Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Sci-Fi
  • Komédia
  • Animovaný

Recenzie (12)

plagát

Hideo Kojima: Connecting Worlds (2023) 

Vôbec sa tým netajím, že som veľkým fanúšikom Hidea Kojimu. Tento dokument ma preniesol do zákulisia KOJIMA PRODUCTIONS, čo je samo o sebe zážitkom. Je o Kojimovej vízií ale aj o tíme ľudí, s ktorými pracuje. A veľká časť filmu sa venuje myšlienke za hrou DEATH STRANDING, čomu veľmi pekne nasvedčuje jeho názov "Connecting Worlds". V tej hre je možné sa strácať, ale si ju aj úplne užiť, ale tú hlavnú pointu či už pre príbeh alebo gameplay tento dokument pekne vyzdvihuje. Každému, kto sa hoc len trošku do hry DS pustil - odporúčam.

plagát

Chudiatko (2023) 

P.T. Hoc to nie je Silent Hills, je to niečo tiež vynikajúce a nádherné... veľmi po svojom. Poor Things. Celkovo je to akýsi festival bizarnosti, vo ktorom možno cestovať ľudským myslením za jeho vývoja. Farebné, creepy, hĺbavé. A hlavne zvrátené. Artový film ako sa patrí, po ktorom sa teším ak si o ňom s niekým pokecám. A aj najväčšiemu skeptikovi odporúčam si prejsť celú túto jazdu, pretože až po celom tomto procese tá posledná scénka to všetko, čo ste pri tom cítili zawrapuje a chuť toho výsledku... čosi vo vás vyvolá. P.S. Ten vizuál je niečo... nádherné. Ten ale len tak narýchlo spomínam na záver. O tom sa určite oplatí kecať, ale hlavne to treba VIDIEŤ.

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

V skratke - Dune Part Two - bolo to veľkolepé, a ako pri Návrate Kráľa som sa po rokoch naplno vžil do deja biblických rozmerov. ... Dlhšia verzia môjho hodnotenia: Veľmi úprimne hoc maľujúc si terč na hruď, dávam tomu 10 z 10.Takmer celý deň som spracovával to, čo som videl. Čítal som mnohé recenzie, rozprával som sa o tom s množstvom ľudí a akosi som dospel k tomuto. Áno, vynechalo sa tam dosť vecí, ale to presne urobila aj Dune Part One a predsa len ten film zreje ako dobre víno, takže mi to ani nevadí, hoc veľmi mi tam niektoré scény a pasáže chýbajú - a verte mi, že veľmi. Tiež tam prevrátili dosť vecí, hlavne vzhľadom na niektoré časové linky, to by mohlo každému vadiť o niečo viac. Ale také niečo sa stalo aj v trilógii Pána Prsteňov a niekoľkokrát. Keď sa s tým naučili žiť mnohí fanúšikovia kníh, myslím, že pre ortodoxných Duna čitateľov to bude tiež ako tak časom znesiteľnejšie. Ja som Dunu čítal dávnejšie a tiež to len prvú časť a Mesiáša, akosi som sa nedokopal ešte k zvyšku, hanba mi, áno - o to sa posnažím počas tohto roku. A nie som v tom až tak znalý ako iní, takže by som ale popri týmto tvrdeniam vyjadril rešpekt knižným wurma Duna fans a naslúcham im v prvom rade.Čo sa výsledného filmu Dune Part Two týka - bolo to veľkolepé, a ako pri Návrate Kráľa som sa po toľkom tom čase vcítil do deja biblických rozmerov.Mladšia generácia, ktorej som súčasťou má v rámci žánru sci-fi prvykrát taký grandiózny moment ako mali ľudia, keď zhliadli prvykrát Vesmírnu Odyseu, Blade Runnera alebo Lawrence of Arabia - všetko filmová inšpirácia pre režiséra snímku. Denis Villeneuve nás vedie tento žáner celou svoju kariéru, ale pri Dune je to o veľa levelov vyššie. Každú sekundu filmu som miloval, chcel som, aby to trvalo dlhšie a naopak nechcel som, aby sa to skončilo. Napriek toľkým zmenám oproti knihám snímok obstál a po kinematografickej stránke je výborný.Film sa staral predovšetkým sám o seba a vo finále si myslím, že to urobil správne. Dej, svet, celkový lore Duny transformoval na svoj obraz a svojou čarovnou technikou "show, don't tell" obrazom zaujal celú terajšiu populáciu. Taktiež pozýva do tohto hodnotného sveta všetkých čo to ešte nečítali ale aj tých, čo áno, aby znovu prežili tento príbeh ktorý je nadčasový nie pre svoje sci-fi prvky, ktoré sú stále realistické a veľmi možné, ale pre politické, kultúrne či náboženské zvraty, ktorým ľudstvo vlastne čelí od nepamäti, hoc si to neuvedomujeme.

