Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Dobrodružný

Obľúbené seriály (10)

The Wire - Špína Baltimoru

The Wire - Špína Baltimoru (2002)

HBO jednoducho vie, ako sa robia skvelé seriály. Tentokrát sa zamerali na protidrogové oddelenie a oddelenie vrážd baltimorskej polície. Dôraz je kladený predovšetkým na reálne zobrazenie činnosti a postupu policajtov pri odhaľovaní a zozbieravaní dôkazov proti organizovanému zločinu (drogový syndikát, obchod s bielym mäsom...). Vzhľadom na snahu o zachytenie reality nemá dej pochopiteľne také tempo ako niektoré komerčnejšie seriály typu Prison Break, to však neznamená, že sa budete pri pozeraní nudiť. Len málokde totiž nájdete také hlboké prekreslenie charakterov postáv, a to nielen hlavných aktérov, ale aj obyčajných pouličných dealerov, závislákov, funkcionárov a pod. Zároveň sa tu kriticky poukazuje na praktiky jednotlivých policajných oddelení či hon za kariérou. V podstate však z celého diela dýcha pohodová atmosféra, nájdete tu veľa pamätných scén a hlášok a zároveň pochopíte, prečo majú v USA takú mizernú percentuálnu úspešnosť objasňovania vrážd :). P.S : je podľa mňa škoda, že rovnako ako The Shield ani tento seriál nemá v Čechách či na Slovensku širšiu fanúšikovskú základňu, ktorou často disponujú podstatne menej kvalitné seriály.

Oz

Oz (1997)

Seriál zachytávajúci osud pokusného projektu Emerald city, koncentrujúceho to najhoršie, čo žije v americkej spoločnosti. Vypovedá o väzňoch najťažšej nápravno-výchovnej skupiny, ich pohľade na svet, vnútorných zmenách i rasovej neznášanlivosti. Prím tu hrá pritom (krutá) realita - nečakajte žiadne "šťastné" zmeny okolností ako v Prison Breaku. Seriál je presýtený násilím a korupciou do takej miery, až vám behá mráz po chrbte. Aj najťažších zločincov však vykresľuje ako cítiace ľudské bytosti, poukazujúc na nedostatok vzdelania a sociálne prostredie ako na hlavné príčiny anomálií v správaní vedúce až k brutálnym vraždám. Herecké obsadenie je skvelé, ani pri jednom aktérovi sa mi nestalo, že by som jeho úlohe neveril (mnoho hercov, najmä černochov, sa predstavilo neskôr v The Wire). S niektorými predstavenými charaktermi by som veru nechcel žiť v jednom meste, nie že v jednej miestnosti :). Po prvých troch sériách jednoznačne 5 hviezdičiek.

Dexter

Dexter (2006)

Dexterove poňatie spravodlivosti - právne neprípustné, morálne rozporuplné, avšak pre diváka neskutočne príťažlivé. Na prvý pohľad nenápadné (no výborné) herecké obsadenie, plynulý a gradujúci dej ako aj lákavé policajné prostredie zaraďujú toto dielo do mojej top 3jky súčasných televíznych seriálov. Autorom sa podarilo splniť náročný cieľ - vzbudiť u divákov sympatie k masovému vrahovi (aj keď k výrazne zidealizovanému). U mňa zabodovali na 5 hviezdičiek.

Policajný odznak

Policajný odznak (2002)

Seriál z policajného prostredia odohrávajúci sa v chudobnej časti LA. Nečakajte však žiadnu Kriminálku Miami/Las Vegas - tu nikto s nikým nejedná v rukavičkách, nikto nie je dokonalý, metódy policajtov nie sú ani na hranici zákona (pretože sú ďaleko, ďaleko za ňou :), zlí chlapci sú skutočne zlí...proste všetko je ako má byť. Scenár je výborne napísaný, postavy majú svoj charakter, ktorého sa držia, čiže časom viete čo môžete od koho čakať (takže žiadne extrémne zvraty, keď sa z postavy ktorá bola v 20tich častiach "normálna" stane psychopat, len za účelom oživenia deja). Špecifická "live" kamera v akčných scénach je podľa môjho názoru perfektne zvládnutá, no nie každému sa musí páčiť. Pre mňa spolu s The Wire najlepší seriál zachytavajúci reálie z policajného prostredia, bez zidealizovaných postáv a s epizódami pri ktorých sa určite nebudete nudiť.

Ako som spoznal vašu mamu

Ako som spoznal vašu mamu (2005)

Pre mňa bezkonkurenčne najlepší sitcom nielen súčasnosti. Každá postava tu má nezastupiteľné miesto, každý vás dokáže rozosmiať. Najdôležitejšie však je, že tvorcom nedochádzajú nápady, v dôsledku čoho som sa po 3 a pol sériách ešte nestretol so "slabšou" časťou. Edit : Bohužiaľ od polovice štvrtej série kvalita výrazne klesá. Situácia sa vracia do normálu až po úvodných častiach série piatej.

Flashpoint: Smrtiaci výstrel

Flashpoint: Smrtiaci výstrel (2008)

Jeden z mála seriálov, ktorému som ochotný aj napriek skutočnosti, že jednotlivé epizódy na seba obsahovo priamo nenadväzujú, udeliť vysoké hodnotenie. Výborné herecké obsadenie, kvalitne spracované zápletky bez zbytočného hrdinstva, s morálnym podtónom a snahou o reálne poňatie problematiky.

Prefíkaná banda

Prefíkaná banda (2004)

Pre mňa najlepší britský seriál a vďaka neuveriteľnej pohodovosti a charizmatickosti hercov aj jeden z najobľúbenejších seriálov vôbec.