Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Akčný
  • Dráma
  • Horor
  • Komédia

Posledné recenzie (199)

plagát

Spojenci (2016) 

Najskôr som si myslel, že je to remake Casablanky, ale ukázalo sa, že nie. No sám o sebe to je pre mňa dosť neznámi film na to, že v ňom hrá Brad Pitt. Je to celkom kvalitná snímka, kde je akcia napätie a dráma. Postavy sú sympatické, dobre zahraté, páčil sa mi výber aj tých vedľajších. Prvá tretina filmu je asi najlepšia. Prostredie Casablanky bolo dobre pútavo zobrazené spolu s plánom, ktorý mali naši protagonisti vykonať. Problém tu ale vidím v tom, že to bolo celé dosť uponáhľané. Vzťah medzi hlavnými postavami sa vyvinul behom krátkeho času, na môj vkus, až moc prirýchlo. To na jednej strane, na konci filmu, dávalo mierene zmysel, ale z pohľadu Maxa moc nie. Druhá tretina bola, tentokrát z prostredia Londýna, moc nezaostávala v kvalite. Vzťah sa ďalej vyvíjal, akciu nahradila romantika a spomínaná dráma a prekvapila nás hlavná zápletka. Tá vyvrcholila v poslednej tretine, ktorá sa síce snažila pôsobiť melodramaticky, ale pre spomínaný rýchly vývoj príbehu na mňa až tak silno nezapôsobila. V podstate ten nápad nebol zlý, dej dával zmysel pomerne, nie sú tu nudné sekvencie, len to spracovanie mohlo byť miestami trochu pomalšie čo sa tempa filmu týka.

plagát

Dokonalý trik (2006) 

Perfektný film ako sa od Nolana v podstate aj dalo čakať. Skvelo herecky zahraté v podaní perfektných hercov ako Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine či Scarlett Johansson. Svojim postavám dali svoj osobitý nádych, vďaka ktorému si ich divák bude ešte veľmi dlho pamätať. Film ako taký mal veľmi zaujímavý a pútavý vývoj. Musím sa priznať, zo začiatku asi prvých 15 minút ma moc nebral, ale našťastie som to hneď nevzdal. Dej je prestrihaný v čase a odohráva sa v podstate  retrospektívne. Je to podobný prípad ako pri neskoršom diele Nolana Oppenheimer. Tu to však nie je až také mätúce, ale treba byť aj tak pozorný. Záver filmu totiž prináša až dych berúci zvrat, respektíve hneď niekoľko zvratov po sebe. Človek ani nestačí spracovať jeden a vzápätí prichádza hneď druhý. A vtedy si vďaka tej retrospektivite uvedomí rôzne spojitosti. Prostredie sa mi páčilo, prelom 19. a 20. storočia má svoje čaro a teda aj vtedajšia spoločnosť. Kúzelníci boli vtedy skutočné celebrity a tento film to úžasne zobrazuje. Davy jasajú a dvaja poprední kúzelníci sa tu doťahujú, kto príde s lepším, či nie až s dokonalým trikom, ktorým divákov ohúri. Jedná sa o záživný filmársky zážitok, ktorý by mal určite vidieť každý.

plagát

Euforie - Série 1 (2019) (séria) 

Konečne som sa k tomu seriálu dostal. Vedel som, že to bude dosť temné, o drogách a sexe, ale aj tak som to nečakal až takéto. Je to také typicky americké, ako z filmov poznáme. Klasická americká stredná škola a žiaci, ktorí sa viac zabávajú ako učia. Ale takéto poňatie som ešte nevidel. Veľmi zaujímavo prerozprávané z pohľadu Zendayi, každá postava tu dostala svoj priestor, v ktorom si prešla veľkým vývojom. Bolo to zaujímavé sledovať. Každý si tu nájde svoju postavu, alebo duo, ktoré mu bude najviac sympatické, ale aj pravý opak, a teda niekoho, kto mu bude vyslovene liezť na nervy. Ale aj tak sa mi páčilo ako každá časť cielila na niekoho iného, no stále sa to točilo okolo jednej hlavnej záplatky. Niektoré časti boli mierne slabšie ako tie druhé, stále sa to však držalo dosť vysoko. Takže druhú sériu nebudem dlho odkladať.

Posledné hodnotenia (1 894)

Euforie - Když se kácí les... (2022) (epizóda) (S02E06)

18.04.2024

Euforie - Bez hnutí jako kolibřík (2022) (epizóda) (S02E05)

18.04.2024

Euforie - Drink před válkou (2022) (epizóda) (S02E04)

15.04.2024

Spojenci (2016)

11.04.2024

Euforie - Velký a malý tyran (2022) (epizóda) (S02E03)

07.04.2024

Euforie - Mimo dosah (2022) (epizóda) (S02E02)

01.04.2024

Sissi - Mladá cisárovná (1956)

31.03.2024

Encanto: Čarovný svet (2021)

30.03.2024

Dokonalý trik (2006)

29.03.2024

Reklama

Posledný denníček (7)

Štvrtý rok na ČSFD

Za môj tretí rok na ČSFD som ohodnotil 289 filmových a seriálových diel, čo je sranda, pretože je to rovnaké číslo ako za minulý rok. Z týchto filmov a seriálov som pridal recenziu 42. Zaujímavosti tento rok žiadne z mojej strany.

