Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Dokumentárny
  • Krimi

Obľúbené seriály (9)

Dekalóg

Dekalóg (1989)

Tento cyklus ťažko hodnotiť "len tak" nejakými hviezdičkami, bodmi a neviem čím ešte....Pre mňa jeden z najlepších kinematografických "projektov", ktoré kedy vznikli... Silné a odvážne vzhľadom na tematiku (10 Božích prikázaní) a jej originálne prevedenie do "dnešného" sveta. Inteligentné a pútavé spracovanie, pričom ani jeden z 10 dielov nepodliezol laťku kvality a neskĺzol ani do lepšieho priemeru, vždy silný nadpriemer. Kieslowski bol génius a empatik s neuveriteľným citom vystihnúť podstatu ľudskej psychiky aj za použitia filmového minimalizmu- v tom sa mu nevyrovná naozaj nikto! Jednotlivé diely sú miestami ešte tradične rafinovane prepojené, ako celok tvoria jednoliaty monolit. Plytvať superlatívami je zbytočné... skrátka GENIÁLNE!!!

Pád

Pád (2013)

Paráda!!! Perfektne napísaná,skvele zrežírovaná hypnoticky pomalá, vizuálne vychytávková, psychologicky zaujímavá, geniálne rozohraná šachová partia vyšetrovateľ (chladná, robotická "policajná superintendatka") vs. vrah (u ktorého občas badať jemne vedomú, no možno viac podvedomú inšpiráciu Dexterom). To všetko zasadené do drsného prostredia Belfastu... Rodí sa asi nová závislosť na ďalšom seriály, už sa neviem dočkať pokračovania, kiežby bolo minimálne 5 podobne kvalitných sérií:)...UPDATE: druhá séria nadväzuje takmer okamžite a rovnako okamžite buduje novú závislosť na sledovaní osudov hlavných (anti)hrdinov. The Fall je spolu s True Crime špička žánru, tentokrát sa hrá ešte viac na psychológiu, pričom záver je čistá psychoanalýza (pre znalcov danej teórie, to je na dlhšiu debatku:). Veľká škoda len toho, že tvorca mal jasný cieľ,vyústenie, katarziu a tomu prispôsobil všetko, aj na úkor drobných logických medzier v poslednom diely. Ale všetko je odpustené, The Fall je všetkých 11 dielov parádne dielko!!!!!

Domek z karet

Domek z karet (2013)

Geniálne napísané, geniálny casting (Kevin Spacey nehrá Franka Underwooda, on ním JE!). Nemám čom by som dodal, už sa trasiem od nedočkavosti na ďalšiu sériu...2 séria Nároky a očakávania sú vysoké a tvorcovia ich naplnili. Niektorým častiam však chýba väčšia kompaktnosť, príbeh sa zbytočne zaoberá postavami, ktoré sú "len" odbočkou a akosi nedoťahuje tie postavy, ktoré by si to zaslúžili a niekedy sa veci trochu zjednodušujú...Ale to sú skôr kozmetické vady, aj druhá séria vyvoláva závislosť a ja sa neviem dočkať "trojky"..po poslednej epizóde je to našliapnuté skvele:) 3 séria je pre mňa asi najlepšou a najsilnejšou...záver opäť namotávajúci. Tretí diel tretej série bol asi najlepší zo všetkých. Celkovo vysoká škola scenáristiky!!! ... IV séria začína veľmi pomaly a rozpačito, ale končí opäť (aké prekvapenie:) maximálne namotávajúco...

Narcos

Narcos (2015)

Ultimatívny, autentický, silný a (stručne a jasne) geniálny seriál (alebo kvázi dokument?:)! O Wagnerovi Mourovi som pred pár rokmi, keď po ňom ešte ani neštekol pes napísal v jednom komente, že mi pripomína novodobého Marlona....nuž, tu ho máme chalaniska v plnej kráse...:)))

Dexter

Dexter (2006)

