Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Sci-Fi

Recenzie (21)

plagát

Bol raz jeden... vynálezca (1994) (seriál) 

Ako malí sme to s bratom milovali a pozerali dookola. Jednotlivé scény mám vryté do pamäti, takže každý návrat k tomuto seriálu sú pre mňa samé flashbacky na pohodové detské časy. Rovnako som to cítil zakaždým, keď sme neskôr v škole mali spomenutého niektorého z týchto velikánov. Ešte aj dnes sa mi pri počúvaní o niektorom z nich niekde v útrobách mysle vybavujú ich príbehy z jednotlivých epizód. A aj po rokoch sa k nim stále rád vraciam. Som si istý, že okrem čriepok vedomostí vo mne seriál teda vzbudil pozitívny a priateľský prístup k týmto témam. Za mňa jeden z najlepších z celej Bol raz jeden... franšízy. Jediné, čo sa dá vytknúť sú občasné faktické nezrovnalosti a neobjektívny pohľad na niektoré historické osobnosti a udalosti.

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

"Don’t try to impress anyone. You’re brave, we all know that. Be simple. Be direct." Nehostinné pieskové pláne nesúce závan vábivého korenia, ukrývajúce nebezpečenstvo, ohromné tvory a národ, ktorý sa ich naučil obývať. Veľkoleposť sálajúca z každej scény. Svet čarov, vízií, záhadných nápojov a púštnych ginov. Impozantne vyobrazená technika a stroje, od vesmírnych lodí po ďalekohľady. Podmanivé herecké výkony a správny pomer vážnosti a odľahčenia v dialógoch. Svet, ktorý pôsobí ako z ďalekej budúcnosti aj ďalekej minulosti zároveň. Toto na 100% neskončí pri troch filmoch.

plagát

Králi videa (2020) 

Dokument o nerdoch 80tych rokov. Napriek tomu, že som človekom narodeným po roku 2000 vo mne vyvolal dávku nostalgie a priblížil atmosféru tých čias, čo sa určite cení. Niektoré vtipy a príhody boli naozaj podarené, no osobne by som sa zaobišiel aj bez časti o pornofilmoch. Film okrem iného otvára zaujímavú diskusiu ohľadom nelegálneho šírenia digitálneho obsahu, ktoré je aj dnes, síce už v iných formách, ale stále rozšírené. A aby som bol úprimný, po zhliadnutí som aj ja dostal chuť pozrieť si film s nejakým tým rýchlodabingom.

plagát

Paterson (2016) 

Dielo o kráse obyčajnosti, vyrozprávaný z pohľadu jednej neobyčajnej umeleckej duše. O každodenných rituáloch, čare poézie a hlbokej láske. Na tento film od jeho pozretia myslím až podozrivo často. Vysoko odporúčam, ak máte niekedy (tak ako ja) chuť na niečo tichšie a menej konvenčné.

plagát

Mission: Impossible Odplata - Prvá časť (2023) 

Popravde moja prvá skúsenosť nielen s touto ságou, ale aj s Cruiseom vo všeobecnosti. Trailer sľuboval sviežu akciu, striedanie zaujímavých lokácií a notoricky známy soundtrack, tak som sa po viacerých odporúčaniach okolia rozhodol, že to teda skúsim. Aj keď som nemal veľké očakávania, veľmi som dúfal, že to bude dobré. A som veľmi rád, že sa to aj splnilo, možno až na hlavného antagonistu v podobe AI, ktoré tu už bolo veľakrát a trocha mi lezie na nervy. Samozrejme, aj tu boli scény, kde si človek povie, že "toto by tak v skutočnosti nebolo...", ale tu mi to z nejakého dôvodu až tak nevadilo. Z celého filmu cítiť poctivú robotu, má krásny vizuál, dynamický spôsob rozprávania a zároveň som pochopil, prečo je ten Cruise tak oceňovaný herec. Jednoznačne jeden z najlepších doterajších kinozážitkov tohto roka. Hodnotím veľmi dobrými **** a teším sa na druhú časť.

plagát

Mandalorián - Kapitola 24: Návrat (2023) (epizóda) 

