Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Dobrodružný

Posledné recenzie (14)

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Niekoľko mesiacov predtým než som zašiel na prvú časť novej sci-fi ságy Denisa Villeneuvea, kúpil som si v kníhkupectve Panta Rei legendárnu, vraj neadaptovateľnú knižnú predlohu. Zrazu som bol ponorený do úplne nového sveta jednej piesočnej planéty. A hneď som vedel že je to výnimočne dielo v žánri sci-fi. Pôsobí to ako dekonštrukcia klasických hrdinských príbehov sci-fi. V klasickom príbehu hrdinu ktorý ide urobiť poriadok v galaktickom impériu sužovanom zlým vládcom alebo hrozbou rozpadu. Lenže Paul nie je klasickým hrdinom. Je si vedomý toho že jeho činy povedú k strašnému Džihádu s miliardovými stratami na životoch. Stáva sa obeťou diania ktoré nemá pod kontrolou a ponára sa hlbšie a hlbšie do priepasti z ktorej nie je uniku. A s tohto aspektu si to dielo veľmi cením. Mohol by som písať aj o ďalších témach aké sú enviromentalizmus, moci bezmyšlienkovej viery a fascinujúcom originálnom svete plného nápadov. Preto som bol zvedavý na spracovanie tejto klasiky v režijnom kabáte Villeneuvea ktorý nám už nadelil také počiní ako Blade Runner 2049 a Prvý kontakt, v ktorých ukázal svoj režijný talent pre audiovizuálne rozprávanie. A nesklamal. Prvá časť Duny bola s technického hľadiska vybrúsený diamant ktorý si z ostatnými vytieral ryť. Takto má vyzerať blockbuster. Nie zábavný park plný vizuálnych efektov s pochybnými kvalitami ale film ktorý si da na čas aby nás zoznámil zo svetom, ukazuje nám politické pletky, rozkvitajú témy ktoré budú dôležité neskôr. A to bol zrejme dôvod prečo mnohým ľudom prvý diel nesedel. A ja tomu rozumiem. Ale kvôli tomu že som obdivoval každý záber ako plátno a bol vedomý toho že si to buduje základy pre ďalší, tak som to toleroval. A preto som sa naň neskutočne tešil. A keď ten deň konečne prišiel... Nemohol som odtrhnúť oči. Dvojka berie jednotku a povyšuje ju na úplne novú úroveň vo všetkých kategóriách. V každej minúte bude záber ktorý by som si dal ako tapetu a kreativity z farbami a osvetleným neobutá. Herci sú tu špičkoví a ponárajú sa do svojich úľoch. Špeciálne musím vyzdvihnúť Austina Butlera v úlohe Feyd-Rautha ktorý Harconenovského maniaka zahral bravúrne. Jediný kto tak u Christophera Walkena som mal pocit že hrá Christophera Walkena ale inak sa fakt nemám prečo stážovať. A samozrejme je tu Hans Zimmer ktorý zo svojou hudbou nikdy nesklame a vždycky svojou hudbou nadvihne scénu na vyššiu úroveň. Niektorým fanúšikom kníh by sa nemuseli páčiť niektoré zmeny (hlavne čo sa týka Paulovho milostného života) ale pre mňa mali zmysel. Hlavné buď pre ich zbytočnosť ale pre väčší efekt pocitu zmení smerovania príbehu a charakteru postáv. A teraz poviem ešte jedno. Už chápem aké pocity malý predošlé generácie keď do kín po prvý krát zamierili Star Wars a Pán Prsteňov a že som to mohol zažiť aj ja teraz. Ďakujem Denis.

plagát

Život chrobáka (1998) 

Bude to už nejaký piatok čo som ten film nevidel a úspešne som sa mu vyhýbal. Ale po opätovnom zahliadnutý do kotrého som sa donútil musím citovať Thanosa: "Asi som bol k tebe príliš tvrdý." Ten film... je skutočne očarujúci. (až prekvapivo keď som ho sledoval). Animované prostredia a kulisy (hmyzí cirkus) sú naozaj pôsobivé a kreatívne. Postavy sú vtipné a plné života. Má to skvelého záporáka Hoppera ktorého som oceňoval ešte pre opätovným zahliadnutým. Akčné sekvencie a vyvrcholenie sú užasne. A ta hudba... neskutočné povzbudzujúca a pohadzujúca po duší. Obrovské zlepšenie zo strany Randyho Newmana po už aj tak skvelej Toy Story themi. Ten film cice nie je až tak tematicky bohatý ani pútavý ako neskoršie pixarovske filmy ale má to srde a automatický sa dostal na vrchol mojich obľúbených zabudnutých animovaných filmov (spolu zo Za plotom samozrejme :D ). Som nesmierne nadšený že som to znova vydeľ a mrzí ma že som to nevidel skôr. 8,5/10

plagát

Ako si vycvičiť draka (2010) 

Viete... v niektorých ohľadoch mi príde Ako vycvičiť draka taký antiDreamWorks film. U väčšiny z nich bolo trendom obsadzovanie známych mien alebo občas chrapľavý humor o prdený, zadkoch atd. Aj tie najlepšie filmy ako Shrek alebo Kung Fu-Panda dodržiavali tento trend aj keď boli dokonalé vo vlastných kategóriách. Ale z Ako vycvičiť draka mám pocit ako zo starého dobrého klasického Disney filmu. Má rozsiahle emocionálne skóre. Má dokonalú väzbu medzi svojráznym Štikútom a jeho roztomilým dračím kamarátom. Nemá toľko štipľavého humoru až na štipľavé vedľajšie postavy, ktoré sú však v tomto filme omnoho znesiteľnejšie než v pokračovaniach. Už pri pohľade na lietajúce scény ten film zachytáva, ktorá nie je až tak prítomna vo väčšine DreamWorks filmov. Ani u tých najlepších. Podobnú mágiu som pocítil práve v najlepších Disney klasikách. Ale myslím že by to nikdy nemohlo pod hlavičkou Disney fungovať tak ako pod hlavičkou DreamWorks. Ty sú majstri vo zrušujúcich, napätých a úchvatných sekvenciách. Od finále Shreka 2 až po šialené súboje v Kung Fu-Pande. A s týmto filmom urobili jedny z najúžasnejších povznášajúcich lietajúcich sekvencii zo všetkých animovaných filmov vôbec! A tieto úžasne sekvencie vylepšujú už tak dobrý, tempom dobré vyrozprávaný, emocionálne bohatý (nad hľadaním týchto slov som sa sral dlho :D ) príbeh, ktorý mi zaráža dych zakaždým keď si ho pozriem znova. So tak neskutočne rád že tento film existuje. A vždycky keď budem mať náladu si tento film a aj celú trilógiu pustím. :)

Posledné hodnotenia (1 564)

Duna: Časť druhá (2024)

04.03.2024

Lov na myš (1997)

19.02.2024

Napoleon (2023)

26.01.2024

Loki - Season 2 (2023) (séria) (S02)

10.11.2023

Loki - Velké poslání (2023) (epizóda) (S02E06)

10.11.2023

Loki - Veda/Fikcia (2023) (epizóda) (S02E05)

04.11.2023

Chata v horách (2012)

01.11.2023

Loki - Srdce TVA (2023) (epizóda) (S02E04)

28.10.2023

Loki - 1893 (2023) (epizóda) (S02E03)

28.10.2023

Reklama