Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Sci-Fi

Obľúbené seriály (10)

Bratstvo neohrozených

Bratstvo neohrozených (2001)

Wooow! Ani nemôžem menovať, čo všetko bolo na seriáli geniálne, lebo by som len písala zoznam všetkého. Genialita!

Fringe

Fringe (2008)

Prvé diely, hoci kvalitné, ešte človeka až tak nenamotajú. V 2. polovici 1. série je to však už stratené. To preto, že postavy, príbehy ani mytológia nie sú takou tou typickou prvoplánovou pop záležitosťou, ale sú perfektne premyslené a prepracované. Nedá nám nedržať palce Olivii a Peterovi, ktorí svojou rezervovanosťou a takmer až "nedobytnosťou" pripomínajú skutočných ľudí viac, ako skoro akékoľvek iné fiktívne postavy. Preto sledovať ich zbližovanie stojí za všetky drobné. Walter je úžasný nie len vďaka svojej mysli otvorenej akejkoľvek nereálnej haluzi, svojou závislosťou na sladkostiach a tými neopakovateľne vtipnými hláškami, ktoré by nezasvätený mohol považovať za neskutočne necitlivé. Nie, najviac sa mi na tomto charakteri páči jeho vnútorný boj so svojím svedomím, uvedomujúc si morálne implikácie svojho vedeckého výskumu. Najgeniálnejšia vec na celom seriáli však bez pochýb je ich alter-universe s Fauxliviou a Walternate-om, ktorí, hoci sú nepriatelia, nie sú úplne zlí pretože: "Nature doesn't recognize good and evil. Only balance and imbalance." ___ V poslednej sérii Fringe dokazuje, že je tým najlepším a najodvážnejším, čo televízna sci-fi dnes ponúka. Okrem parádne stvárneného posunu do dystopickej budúcnosti a odboja proti niekdajším Observers, sa seriál zameriava na to, čo daný posun a jednotlivé udalosti znamenajú pre postavy, pre vzťahy medzi nimi, ale aj pre ľudstvo ako také. Perfection.

Pán času

Pán času (2005)

Staršie diely Doctora Who som nikdy nesledovala (na to som príliš mladá:-), čiže keď som prvýkrát začala sledovať reboot z roku 2005, bolo to bez akýchkoľvek predsudkov či očakávaní. V prvých dieloch ma síce zaujala myšlienka time lorda cestujúceho vo vesmírnej lodi/stroji času vyzerajúcom ako policajná búdka, no zároveň sa mi zdalo hrozne veľa vecí neskutočne smiešnymi. Trápne mimozemšťanské kostýmy, očividne nízkorozpočtové roboty a špeciálne efekty a taký naivne detinský nádych boli tie najvýraznejšie tŕne v oku. No ako som si tak zvykla na tieto povrchné záležitosti, uvedomila som si genialitu Doctora Who. Hoci je hlavnou postavou mimozemšťan, seriál je hlavne o človeku a povahe ľudstva. V rôznych postavičkách vykreslených až do karikatúrnych extrémov spoznávame naše ľudské neresti (chamtivosť, márnivosť, zbabelosť), ale aj naše cnosti (odvahu, vytvalosť, či súcit.) Hoci sa často v deji objavia rôzne tragédie a hrdinovia zahynú, celkovo má seriál užasne optimistický nádych (a to nemyslím len tie parádne vtípky) a po vzhliadnutí každého nového dielu vo mne zanechá novú nádej v budúcnosť ľudstva. Najlepšia epizóda: 4x10 - Midnight

Ajťáci

Ajťáci (2006)

Tento seriál je perfektný. Keď som ho pozerala prvýkrát pripadal mi iba neuveriteľne vtipný. Druhýkrát som pochopila, že niektoré scénky a výroky sa stanú nesmrteľnými. Okrem toho musím vyzdvihnúť obsadenie. Roy, Moss aj Denholm sú geniálni, ale nedá mi osobitne nespomenúť Jen - takú paletu xsichtov a hlasov má táto osoba... Kebyže to nevidím, neuverím:-)__Po tretej sérii sa nič nezmenilo, snáď som si len ešte viac uvedomila genialitu seriálu. "The Elders of the Internet", "Friendface"...

Západné krídlo

Západné krídlo (1999)

Geniálna záležitosť. Podrobná štúdia o tom, ako funguje Biely dom a všetci jeho pracovníci. Od nevyhnutných imageových banálností, cez politický boj o nové zákony a reformy, až po zažehnanie vojny medzi nukleárnymi veľmocami - to všetko je súčasťou každodenného života amerického prezidenta a jeho ľudí. A seriál West Wing nám do toho všetkého ponúka úžasný pohľad. Ešte aj o voľbách prezidenta sa dozvieme možno viac, ako by niekomu stačilo, aby si udržal ilúzie o demokracii:-) Navyše je seriál plný absolútne parádnych charakterových postáv, hraných vynikajúcimi hercami - a hovorím aj o epizódnych postavách. Hoci sa tvorcovia sústredili aj na osobné životy hlavných hrdinov, nikdy to nepripomínalo Dallas, dokonca mnohé veci nechali len tak vyblednúť časom, bez priameho nadviazania a len po nejakom čase sme sa dozvedeli, ako sa veci vyvinuli. Najmä zo začiatku mi trochu vadilo, ako všetko končí v duchu pravdy, spravodlivosti a "amerického spôsobu života". No v neskorších dieloch mnohé diely skončili dezilúziou či až beznádejou a tak sa to celkom vyrovnalo. Bohvie ako sa seriál páčil americkým republikánom, ale ja - akonáhle som si zvykla na bleskové tempo a neskutočne náročný jazyk - som bola okamžite namotaná.

