Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Romantický
  • Akčný
  • Dobrodružný

Obľúbené filmy (6)

Le Silence de la mer

Le Silence de la mer (2004)

Krásny, citlivý film, ktorý doznieva v mojej mysli ešte dlho po zhliadnutí... Videné v ruskom preklade, francúzštinu neovládam. Príbeh z obdobia druhej sv. vojny, ktorý je dôkazom toho, že v každej dobe a v každom režime existujú ľudia dobrí, aj zlí, na oboch stranách barikád. Svet nemožno vnímať len čiernobielo. Veľmi dobre vybraní hlavní predstavitelia, hlavne Thomas Jouannet v úlohe kapitána Wernera. Odpor a dištanc voči nepriateľovi sa mení na niečo úplne iné... Láska, ktorá rezonuje v srdciach a pritom o nej nepadlo ani slovo. Oceňujem veľké majstrovstvo hercov, ktorí svoje vnútorné prežívania dokázali vyrozprávať doslova očami. Niečo úžasné... klobúk dolu pred režisérom, ktorý vytvoril tento skvost!

Bůh to vidí, pane Allisone

Bůh to vidí, pane Allisone (1957)

Stretnutie rádovej sestry a námorníka, ktorí sa ocitnú počas vojny na ostrove, kde bola misia sestier. Krásne prostredie, až neskutočné správanie námorníka (Robert Mitchum) k žene, ktorá je zasvätená Bohu. Nenásilne podaný príbeh, ktorý je veľmi milý a príjemný svojou atmosférou. Veľmi oceňujem hlavne záver, keď i napriek sympatiám a rodiacej sa láske, sestra ostane verná svojmu sľubu. V dnešnej dobe by to na plátne skončilo úplne inak. Skutočné džentlmenstvo hl. hrdinu, ktorý dokáže nezištne ochrániť ženu a neohrozí jej cnosť. Silná výpoveď, dnes takmer nevídané rozuzlenie...

Tucet špinavcov

Tucet špinavcov (1967)

Mám veľmi rada filmy z obdobia vojny, no tento nemá chybu. Major armády v podaní Lee Marvina dostáva úlohu vycvičiť partiu najhorších kriminálnikov. Najtvrdšie živly, (ktoré sa týmto spôsobom môžu dostať k vytúženej slobode – ak sa im podarí prežiť!) sa musia podrobiť tvrdému výcviku a presne rozplánovať postup zneškodnenia nepriateľov – najvyšších nemeckých hodnostárov, ktorí sa stretajú na okupovanom francúzskom zámočku. Dej má tu správnu gradáciu aj napätie. L Marvinovi sekne uniforma a jeho výkon je bravúrny. A falošný generál v podaní jedného trestanca je super. No skrátka paráda. Je to úžasné pozeranie na vojnový film, aj keď trochu v inom garde. Ale o to zaujímavejší! Originálne dielko!

Mastičkár

Mastičkár (1981)

Pred mnohými rokmi som sa dostala ku knihe a tá ma uchvátila a nemohla som ju pustiť z rúk. Keď som sa dostala do kina na natočený film, bolo to čosi úžasné – tak krásne a dojímavé scény, pri ktorých sa plakalo. Bohužiaľ, tak, ako bol natočený pôvodne, som ho už viac nevidela. Vtedajšia politická suita nedovolila jeho premietanie – z jedného filmu sa stali dva diely, najkrajšie a najhodnotnejšie scény boli poriadne zostrihané. Nikdy nezabudnem na scénu po operácii Marienky, kedy mastičkár čaká, či sa preberie a ona otvára oči...On klesá na kolená a vrúcne ďakuje Bohu za jej záchranu. Toľko pokory a vďačnosti! Úžasne spracované, výborné výkony hlavných predstaviteľov, krásne reálie poľského vidieka a nádherná , silná hudba. Podľa mňa klenot kinematografie – skvelý film so silným posolstvom ľudskej láskavosti, nezištnosti a dobroty.

Vůně vanilky

Vůně vanilky (2001)

Tvorbu J. Stracha mám vo veľkej obľube a jeho filmy sú pre mňa z českej produkcie tie najlepšie a najkvalitnejšie. Tento ma veľmi zaujal svojimi dokonalými reáliami vidieka z konca vojny a ako dušu romatickú aj romatickou zápletkou. Pre mňa excelentní herci, ktorí pasujú do svojich rolí, úžasne zahraté, výborné gradovanie atmosféry v dome, kde si hl. hrdinka Anna sníva sen o vlastnej cukrárni a jej manžel, ktorého „dostala“ po svojej nebohej sestre aj s trojicou detí, zase vidí naplnenie v hospodárení a kôň je pre neho najviac. Páči sa mi záverečné rozuzlenie, kde sa Anna i napriek krátkemu romániku s americkým vojakom a možnosti vysnívanej slobody ďalšieho života, rozhoduje pre zodpovednosť a vracia sa k svojmu zákonitému a jeho deťom. (Častokrát býva preferované práve iné riešenie – využiť a užívať si, bez zodpovednosti a následkov.) Preto oceňujem tento záver, v ktorom víťazí pochopenie pre potreby blížnych, obetavosť a skutočná láska.

Kým si so mnou

Kým si so mnou (2020)

Dojemné, krásne spracovanie životného príbehu speváka Jeremyho Campa, ktorý skladá náboženské piesne. Ako študent stretá lásku svojho života, ktorá ťažko ochorie. Melissa hĺbkou svojej viery statočne bojuje s rakovinou, Jeremy ju povzbudzuje a dodáva nádej, že všetko spolu zdolajú. I napriek nepriaznivej situácii sa zoberú a sú si oporou v posledných spoločných chvíľach... Už dávno som nevidela tak hlboký, emotívny film, ukazujúci nádej a vieru takmer každou jednou scénou. Neskonalá odovzdanosť Bohu a z toho príštiaca sila v každej životnej situácii. Melissa, ktorá nechce raniť city priateľa a vtedy už speváckej hviezdy Jeana – Luca, i napriek tomu, že jej srdce bije už pre Jeremyho. Nekonečná nádej v ťažkom rozpoložení a presvedčenie o pomoci Boha. Výborné obsadenie, nádherná hudba, hlboké myšlienky... „Keď môj príbeh zachráni čo i len jednu dušu, má to význam!“... Nádej a sila do každého ďalšieho dňa... „i keď je to veľmi ťažké, ale STÁLE TI VERÍM“ (slovenský názov trochu zmenený, škoda!). Skvelý príbeh so silným posolstvom, nabádajúci k zamysleniu o zmysle života - o to vzácnejší, že je podľa skutočnej udalosti. Vďaka za titulky i kvalitnú recenziu Borrtex!