Po minulom roku som zatiaľ stále nezačal znovu pozerať Peaky Blinders, akosi sa k tomu neviem dostať. Skončil som na štvrtej sérii a k tej piatej ma to zatiaľ neláka. Aj Walking Dead som počas tohto roka prestal pozerať, no rozmýšľam, že opäť sa k nemu vrátim. Čo som zo seriálov ale dopozeral bola druhá séria Lokiho, ktorá bola nesmierne dobrá a rozhodne nesklamala. Lokimu dala lepší rozmer ako charakteru a na Marvel vrhla nejaké to svetlo kvality. Začal som prednedávnom konečne pozerať Euphoriu a síce som vedel, že to nebude milý seriál, takéto spracovanie som aj tak nečakal. No určite to mienim dopozerať.

Čo sa filmov týka, tak tento rok ma ich opäť zaujalo hneď niekoľko. Hneď na začiatok spomeniem Strážcov galaxie 3, ktorí to opäť dokázali a priniesli nám plnohodnotnú marvelovku. Skvelý humor, ale hlavne emocionálne linky s Rocketom ma dostali. Spider-Man: Paralelné svety aj so svojím pokračovaním boli proste dokonalé filmy po animovanej stránke. Síce ten otvorený koniec ma mierne sklamal, na druhej strane, o to viac sa teším na pokračovanie. Tak isto Smradi boli fajn zážitkom. Pekná animácia, príbeh, postavy, no radosť pozerať. Avšak posledný Indiana Jones bol sklamaním. Je to veľká škoda, že práve takto bol jeho príbeh ukončený. Nápad možno dobrý, ale spracovanie rozhodne nie. Barbenheimer bol zaujímavý zážitok. Životopisná dráma vs. komédia, ktorá sa snaží búrať predsudky. Oboje mali z môjho pohľadu chybičky krásy, hlavne Barbie, ale rozhodne to nebola strata času. Oppenheimera si budem musieť pozrieť niekedy znovu, pretože za tie tri hodiny stopáže nám Nolan naservíroval množstvo informácii, ktoré som nestíhal ani spracovávať. No Oscary určite zaslúžené. Mission: Impossible Odplata bol proste perfektná a podľa mňa najlepšia z celej série. Proste každou ďalšou časťou sa to zlepšuje. O to je väčšia škoda, že sa premiéra pokračovania presunula na budúci rok. Slovenský film Invalid bol nesmierne kvalitným počinom slovenskej kinematografie. Komédia ako sa patrí. Bullet Train bol takisto skvelou bláznivou komédiou s Bradom Pittom v hlavnej úlohe. Naopak Zápisník jednej lásky zasa skvelou romantickou drámou. Až počas pozerania filmu som si uvedomil, že som ho kedysi dávno pozeral, no len útržky som si pamätal. Film Nope ma osobne bavil. Tá tajomná tematika UFO bola dobre zvolená aj celkovo aj to spracovanie. Viac takýchto filmov by som privítal. Päť nocí u Freddyho bolo nesmierny sklamaním. Nepatrím k najväčším fanúšikom hry, ale poznal som ju, preto bolo z môjho pohľadu celé smerovanie tejto snímky úplne zlé. Zato Prízrak v Benátkach bol pravým opakom. Nečakal som nič veľké. Veď predsa len pre predchádzajúcej časti som si myslel, že pokračovania sa nedočkáme, ale akonáhle som začul chválu na pokračovanie spozornel som. A skutočne bol to lepší horor ako predchádzajúca spomínaná snímka. A nie len to. Druhá Duna bola veľkofilmom ako sa patrí a aj keď ma v pár veciach trochu sklamala, tak stále to bol úžasný zážitok vidieť to na striebornom plátne. Dokonalý trik, nerozumiem ako mi mohol tento film doteraz unikať. Skvelo spracované, ako sa na Nolana patrí. Postavy, príbeh, celé spracovanie ma nesmierne chytilo a nepustilo do samotného konca s výnimkou slabšieho začiatku. No ale najviac v tomto roku na mňa zapôsobili dva filmy, a to Million Dollar Baby a Skrotená hora. Krásne filmy, veľmi citlivo spracované, emocionálne uspokojivé a preto aj smutné. Bol to silný zážitok a hlavne pri druhom spomenutom sa musím pýtať sám seba, že prečo si to robím...

Som zvedavý čo ďalší rok prinesie, aké filmové či seriálové zážitky. Teraz od konca septembra som nemal moc času na pozeranie, obávam sa, že ešte nejakú dobu to tak zostane. Ale určite si nejaký čas nájdem, ostatne ako vždy.

No a takto nakoniec by som chcel opäť poďakovať ľudom, ktorí ma sledujú a ktorí mi dali svoj bod. Cením si to.