuálne najvytríbenejších a najfascinujúcejších snímkov v histórii. A to myslím v celosvetovom meradle. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (26)

  • Kvôli náročnému a komplikovanému natáčaniu neboli filmári schopní dodržať dvojročný časový limit ani pôvodný finančný rozpočet. Napríklad záber plávajúcej trojmetrovej veľryby v linkovaných morských vlnách vznikal celý týždeň. (Raccoon.city)
  • Všechny kulisy ve filmu byly ručně malované. (Pepy)
  • Parná lokomotíva, ktorú môžeme vidieť vo filme, bola reálna lokomotíva americkej výroby z roku 1850 a parný automobil bol v skutočnosti francúzsky návrh auta s názvom "Mancelle" z roku 1870. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (viac)

Reklama

Reklama