Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Akčný
  • Dobrodružný

Recenzie (81)

plagát

Osudný požár na Titaniku (2017) (TV film) 

Potešilo ma veľmi, že sa konečne pomaličky, pomaličky začína otvárať táto téma a dovolia si dokonca v mainstreame zapochybovať nad oficiálnou verziou nešťastia...Nemyslím, resp. neviem, či to bolo/nebolo presne takto, podstatné je, že tento dokument považujem za prvú lastovičku pravdy, ktorú sa snáď raz dozvieme. Inak to boli zaujímavé informácie, o ktorých som, priznám sa, doteraz nikde nepočula. Tých "nepochopiteľných" chýb a rozhodnutí v kľúčových okamihoch je v príbehu skazy Titanicu naakumulovaných akosi príliš a udivuje ma, že sa ľudia tak veľmi boja prijať myšlienku, ktorá je proste pre väčšinu sporiadaných ľudí neprípustná, napriek tomu, že jedine vtedy veci dostanú význam a zapadnú do seba. A tak až afektované podivovanie sa tomu, ako mohol, ako len mohol zodpovedný človek miesto vyriešenia závažného problému (napr. pokrivené dvere oddeľujúce komory) ho zakamuflovať, pôsobí smutno-smiešne a naivne. Pokiaľ to ovšem tak nie je naschvál, aby aspoň trochu príčetní jedinci dostali impulz pozrieť na vec novou optikou.

plagát

Strach a hnus v Las Vegas (1998) odpad!

Kým som nevedela, čo je ...(ani nechcem vysloviť to slovo, je mi len pri pomyslení naň zle) tá jedna droga, prišlo mi to celkom zábavné. Teraz už nie. Áno, je to HNUS!

plagát

Okupovaná kolonie (2016) (seriál) 

Už to tu niekto spomínal a musím sa pridať-tak nízke hodnotenia ozaj nechápem. Očakávala som trapné akčné béčko so všetkými možnými klišé amerických seriálov, ALE zďaleka to nie je v takej miere, aby bol seriál v modrosivom. Josh Holloway je tu veľký sympoš, oveľa väčší než v LOSTe a „Lori“ mi neliezla na nervy vôbec (čo sa nedalo povedať o TWD), zbytok castingu je OK a to americké typické hranie (prehrávanie) je v únosnej miere. Celá prvá séria, ktorá má paradoxne najnižšie hodnotenia a všetci na ňu nadávajú ma totálne dostala – je to project blue beam v praxi ako vyšitý, samozrejme až pokým sa reálne neobjaví prvý mimozemšťan – v poslednej epizóde prvej série. Potom sa seriál uberá iným smerom, o nič horším alebo menej reálnym. No práve to naznačovanie v prvej sérii a hlavne ten fakt, že nikto z bežných, do kolónie uzatvorených občanov žiadneho aliena nevidel a mnohí ani nikdy neuvidia, je úplne kľúčové pre pochopenie „systému“, ako fungujeme a ako ho na nás aplikujú. Pozrite sa, ako ľahko sa to dá. Ono, čo som zbežne pozrela dátumy komentov, väčšina z nich je pred rokom 2020, no jo, to sa nám vtedy zdalo ešte veľa vecí nepredstaviteľných, všakže..?Aa ejhle! Zákaz vychádzania po 20:00 večer. Akože prečo? Lebo v zime večer po 20:00 sú v uliciach tie úplne najväčšie davy a je to hodne nebezpečné na nákazu respiračným vírusom..jo, jasné, školy, nákupáky, prímestské busy a vlaky v denných špičkách, tam to nebezpečné nebolo...no, dosť tejto témy, lebo pôjdem zbytočne do vývrtky... Takže po tom, ako nám pustia na oblohu nejaké holografické efekty a budú vybuchovať budovy a lietať drony nezvyklého tvaru.. až POTOM čo všetko budeme ochotní si nechať páčiť? Priatelia - pozerajte a učte sa. Tí, čo vedia, vedia, tí čo nevedia, otvorte oči. Zrušenie seriálu muselo prísť, prezrádzalo sa tu príliš veľa. ///„ Víte, jaký je rozdíl mezi inteligencí a mazaností? Jistě že nevíte. Kdybyste věděl, tak by si vás nikdy nevybrali.“ /// ///“ A kdy zaplatíte vy, že jste zaprodal celý svůj druh? Tohle se stane, když vložíte velkou moc do malé hlavičky.“/// ///Proč myslíte, že morálně zkrachovalému správci z ubohé univerzity dali do rukou vedení celého bloku? Nebo padlé televizní hvězdě vedení kolonie? - Viděli potenciál. - Viděli slabost. Věděli, že jste přesně ten typ krabů, který vždycky stáhne ostatní zpátky do kýble.///

plagát

Emma. (2020) 