plagát

Bod varu (2021) 

Celý tento filmík je skvost. Takéto psychologické napätie v reálnom svete je možné nájsť predovšetkým na takých miestách ako reštaurácia s mnohými zákazníkmi. A naviac asi prvý film na jeden záber, kde to naozaj pasovalo. Každá postava tam mala priestor a zápletka bola realistická. S vedomím, že je to film, už očakávate, že sa niečo stane. Hlavne, keď má takýto názov. Počas sledovania som bol v neustálom strehu. A celkovo situácia v ňom je pekným zrkadlom pre nie jednu tímovú prácu, súkromné problémy jednotlivca alebo zodpovednosť na svojom poste. Dávam tomu 8.5 a neviem, či by som nemal dať viac. Dajte tomu šancu, milí nadšenci filmov.

plagát

Spider-Man: Bez domova (2021) 

Tento film je príhoda sám o sebe. Ešte len čo vychádzali trailery na film, vo fanúšikovskej komunite tí starší dali lekciu mladším, aké to nie je pekné drzo a vulgárne vyžadovať všelijaké informácie od tvorcov keď aj tak ten film bude v kinách za pár týždňov. A potom sme mali chuť... ehm ehm, kopnúť do zadnice ľudí, čo sa nevedeli dočkať ak niečo niekomu vyspoilerujú. Hlavne, keď v krajinách ako Slovensko sme si museli čakať na tento snímok nejakú tu dobu. Dokonca som si pozrel v kinoripe prvú štvrtinu filmu, len aby som si trošku ukojil žízeň... Ale nakoniec prišiel deň D o cca mesiac neskôr a šiel som na to s kamošom. A bol som rád, že som akosi skrotil internet a nevyspoilerovali mi všetko. Možno takú polovicu. Toto je fakt na zamyslenie pre fandom. Každopádne, film je veľmi dobrý fanservis, o tom bez rečí, ale určite nie dokonalý. Topbey, Garfield a Holland - táto trojka bola každému istá hneď po tom, čo sme videli Doca Octavia a bombu a vetu od pána "I'm scientist myself". Viac už nespoilujem. Čakal som ale aj nejaké iné prekvapenia. ALe to asi každý niečo iné. Koniec koncov som rád za to, čo sme tam mali, no prečo je ten film taký úspešný je to, že scenáristicky tam 95% dávalo úplný zmysel bez akéhokoľvek kompromisu. Solídnych 9 z 10. Príbeh s takto rozdanými kartami bol najhlbší z Hollandovej trilógie, kde doslova dostal najväčšie lekcie svojho života. Ty, čo náhodou čítaš túto recenziu ( hatlaninu :-P ), choď do kina ak môžeš a uži si to. A dodávam, že ten film rozdal karty pre MCU tak, že sa naozaj teším na rôzne projekty, či už nového Strangea alebo iné.

plagát

Big Lebowski (1998) 

Ďalší z filmových restov, z ktorého som sa dostal von. Zhodou náhod som si to pozrel 18. januára v deň vydania. Jeeej, lucky me, zistil som to až po zhliadnutí. Každopádne, poďme na recenziu. Priznávam sa, zo začiatku som mal chaos a unikalo mi veľa vecí, alebo aspoň mám ten pocit. Príbeh je schválne trošku chaotický, no postupom času ako puzzle sa dáva dokopy a aj divák keď sa dostane do obrazu, zvedavoť priamo úmerne stúpa. Čo sa týka vtipných momentov, tie sp tam od začiatku, ale taktiež je ich tam časom viac a viac a stále som sa viac pri tom bavil. Už som sa dlho nahlas nesmial pri filme. A ani sa nečudujem, že je z neho toľko memes aj v tejto dobe. Okrem dynamického deja a skvelého humoru, to, čo filmu dáva intenzitu alebo... "dušu" je určite istá umeleckosť. Sú tam niekoľko scén aj pasáži ktoré sú akoby z artového filmu. A tie dialógy, striedanie hlbokých dialógov s jednoduchými a vtipnými a ich takmer dokonalé kombinovanie, to bolo niečo, na čo budem dlho spomínať. A možno som sa v tom trošku aj našiel... teda v postave protagonistu... a viete čo? Som rád. Kebyže nie je zima, zájdem si do mesta v župane. A toho ľadového medveďa? Stavím sa že na yputube nájdem niekoľko receptov na prípravu a na najbližšej chate s kamošmi si to budem popíjať v župane a oťahanom triku. Hahaha. Solidných 9,5 z 10 a určite to potrebujem vidieť znovu aspoň 10x minimálne.