Newsroom

Newsroom (2012)

Veľmi inteligentná záležitosť, ale napriek tomu nepôsobí snobsky ani nudne. Naopak, seriál je napínavý, zábavný a ešte aj myšlienka o spravodajstve (a možno médiách vôbec), ktoré by boli na vyššej úrovni, mi hrá na presne správnu strunu. Jeden z najlepších seriálov vôbec. Teším s na 2. sériu.

Sopranovci

Sopranovci (1999)

Sopranovci sú jedinečná záležitosť. Samozrejme, je to seriál o masovo obľúbenom mafiánskom prostredí a už tým má veľký predpoklad na úspech, ale to spracovanie... Každý diel je taký plný udalostí, myšlienok, dialógov a sem-tam aj fórkov, že mám často po skončení pocit, že som pozerala celovečerný film. Je to tiež maximálna sonda do duše nie len mafiánov a ich rodín, ale aj hocikoho, čo s nimi má čo do činenia. Okrem toho je to aj dôkladná štúdia ich prostredia, New Jersey - od prízvuku, cez etnickú diverzitu až po sociálne, kultúrne a rasové predsudky. Navyše, autori si múdro uvedomili, že danou tematikou sa držia istých taliansko-mafiánskych stereotypov a veľmi zručne ich vyvažujú pomocou vedľajších, nemafiánskych postáv. Seriál má aj zástup výborných hercov, vďaka ktorým je nielen dobre napísaný, ale aj zahraný. Sopranovci sú proste klenot. Paulie: "Amazing thing about snakes is that they reproduce spontaneously." Tony: "Whaddaya mean?" P: "They have both male and female sex organs. That's why somebody you don't trust, you call a snake. How can you trust a guy who can literally go fuck themselves?" T: "Don't you think that expression would come from the Adam and Eve story? When the snake tempted Eve to bite the apple?" P: "Hey, snakes were fuckin' themselves long before Adam and Eve showed up, T."

Sherlock

Sherlock (2010)

Parádna záležitosť. Celá genialita knižnej predlohy so všetkými Holmesovými a Watsonovými špecialitkami je zachovaná a navyše je obohatená zasadením deja do súčasnosti. Seriál je dobre napísaný, sprevádzaný úžasnou hudbou a obsadený perfektne sa hodiacimi hercami. Kto by to bol býval povedal, že by ma mohla zaujať ešte ďalšia adaptácia Sherlocka Holmesa... Druhá séria sa začala na plný plyn. Hoci Moriarty bol sklamaním, Irene Adler je awesome!

Dobrá manželka

Dobrá manželka (2009)

V éteri bolo veľa pozitívneho šumu o tomto seriáli a tak mi nedalo a zapozerala som sa. A úplne chápem prečo. Good Wife je totiž veľmi kvalitná právnická dráma so zaujímavou dlhodobou dejovou líniou, ktorú možno označiť za jednu z najinteligentnejších procedurálok ever. Navyše má seriál výborné obsadenie - od geniálnej Julianny Margulies a Matta Czuchryho, cez Christine Baranski, Archie Panjabi a Chrisa Notha až po Alana Cumminga a Josha Charlesa.

Šílenci z Manhattanu

Šílenci z Manhattanu (2007)

"She won't get married because she's never been in love. I think I wrote that once to sell nylons." "For a lot of people, love isn't just a slogan." "Oh, you mean 'love'. You mean the big lightning bolt to the heart where you can't eat and you can't work and you just run off and get married and make babies. The reason you haven't felt it is because it doesn't exist. What you call love was invented by guys like me to sell nylons." Všeobecnou tendenciou v popkultúre je zobrazovať 50-/60-/70-te roky ako zlaté časy vysmiatych gazdiniek a spokojných živiteľov rodín. Toho sa v tomto veľmi zaujímavom seriáli obávať nemusíme. Páči sa mi, ako sa pozerá na širokú paletu vtedajších spoločenských nešvárov a tým sníma ružové okuliare nostalgie, ktoré si nasadzujeme, keď hľadíme na tieto časy nie až tak dávno minulé. Seriál je tiež bohovsky štýlový - čo sa hudby, kostýmov i atmosféry týka. Dialógy sú famózne a navyše, už od prvých dielov je zjavné, že obsadenie je hodné mnohých ocenení. Mad Men je výnimočný a veľmi inteligentný dramatický seriál a dufám, že mu takáto úroveň dlho vydrží.

Ovládací panel
12 bodov