Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Romantický
  • Akčný
  • Animovaný

Obľúbené filmy (10)

500 dní so Summer

500 dní so Summer (2009)

"Boy meets girl. Boy falls in love. Girl doesn't." Poznáte ten pocit, keď sledujete film a pri tom si poviete: "Sakra, veď to je o mne!" ? Tak presne takto ma zasiahol tento film a myslím, že sa v ňom našlo určite aj mnoho ďalších ľudí, ktorých všetky nádeje zabila neľútostná realita... Áno, je veľmi pravdepodobné, že očakávanie a realita nikdy nevytvoria harmonický celok - Ale prečo majú od seba väčšinou tak neuveriteľne ďaleko? Pre mňa tento film znamená naozaj mnoho a patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy vôbec. Vynikajúci scenár, pútavý tragikomický príbeh, v ktorom sa prelína hra osudu a spálených nádejí. Veľmi oceňujem aj kvalitné spracovanie, kde sa neustále križujú dátumy a dni - no a príbeh sa postupne spája do celku. Skvelé dialógy plné skrytých metafor a posolstiev. K tomu vydarený soundtrack a fakt úžasné herecké výkony hlavnej dvojice (Joseph Gordon-Levitt & Zooey Deschanel). Práve týmto filmom si ma Zooey získala a práve od jej role Summer patrí k mojím úplne najviac obľúbeným herečkám. Niet čo dodať - pre mňa bez pochýb jeden z najvýnimočnejších filmov... (tí čo tento film ohodnotili ako "odpad" by sa mali nad sebou zamyslieť, lebo ak im nič nedá takýto film, tak to už im asi fakt niet pomoci)

Bedári

Bedári (2012)

Boj, Sen, Nádej, Láska - štvorica tém, ktoré rezonujú celým očarujúcim muzikálom. Priznám sa, že vzhľadom na vynikajúci príbeh z pera "nesmrteľného" Victora Huga a bohatého hereckého obsadenia som do tohto čakal naozaj veľa - no a napokon som bol maximálne očarený, dokonca by som povedal že viac ako len veľmi! Vynikajúce muzikálové spracovanie celého úžasného príbehu, ktorý je krásne dynamický a pestrý. Aspoň vidieť aké je široké spektrum ľudských túžieb - presne ako v tomto filme, aj v skutočnom živote každý túžime po niečom inom. Nuž, želám tomuto filmu-muzikálu, aby zožal svoju slávu a úspech v čo najväčšom množstve. Verím, že aj samotný Victor Hugo by tomuto fascinujúcemu spracovaniu zatlieskal. U mňa nie je o čom : 5 HVIEZDIČIEK a veľké uznanie pre všetkých, ktorí sa na tomto filme podieľali. (a aby som nezabudol - zakázal by som tento film predabovať alebo akýmkoľvek spôsobom ničiť originálnu autenticitu nejakým zásahom do muzikálových textov a prevedenia),

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

Môj úplne najobľúbenejší film celkovo. Richard Curtis vytvoril niečo prekrásne. Filmový formát viacerých zaujímavých príbehov, ktoré sa navzájom križujú a ovplyvňujú, všetko sprevádzané vynikajúcimi hereckými výkonmi, a vynikajúcou hudbou Craiga Armstronga (+ ďalšie pekné songy použité vo filme). Britský humor ako vždy nesklamal, žiadne klišé a mnoho vynikajúcich dialógov a myšlienok. No a samozrejme ústredná myšlienka Vianoc a ich posolstva, ktorá taktiež veľmi prospieva tomuto filmu. Najradšej mám ale dejové línie s britským premiérom (Hugh Grant) a nádejným spisovateľom (Colin Firth). Vynikajúce, vďaka tomuto filmu dostali Vianoce ďalší rozmer.

Rivali

Rivali (2013)

Absolútne fantastické! Ako veľký fanúšik F1 a motoršportu som od tohto filmu čakal naozaj veľmi veľa, a dostal som ešte viac. Dokonalé spracovanie závodných scén (škoda, že ich nebolo ešte viac), ale aj celé to formulové prostredie a zákulisie, osobné vzťahy a úžasný dramatický príbeh - všetko bolo výborné. Dokonca odpustím aj tých viacero historických nepresností (napr. to celé divadielko z F3, a viacero nezrovnalostí so skutočnými udalosťami) - veď čo by sme nespravili pre ešte dokonalejšiu gradáciu deju? Aj tak mám pocit, že Hunt bol vo filme vykreslený až príliš negatívne a Lauda až moc ideálne (aj keď to bolo asi cieľom zdôrazniť ten dokonalý kontrast). Nevadí, obdivujem oboch - lebo pre mňa sú to večné legendy a ikony 70tych rokov F1. Vstup do F1 nemali až tak ideálny (čo až tak moc ukázané nebolo), no akonáhle dostali do rúk špičkové autá Ferrari a McLaren, už mohli ukázať svoje kvality naplno. Rok 1976 je právom hodnotený ako jeden z TOP v histórii F1. Čo dodať? Skvelý film inšpirovaný skutočnými udalosťami, vynikajúco zrežírované, príbeh zdramatizovaný na plné obrázky, až mnou prechádzali zimomriavky! Najlepší športový film aký som kedy videl (a asi to tak aj dlho zostane).