Ou, to bolo že aké pekné! A to som to na prvýkrát nedala a vypla po pár minútach - nepáčil sa mi Knightley, priam sa mi zdal hnusný, Emma čudná, celé akési divné a strnulé a potom ma dorazil afektovaný Bill Nighy, môj niekdajší miláčik, ale neviem, asi som nebola v správnej nálade a v momente vypínala. Naviac, po spotvorených Malých ženách som nemala chuť na ďalšiu spackanú klasiku (Ja proste tú verziu s Winonou Ryder bezmezdne milujem). Ale keďže počas Vianoc som si dala kostýmovkové obdobie a pozerala všetky možné staroanglické adaptácie, dala som tomu ešte šancu. A tentokrát som pochopila, že sa na to treba pozerať ako na komédiu, či skôr paródiu. Áno je to taká groteska, ale nenormálne pekná. Tie šatičky, tie farby, tie dievčence, tí gentlemani v naškrobených límcoch, no nádhera; podkreslená perfektným hudobným doprovodom. Dokonalý film do kina! (Žiaľ v nesprávnom roku.) Emmu som kedysi čítala, prišla mi dlhá, nudná, o ničom, vlastne asi najviac "o ničom" austenovka. Film s Gwyneth bol fajn, ale Gwyneth mi nie je dvakrát sympatická, bol tam však úžasný Knightley. V seriálovom spracovaní Emmy sa mi zase viac páčila Romola Garai, ale Knightley tam nemal šťávu. No a Emma s bodkou má - aspoň pre mňa - oboch predstaviteľov OK, vlastne všetkých. Aj tá Miss Bates je tak akurát, aby ste sa na nej bavili, aby vás otravovala (ale nebola vyslovene odporná), ale ju aj úprimne poľutovali. Trochu mi vadil prejav Harriet a tiež to, že Knightleyho city/náklonnosť k Emme sa vyjavili príliš skoro. Inak mám pocit, že je to snáď najkrajšie spracovanie tejto knihy, ale to si ešte určite musím ostatné verzie zopakovať a aj knihu prečítať, aby som to mohla povedať s istotou. Knightley si ma získal, akonáhle prehovoril a začal sa prejavovať, Johnny Flynn má charizma. A taneček na bále - ani som nedýchala. Nádherné. Zase raz ma dostalo niečo, od čoho som nič nečakala. A sivomodrý štvorček na čsfd tiež nesľuboval ktovieakú zábavu. Div sa svete! A ja som mala okamžite po zhliadnutí chuť si to pozrieť znova. Mimochodom, veľmi vkusné záverečné titulky s parádnou skladbou, ktorú - áno, spieva Mr. Knightley osobne. (Rozmýšľam, či by to bolo príliš veľké rúhanie, keby som prehlásila, že v takomto odľahčenom štýle by som chcela aj Pýchu a predsudok...Rozum a cit Anga Leeho milujem, na to prosím nesiahať :-), ale Wrightova P&P ma nedostala až tak do kolien ako väčšinu, preto stále čakám na tú "moju" verziu.)

plagát

Malé ženy (1994) 

Na staré kolená začínam byť asi sentimentálna. Alebo je to tými Vianocami (kedy pravidelne pozerám tento film)...neviem, možno "prispela" aj posledná adaptácia z roku 2019, ktorá miesto toho aby nahradila túto staršiu verziu, práveže definitívne v mojich očiach a srdiečku potvrdila nenahraditeľné miesto tejto vianočnej klasiky. A vytesnila odtiaľ aj inú klasiku - Lásku nebeskú, ktorú už z nejakého dôvodu nemám chuť pozerať. Zato Malé ženy ma zakaždým na Štedrý deň zalejú hrejivým pocitom domova. Skvelé obsadenie, skvele zahrané, nádherné scenérie zimnej krajiny/mesta doplnené výbornou hudbou, jednoducho podarený film. A toľko dobra, čo z toho ide :-) Nie náhodou čítam na rôznych fórach a komentároch ku knihám od Bronteových, Austenovej aj k Malým ženám, že ľudia majú momentálne potrebu vrátiť sa k týmto dielam, a že ich to v súčasnej situácii ukľudňuje. Snáď roky 2020 a 2021 konečne prinesú ľudstvu pochopenie, že toto nie je sentimentálny gýč mimo realitu, ale presne takto sme to vždy mali robiť v každodennej realite. Kindness is the new sexy!