plagát

Útek z New Yorku (1981) 

Som rád, že som si pozrel tento klenot, o jeden rest medzi filmami menej. Zameral som sa na Carpenterove filmy, ale dôvod, prečo som začal s týmto je aj ten, že som veľký fanúšik Metal Gear Solid hernej série od Hidea Kojimy, ktorého jedna z postáv (vlastne nie len jedna) je práve homage Snakea Plisskena. V tejto dobe je to nejaká nostalgia, nesie si vibes svojich časov ale aj tie charakteristické pre Caprenterovu tvorbu. Je to béčkový film, ktorý som si obľúbil, dej bol dynamický a kulisy miestami ešte lepšie ako scenár. Scenár, teda príbeh bol skvelý, ale trhám mu body dole, pretože mal väčší potenciál. Ale aj na to, že sa ťahá po svojom, užil som si ho a nie v jednom momente som tam našiel zaujímavé myšlienky na zamyslenie. Tento film je akoby popkultúrna maľba, na ktorej sa toho veľa deje. Dávam tomu solídnych 8 z 10.

plagát

K zemi hleď! (2021) 

Tento film je povinnosťou, ktorý rozdelí ľudí na tých, čo idú po faktoch i keby to malo zmeniť ich vlastnú mienku a na... povedzme slušnejšie: oslíkov ( hííí-ááá ! :-) ). Ale kto naozaj ide po tých faktoch? Myslím si, že tento film ponúka peknú meditáciu nad prítomnosťou, nech je aká je. Režisér a scenárista filmu The Big Short ma už druhýkrát prekvapil natoľko, že tento snímok môžem dať na poličku "másterpís" filmečkov, hoc je natočený (myslím, že zámerne) natočený jednoduchšie).

plagát

Matrix Resurrections (2021) 

Prvý Matrix je legenda, druhý bol skvelé pokračovanie, čo sa mi páčilo o trošku viac ako jednotka, trojka bola celkom sklamaním... a tento diel sa mi páčil o trošku viac ako trojka. Takto, nápad na pokračovanie je geniálny, to, ako ho spracovali bolo trošku horšie. Koniec koncov, všetko tam dávalo zmysel a nejdenalo sa o lacné pokračovanie, ako sa o tom hovorí. Každopádne ani neviem ako by to mohlo dávať zmysel viac. A naviac trojka mala natoľko otvorený koniec, že to bolo len otázkou času, kedy príde na svet štvorka. Možno by bolo lepšie, keby nerátali s novou trilógiou ale radšej jednym plnohodnotným dielom. Čo už, WB sú nenásytní. Uvidíme, kam to pôjde ďalej. Každopádne film odporúčam, nie je to až také zle. Nenechajte sa strhnúť vlnou kritiky, pozrite si to, porozmýšľajte nad tým a urobte si vlastný názor sami.

plagát

Francúzska depeša Liberty, Kansas Evening Sun (2021) 

Treba to vidieť, skvelá jazda od Wesa Andersona, ktorá sa cez štyri príbehy oživené na plátne, ktoré budú publikované v novinách French Dispatch snaží zachytiť hodnotnejšie myšlienky, ako v predošlých filmoch od tohto maestra... jeden z naj. filmov tohto roku. Som si istý, že mám čo na práci, ak chcem nájsť všetky skryté myšlienky či odkazy v tomto snímku. Každopádne dej ide svojou cestou plynulo a svojsky. A hlavne tie scény, ktoré vyzerajú ako živá maľba - veď to je to, prečo Wesa tak máme radi.