Miluj ma! Prosím...

Miluj ma! Prosím... (2004)

Jeden z najzaujímavejších filmov aké som kedy videl. Celé to bolo neuveriteľne zamotané - nielen súvislosti, ale aj samotný dej a časové roviny poriadne poprehadzované. Jednou dobou som ani netušil, čo bolo skôr a čo neskôr. Každopádne celkový dojem je neopísateľný - niektoré scény som len sledoval so zatajeným dychom a bol to jeden z tých filmov, kde bolo fakt ťažké predvídať - obzvlášť keď bol dej tak silno rozvetvený a siahal do viacerých časových rovín. Výber hercov taktiež vynikajúci, najviac ma zaujala Rose Byrne, hoci hrala asi tú najnegatívnejšiu postavu celého filmu (Alex) - aj tak jej patria moje sympatie, lebo presne viem, čo je človek schopný spraviť pre Lásku... Presne ako obhájila svoje činy aj samotná Alex: "Love makes you do crazy things, insane things. Things in a million years you'd never see yourself do. But there you are doing them... can't help it."

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Skvelý film, ktorý sa dá pozerať stále dokola a aj tak nikdy asi neomrzí. Hřebejkove filmy mám veľmi rád, no tento určite patrí medzi jeho najlepšie, dokonca by som povedal, že aj najlepšie v českej kinematografii. Celý ten štýl s prvkami komédie (ale aj tragédie) mi úplne sadol, a veľmi si cením, že ten humor je skôr prirodzený a vôbec nie nejaký nasilu. K tomu vynikajúci príbeh a reflexia rokov 1967/1968 takým odľahčeným spôsobom, no zároveň bolo poukázané aj na názorové pomery vtedajšieho vnímania. No a netreba opomenúť ani skvelo vybraté herecké obsadenie a zvolená hudba k jednotlivým scénam a fázam filmu. Niektoré hlášky zostanú pre mňa navždy nesmrteľné. Aj keď som to videl už mnoho krát a pomaly viem naspamäť čo kedy kto povie a čo sa kde udeje, aj tak to nestráca na svojom lesku.

Místokrálův palác

Místokrálův palác (2017)

Veľmi smutný film o kontroverznom rozdelení Britskej Indie spred 70 rokov. Dodnes sa vtedajší Mountbattenov plán a Radcliffova línia považujú za veľmi neuvážený a unáhlený krok v rámci ukončenia britskej nadvlády nad obrovskou časťou Indického subkontinentu. Najmä Pandžáb a Bengálsko sa stali obrovským symbolom vtedajšej krivdy, ktorá trvá prakticky dodnes (spoločne s pretrvávajúcou nevraživosťou medzi Indiou a Pakistanom). Čo sa týka filmu, tak musím uznať, že už dávno na mňa nič nespravilo taký obrovský dojem ako tento kúsok od Gurinder Chadha, za ktorý jej tlieskam. Už samotné zasadenie deja do Miestokráľovho paláca v Delhi, kde sa o predstavách nezávislosti horlivo diskutovalo, bolo veľmi dobrým krokom. Všetky dôležité historické udalosti a súvislosti tu boli reálne zachované, a tak malo celé toto dielo zároveň aj didaktický charakter. Vizuál filmu bol famózny - od fantastickej výpravy, cez dobové kulisy a kostýmy, až po hodnoverné stvárnenie vtedajších politických osobností akými boli Mountbatten, Nehru, Jinnah či Gandhi. Romantická vetva deju medzi služobníctvom (Jeet a Alia) prekvapujúco nepôsobila rušivým dojmom, ako to v historických filmoch často býva, ale práve naopak - pohľad na celú situáciu spoza opony palácu prostredníctvom nábožensky a etnicky rôznorodého služobníctva ponúkol aj ľudový rozmer týchto udalostí. Napriek kritickým názorom a priemerným hodnotenia, za mňa jednoznačne 5* a zatiaľ najlepší film roku 2017.