Seriál na ktorom sa dá veľmi ľahko získať závislosť. Nunka to vystihla veľmi presne, už naozaj nie je viac čo písať. Dexter je geniálne napísaný seriál, s perfektnými postavami, kde každá jedna má svoj význam a počas všetkých štyroch sérií sa vyvíja. Michael C. Hall má šťastie v nešťastí, pretože ako Dex je úžasný, no ťažko už bude v očiach divákov niekým iným. I. séria ***** , II. séria *****, III séria ****, IV séria *****. Btw tú úvodnú zvučku si dokážem vychutnať aj na 50- krát - genialita!:) UPDATE: piata séria mi prišla najslabšia /****/, hoci stále samozrejme nadštandardná. "Dexterovské postavy" sú tak dobre napísané a z predchádzajúcich sérií je divák s nimi natoľko stotožnený, že sa nejakú prúser ani nedá očakávať. Napriek tomu som si počas celej série viac krát kládol otázku "toto by spravil Dexter?" a pod. - skrátka logických medzier bolo tento krát príliš. Vymenoval som len negatíva, ale pozitív je našťastie oveľa viac a ten kto má napozerané, jednoducho nemôže byť sklamaný! UPDATE #2: čo už čakať od šiestej série??? Ako človek, ktorý si tento seriál až nekriticky obľúbil som samozrejme spokojný a na každý ďalší diel som sa tešil, ale počnúc časťou "Nebrasca" tam bolo až príliš veľa scenáristických medzier a barličiek, ktoré by sa hodili viac do iných "sračkoidnejších" seriálov. A niektoré veci ostali nedopovedané, snáď siedma séria bude, obzvlášť po úplne poslednom zábere:) UPDATE #3 Prečo sa aj 7 séria po perfektom rozbehu a vysvetlení udalostí zo 6.tej série po 8 diely zvrháva do občasných "nelogickostí" a skratkovitostí. Ale nebudem frflať. pozerá sa na to stále dobre a už teraz sa (opäť) teším na leto 2013 a že vraj poslednú sériu Dexa. Koniec 7. často zase fajnovo navnadil...8 séria...čo k tomu dodať? Je to stále Dexter, ale ešte menej sympatický, ešte menej vycibrený, logika hapruje miestami dosť výrazne. Záver bol viacmenej očakávaný, ale malo sa to celé obísť bez poslednej scény. Keď to celé zhrniem, Dexter má geniálne vyprofilované postavy, prvé série boli doslova závislosťou. Človek žil so seriálom pekných pár rokov a priznám sa, že mi bude aj chýbať, hoci je jasné že laťka kvality už išla "neúmerne dole". Tých ***** ponechávam, hoci sú možno nostalgické a poriadne subjektívne:)

V odborné péči

V odborné péči (2008)

In Treatment je špecifický seriál, ktorý je naozaj vynikajúci, hoci neviem povedať, či by som ho plnohodnotne ("päťhviezdičkovo") ohodnotil nebyť mojej psychologickej "profesionálnej deformácie":) Špecifická forma a svojská dynamika seriálu ma v prvom momente zaskočila, ale za malú chvíľku som mu doslova prepadol. Je až neuveriteľné na súčasnú seriálovú produkciu s akou presnosťou, "nepovrchnosťou" a fundovanosťou sa tu pracuje s učebnicovými psycho pojmami ako prenos, protiprenos, obrany, klient v odpore, sny, podvedomie atď atď. Oceňujem vyhranie sa s každým detailom, dokonca aj so zdanlivo elementárnymi a nepodstatnými "detailíkmi". Rovnako oceňujem, že konečne sa niekto podujal na vykreslenie realistických postáv- Paul nie je žiadny Dr. House kríženy s MacGyverom, ale človek s chybami, ktorému sa terapia darí aj nedarí, ktorý je nadšený z pokroku klienta, ale aj pochybuje o zmysle terapie ako takej a má "burn-out" chvíľky, kde mu občas lezú jeho klienti aj na nervy. In Treatment nie je seriálom pre každého, vyžaduje si dávku tolerancie, istý level IQ a v neposlednom rade hlavne poriadnu dávku EQ. Po prvej sérii (43 dielov) som doslova nadšený, hoci je fakt, že nie všetky diely ma bavili rovnako a mal som svoje obľúbené terapie (Laura, Alex, Gina). Musím ešte spomenúť brilantných hercov, ktorí svoje ťažké role zahrali presvedčivo a vierohodne. ...Teším sa na ďalšie série! UPDATE: 2. séria - nemám slov, sňáď len: GENIÁLNE. Pozerať In Treatment je ako čítať tie najlepšie psychologické kazuistiky. Neskutočne dokonale a vierhodne napísané, zamerané tak ako jednotka na najmenšie detaily. Úplným vrcholom v tejto sérii boli stretnutia s Ginou, no ostatní "nezaostávali". Platí to, čo pri prvom diely, len teraz ešte dva krát podčiarknuté, teším sa na tretiu sériu. A zároveň sa trochu obávam českej verzie (napr. aj s "pani herečkou" Kamilou Magálovou :) UPDATE: 3. séria je asi divácky najmenej sexy, ale zato pekne graduje až do "logického" finále. Tentokrát ma takmer vôbec neoslovili sedenia s "herečkou", ale zase Sunil, Adele a Jesse to dostatočne kompenzovali. Ako psychológ môžem opäť len kvitovať tú až nehoráznu presnosť a bazírovanie na detailoch terapeutického vzťahu, supervízori pridelený ako "dozor" odviedli neskutočnú prácu pri vedení hercov a pri scenári. Stále viac som si nie istý, či by som si dokázal seriál užiť nebyť "profesionálnej deformácie", ale v rámci kontextu je to pre mňa lahôdka!