plagát

Doktorka Zoe (2011) (seriál) 

Áno, je to v podstate taká blbina, ale pristihla som sa pri tom, ako sa k tomu vždy v lete už niekoľko rokov po sebe rada vraciam a užívam preslnený americký juh, tie krásne outfity belliek aj Zoe Hart...celkovo sú tam všetci tak nejak pekní, tak príliš, tak po americku ;-), ale občas aj to treba, trochu farieb aj priamočiarosti. Páčil sa mi námet aj charakter Zoe (jazz a Woodyho Allena máme spoločné), aj keď dalo sa z toho vyťažiť viac, no ja som spokojná, je to moja pravidelná dávka slnka a dobrých koncov. Trochu mi vadila tá afektovanosť, ale človek si zvykne a nie je to až tak povrchné ako sa zdá, odznelo tam viacero "múdrostí", ktoré mali čo do seba a sem-tam som si ich pripomenula aj v reálnom živote a to je niečo, čo mi mnohé "kvalitnejšie", dokonalejšie a prepracovanejšie seriály, či filmy nedali ani omylom, takže je to jasné - srdcovka ako lusk!

plagát

Brooklyn 99 (2013) (seriál) 

Od nenávisti k láske je vraj malý krok. Platí to stopercentne pri tomto kúsku. Ako som ich spočiatku neznášala a chcela dať odpad, tak sú to teraz moji miláčkovia. A parádna oddychovka. Vlastne vôbec neviem, prečo som pokračovala v sledovaní, asi ako mnohokrát doteraz, keď sa mi niečo nepáčilo, tak ma to zároveň svojou "obludnosťou" fascinovalo (Girls, The Office, Parks & Rec, Enlisted...). Oplatí sa vytrvať a dať tomu šancu.

plagát

Gotham (2014) (seriál) 

Nie som ktovieaký fanda (a ani znalec) Batmana, ani komiksu obecne, ale veľkohubá reklama okolo tohoto projektu vzbudila moju zvedavosť. A napriek mnohým výhradám som rada, že som do toho išla. Vizuál je dokonalý, v úplnom úvode pilotu so Selinou som dokonca mala pocit, že pozerám Blade Runnera. Ale ako každý projekt zameraný na veľa postáv, stojí a padá na tom, koľkí z nich a ich príbehových línií Vás zaujmú a či to dokopy drží ako celok. A musím povedať, že mladý Bruce, Gordon a Barbara sú pre mňa totálne nezaujímaví, mdlí, fádni, ich scény mám chuť si pretáčať. Gotham zachraňuje príbeh okolo Talianskych bossov, Fish Mooney a Penguin!!!. Panejo...tento casting sa podaril, nie že nie. Herecky suverénny, bez jediného zaváhania, každý pohľad je až analyticky presný... Oswald Cobblepot je dôvod, prečo Gothamu budem venovať svoj čas. Nebudem zapierať, zase raz ma po dlhšej dobe niekto očaril ;). Ale tiež taký pán E. Nygma, ktorý tam zatiaľ iba „je“, a pôsobí ako časovaná bomba, má svoj potenciál a som zvedavá, kedy a ako sa prejaví. Po 6.časti 70%. Sledujem...

plagát

Black Books (2000) (seriál) 

Netrúfam si odhadnúť koľkokrát som Black Books videla. Humor je to vskutku „ad absurdum“, musí sadnúť. Ja už to prostredie útulne rozhádzaného kníhkupectva považujem takmer za druhý domov, večne ožralého hulváta Bernarda, roztomile bezbranného Manny-ho a nepoužiteľnú Fran akoby som poznala odjakživa. Neskutočná kadencia hlášok a ultra absurdných scénok. Najlepšie epizódy – celá prvá séria, 3x1 Manny Come Home, 3x3 Moo-Ma and Moo-Pa, 3x6 Party, z nich najviac suverénne 1x3 – The Grapes of Wrath. (Do pozornosti dávam skvelé vedľajšie roličky Martina Freemana a Simona Pegga, s ktorými som sa prvýkrát stretla práve vďaka tomuto kúsku.)

plagát

Frances Ha (2012) 

„The only people who can afford to be artists in New York are rich.“ --- Čiernobiele GIRLS bez nadbytočných expilicitných scén a vulgarizmov so sympatickejšou hlavnou postavou. Viac než príjemné pozeranie a pre fandov "starého" Woodyho, Leny Dunham a New Yorku povinnosť.---- „I´ve been fired a million times. Makes you cool.“ :)