Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Krimi
  • Komédia
  • Mysteriózny

Obľúbené seriály (6)

Má země: Nový věk

Má země: Nový věk (2019)

Moja krajina je dokonale natočený príbeh o bratstve (neochvejnom pute priateľstva) a hľadaní prijatia, zmyslu a seba samého. Je plný silných hereckých výkonov, ktoré určite vtiahnu diváka na emociálnu púť postáv a to všetko je okrášlené žalosť evokujúcim soundtrackom, ktorý stavia do popredia epickú zborovú kompozíciu. Toto ma vždy dostane. Nádherné. Akonáhle sa dokážete zbaviť pocitu, že samotná hudba je z úplne inej doby a žánru (viem, že veľa ľudí má s tým dosť problém a nemusí osloviť každého), tak práve ona vám pomôže pozdvihnúť zážitok z pozerania, a to niekedy až do závratných výšok. Príbeh plynie rýchlo, ale spôsobom, ktorý stále umožňuje ponoriť sa hlbšie do jadra postáv. „Milostný trojuholník“ je tu skôr ako postskriptová myšlienka dotvárajúca dej a pre mňa nie je vôbec tak dôležitý a potrebný, ako úžasná linka priateľstva hlavných predstaviteľov. Neviem, ako to Kórejci robia, ale spôsob, akým dokážu zachytiť vnútornú bolesť človeka, vygradovať dej plný nepredvídateľných zvratov a v pravých okamihoch povedať tak silné vety z ktorých mrazí, je strhujúci a unikátny. Hlavný hrdina, ktorého osud je skutočne krutý a život sa s ním nemazná, zahral svoj part tak presvedčivo, že mu z tváre sála výraz zlomeného človeka, čo nesie na svojich pleciach priam bolesť celého sveta. Môj obdiv.

Miseuteo syeonsyain

Miseuteo syeonsyain (2018)

Neobyčajne silná, historická séria, ktorá určite patrí k najdokonalejším a najkompletnejším dielam (herecké obsadenie, scenár, herecké výkony, réžia, kamera, hudba), ktoré Južná Kórea darovala filmovému svetu. Tu je latka nastavená tak vysoko, že sotva nejaký americký seriál by ju niekedy preskočil. Môj veľký rešpekt patrí hlavne výkonu detského predstaviteľa hlavného hrdinu. Jeho úprimný, emotívny prejav bol tak uveriteľný a skutočný, až to desilo. V súvislosti s romantikou si uvedomíte, že na vyjadrenie hlbokej lásky nie sú  potrebné intímne, nahé scény. Niekedy sú zbytočné aj slová. Scenéria vás prenesie do iného sveta s nádhernou kultúrou a tradíciou. Viackrát som plakala, pretože každý malý detail bol jednoducho dokonalý.

The Twilight Zone

The Twilight Zone (1959)

Nádherná, nadčasová séria, ktorú mi odporučil Mr.Apache (sám preložil a otitulkoval, za čo mu patrí obrovská poklona) a som mu za ňu neskutočne vďačná. Aj napriek faktu, že ľudstvo prešlo od roku 1959 prelomovou vývojovu etapou nových poznatkov vedy a techniky, jednotlivé epizódy zameriavajúce sa na „existenciu človeka“ sú priam transcendentné a šokujú ešte dnes svojou originálnosťou a akousi panenskou čistotou. Na to, aby vzniklo kultové dielo, ktoré bude dýchať dlhé generácie nebolo totižto za potreby ani tak astronomického budgetu, epických bojov či drahých hollywoodskych hviezd, ale to najpodstatnejšie, čo bolo hnacím strojom celého tohto ikonického počinu –  Geniálnu myšlienku. A verte, že tá bola skutočne silná a výnimočne sformovaná Rodom Serlingom na plátne. Odsunúť toto dielo bokom len preto, že je čiernobiele alebo azda sa vám zda smiešny pohľad na budúcnosť z perspektívy človeka z doby 60. rokov minulého storočia, je dosť povrchné a určite ochudobníte sami seba o niečo skutočné cenné a jedinečné a tým je doslova nazretie za metafyzický horizont ľudského bytia.