Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Krimi
  • Akčný

Recenzie (16)

plagát

Volyň (2016) 

Ide o dve a pol hodiny trvajúcu historickú vojnovú drámu nakrútenú v roku 2016, teda ešte pred ruskou špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine. Človeku sa až prieči pri takomto filme, z ktorého priam hmatateľne tryská zlo, napísať, že je vynikajúci.  Ale je! Film autenticky ukazuje, čo sa vo volyňskej oblasti v priebehu takmer desiatich rokov dialo. Aké zlo tu páchali striedavo Poliaci, Rusi, Nemci aj Ukrajinci. Najmä však banderovci, ktorých fašistický pozdrav Sláva Ukrajine - gerojam sláva vo filme odznieva pred aj po každom neľudskom masakre, ktorý so zvráteným gustom spôsobovali nevinnému obyvateľstvu.   Dej filmu zachádza až do takých absurdností, že hlavná hrdinka – Poľka Zosia sa v istom období obáva svojich vlastných a záchranu hľadá u nemeckých nacistov. ... Inokedy po skončení filmu nemám problém si po chvíli začať čítať knižku, či niekedy aj pustiť si ďalší film.  Tentoraz to nešlo.  Odobral som sa do postele a ešte dlho sa vo tme prevaľoval.  Myslím si, že tento film by si mal pustiť každý žltomodrý vlajočkár, aby sa dozvedel, kto boli banderovci, dnes takí glorifikovaní na Ukrajine a tolerovaní a oceňovaní samotným Volodymyrom Z.

plagát

Horná Dolná (2015) (seriál) odpad!

Snaha zobraziť Slovákov ako národ ožranov a vypatlancov. A zatiaľ vypatlanci a možno aj ožrani (to neviem) sú autori. Neuveriteľná úbohosť a hanba. Pri tých dvoch, či troch dieloch, ktoré som zo štúdijných dôvodov pozrel, som sa hanbil za nich.

plagát

Na ceste s mamou (2022) 

Škoda, že film je čiernobiely. Ak by bol farebný, tak by som mohol pochváliť aspoň islandskú prírodu. Severský pokus šmrncnutý Fellinim.  Tiahlo sa to a nedávalo veľmi podnety na zamyslenie. Nie všetko, čo sa vydáva za umenie, ním aj musí byť.

plagát

Pán Blake k vašim službám! (2023) 

Taká pohodovka, možno trochu až ženský film, ale nie veľmi-))). Vcelku humorné, ideálny film do dnešných čias, keď sa každý háda s každým, každý nenávidí každého... akurát ten koniec trochu prepískli - bol príliš dlhý a príliš sentimentálny.

plagát

A máme, čo sme chceli (2023) 

To mala byť komédia? Kedy? V ktorom momente sa to udialo? Toporný dej, predvídateľný, bez akéhokoľvek momentu prekvapenia, bez vtipu. Jediný zmysel filmu je možno v tom, že sa môže premietať školákom na základných školách, aby si urobili akú-takú predstavu o časoch minulých. Čiže to beriem ako film z kategórie osvetových. Hoci opäť sa do jedného príbehu a do pár postáv nakoncentrovalo všetko možné, čo v reálnom živote málokto prežíval tak koncentrovane. Život za komunizmu bol predsa len trochu voľnejší - či s tým súhlasíte alebo nie.

plagát

610 metrů nad zemí (2022) 

Kto len trochu tuší niečo o lanách a horolezectve musel prevracať oči v stĺp nad tými nezmyslami. Ale inak to celkom pekne odsýpalo, zábery z výšky boli uveriteľné a dych berúce. Zápletka trochu predvídateľná. Koniec taký nejaký na rýchlo zbúchaný.

plagát

Prezidentka (2022) odpad!

Propagandistický brak. Žasnem, že Vetchý a Geislerová prijali na tom účasť. Alebo ani nežasnem, dalo sa od nich čakať iné?

plagát

Letné svetlo a potom príde noc (2022) 

Dobrý film, v ktorom hlavným hercom je islandská príroda. Na skutočne minimalistickej ploche sú vykreslené a dostatočne charakterizované postavy, ktoré žijú svoje bežné príbehy. Je až neuveriteľné, že aký malý priestor postačuje na také vykreslenie postáv, že človeku pripadajú dôverne známe a vie sa vžiť do ich osudov a trápení.  Hudba veľmi vhodne, až excelentne dokresľuje filmovú atmosféru odľahlej islandskej dediny , kde všetci majú k sebe ďaleko a zároveň blízko.

plagát

Osem hôr (2022) 

Životný príbeh dvoch kamarátov podaný na pomerne rozsiahlej ploche s krásnymi zábermi prírody. Dej plynie pokojne, až tak, že na niekoho by mohol pôsobiť nudne. Kľúčové životné zvraty sú naoko podané viac-menej akoby sa udiali len tak mimochodom. Žiadne akčné zvraty. Len pokorné zmierenie sa so životom a jeho zákrutami.

plagát

Bombastický Johan (2022) 

Anotácia film uvádza ako komédiu. Nie som si istý, či je to komédia, hoci pár vtipných miest sa predsa len vyskytlo. I keď ľudia v kine sa viackrát smiali na miestach, kde som ja nič vtipné nevidel. Tak neviem, či je chyba vo mne alebo v tých ľuďoch. Skôr ako komédia je to dráma. A mierne absurdná, i keď scenárista Erlend Loe, s ktorým bol po skončení filmu rozhovor tvrdil, že viaceré veci sú vo filme skutočne autentické – napr. okolnosť, ako sa osamelý hrdina zoznámil s Vietnamkou a ako neskôr vysvitlo, že išlo o omyl v agentúre. Tento príbeh je podľa Erlenda skutočný, akurát nešlo o Vietnamku ale o Thajku. Celkovo je film príjemný, dojímavý, absurdný, pritom uveriteľný.