Most

Most (2011)

Ďalšia seriálová pecka a s tým spojené "predbedené noci". Fantasticky napísané, s fantastickou temnou, pochmúrnou severskou atmosférou, s geniálnou (a originálnou!) dvojicou vyšetrovateľov, všetko je zamotané, nepredvídateľné, napätie stúpa priamo úmerne s koncom série. Nemám čo k tomu dodať,môžem len sypať superlatívy, nejaké logické medzery odpustené veľmi rýchlo. Na tretiu sériu som nažhavený už teraz, zvlášť po viac než zaujímavom závere druhej série! Chystaný americký remake, ako aj paralelne chystaný britsko-francúzsky remake je úplne zbytočný, lebo neviem si predstaviť, čo by sa muselo stať, aby bol aspoň jeden z nich lepší ako originál! Ale je jasné že producenti vyňuchali brutálny potenciál:) UPDATE 3 séria: najtemnejšia, najdepresívnejšia, najnapínavejšia a celkovo najlepšia séria!!! Závislosť na pár večerov, chcem 4. sériu!!!!

Temný prípad

Temný prípad (2014)

Shit, ďalšia seriálová závislosť!!!! Matthew McCounaghey definitívne putuje do mojej hereckej topky, ten týpek je neuveriteľný. Spolu s Woodym Harrelsonom vytvárajú zdanlivo totálne antagonistické duo a celý seriál ťahajú úplne suverénne. Tak depresívne a "nepríjemné" prostredie ako v tomto seriály som už dlho nevidel, už mi je jasné, prečo tak dlho tvorcovia hľadali vhodné lokácie. Pre mňa je pomyselným vrcholom piaty diel, ale seriál samozrejme ani potom nestráca na drive a najmä ATMOSFÉRE!!!Práve pre tú atmosféru tajomna, otázok bez odpovedí a stále viac a viac sa odkrývajúceho pátrania som si dobrovoľne skracoval môj čas na nočný spánok:) Pri čakaní na ďalšiu sériu si asi obhryziem všetky nechty...2 séria - hmmmm posledné diely bodujú a preto je celkový dojem po skončení veľmi dobrý, ale ako celok...musím to priznať som sklamaný!!! Jasné, že laťka bola fest vysoko a tvorcovia sa nechceli opakovať - no problem! Problém je ten, že dialógy "šustia papierom" a niekedy fakt nejdú hercom do úst, režisérsky a dramaturgicky je to trochu rozbité a hlavne to nie je tak príťažlivé (alebo príťažlivo - depresivno-odpudivo - krásne..áno ten oxymorón je tam schválne) ako jednotka. Nie je to zlé, ale je to hodné mena True Detective? Každopádne - úvodná zvučka parádna!

Teória veľkého tresku

Teória veľkého tresku (2007)

I séria **** a 1/2*, po druhej musím dať *****:) III. séria má dobrý úvod, prekvapujúco slabší stred, aby marketingovo podkutý tvorcovia priniesli vynikajúci záver a navnadili divákov na štvrtú sériu.. Nehnevám sa na nich...IV séria je úplne perfektná, nemám výhrady ani nebudem na nič frflať. Užil som si každú jednu časť a ako vždy k záveru sa intenzita zábavnosti len stupňovala:) V. séria opäť vynikajúca, nemám výhrad a len kvitujem fakt, že seriál nepodlieza vysoko nastavenú laťku. VI - opäť skalp dole pred scenáristami, ako s obmedzeným materiálom dokážu narábať a "ohýbať" ho. Je pravda, že ku koncu to troško stráca dych, ale vysoko nastavená laťka podlezená nie je ani náhodou. VII séria je za ****, VIII seria si udrzuje z jednym okom zatvorenym stabilné ****