[spoiler alert] Somehow, Moff Gideon returned. Odhliadnuc od strašnej priamočiarosti a zjednodušovania, ktoré mi vadili vo väčšine epizód tretej série, to bolo celkom uspokojujúce zakončenie. Highlight bola scéna s neobrneným Mandom a jeho prebíjaním sa červenými stenami s pomocou R5 (dobre, že sa naňho úplne nezabudlo). Ani baby Yoda už nie je tak baby, to je pekný posun. Dinovci sa konečne niekde usadili, čo som im prial už nejaký ten čas (komu by sa predsa chcelo dookola brázdiť galaxiu v bojovej stíhačke...). Zďaleka sa neuzavrelo všetko – nedočkali sme sa objavenia mythosaura, vyriešenie kontroverzie s Armourer (ktovie, či vôbec bude), čo sa stalo s Pershingom, ani Grogu-ových prvých slov (aj keď už to bolo tesné). Vysvetlenie návratu Gideona bolo dosť chabé (niečo mi to pripomenulo) a ak niečomu neverím, tak tomu, že teraz zahynul. Seriál určite čaká pokračovanie, čo ma na jednej strane teší, na druhej sa mi zdá, že sa niekedy už zbytočne naťahuje a pôsobí lacno.

plagát

Tarantella (1989) 

Netreba od toho čakať niečo extra, ale aj tak som rád, že sa mi podarilo vidieť jednu z prvých snímok presláveného režiséra (po tridsiatich rokoch sa opäť dá zhliadnuť). Tu vyniká hlavne budovanie napätia a hra s kamerou, inak je to celé len akási predzvesť toho, ako budú pôsobiť Nolanove filmy na diváka - tak ľahko im nepochopí.

plagát

Mandalorián - Kapitola 22: Žoldnieri (2023) (epizóda) 

Tu nie je najväčší problém nepotrebný side quest na jednu epizódu, to predsa bolo bežné už v prvej sérii. Ani rozprávkovo primitívny a spochybniteľný dej, to malo Star Wars do istej miery stále. Najhoršia je podľa mňa tá ľahostajnosť, strata nadšenia, priemernosť a umelosť sálajúca z posledných pár epizód. Neverím, že sa niekto do zmyslu tejto epizódy vložil, že si dal naozaj záležať, aby to bolo dobré, ako to bolo citeľné pri prvej sérii. Vtedy trebalo zapáliť vatru, teraz stačí nechať pahrebu tlieť. Už konečne začínam chápať, prečo ľudia tak kydajú na prístup Disney. Hlavne aby sa to blyšťalo, aby to bolo chvíľu záhadné, chvíľu zábavné, potom trošku napínavé, potom zaspomíname, nakoniec zahráme na city - hotovo, diel ako vyšitý. Načo robiť niečo viac, načo sa snažiť, keď to už raz divákov začalo zaujímať, ešte nejakú dobu pri tom určite presedia.... Nechcem hejtovať, ani nariekať nad starými dobrými časmi, len si myslím, že seriál má naviac. Na mysli mám niečo viac konzistentné, premyslené, inovatívne. Finále to ešte môže zachrániť, snáď si na ňom dal niekto záležať viac.

plagát

Backrooms (2022) 

Od hororov, jumpscare-ov a creepypast si väčšinou radšej držím odstup, lebo si vážim pokojný spánok. Táto urban legenda ma však niečím priťahuje a short film presne vykresľuje tú atmosféru, tajomnosť a zimomriavky sálajúce z Backroomov. Handheld kamera, old-look estetika a práca s 3D sú zvládnuté na výbornú. Blahoželám a obdivujem mladého tvorcu, ktorému sa takto podarilo preraziť.

plagát

Sherlock (2010) (seriál) 

Sľubný, no určite nie dokonalý seriál. Čo som si na ňom naozaj užíval bol dynamický štýl, podmanivá atmosféra súčasného Londýna, epický soundtrack, úžasne zvládnuté postavy (zbrklý a vášnivý Sherlock, vždy nápomocný Watson, Mrs. Hudson stále nad vecou, milá a občasne divná Molly, pokorný Lestrade). Zaujme tiež nezvyčajný zostrih niektorých sekvencií a ich dôvtipné prevedenie (systém písanej dedukcie a chatovania, vizualizovaný pamäťový palác). V čom seriál žiaľ zlyháva je logickosť, časté sú dejové nezrovnalosti. Tvorcovia tieto chyby šikovne maskujú zbesilým rozprávaním a stále novými podnetmi, no kto očakáva do detailu premyslený dej, bude sklamaný. Ďalej tam na mňa bolo až príliš nepotrebnej brutality, obscénnych scén v niektorých epizódach, silné pretláčanie ideológie a negatívnych hodnôt. No a postupne mi začala dosť liezť na nervy neoriginalita záporných postáv, keďže sú skoro všetky dosť podobné: strašne premúdrený, sebaistý človek, tváriaci sa neskutočne chytro a neporaziteľne, ktorý všetko robí len tak z nudy a pre zábavu. V tomto sú knižné predlohy jednoznačne pestrejšie. Ako celku tomu nedám viac ako 3*, ďalšie detaily popíšem pri jednotlivých epizódach.