Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Horor
  • Akčný
  • Komédia
  • Krimi

Posledné recenzie (166)

plagát

Rebel v žite (2017) 

„Nebyť tej knihy, asi by som nebol nažive.“ Pomerne pútavý príbeh kultového spisovateľa a autora trochu preceňovaného (nielen podľa môjho názoru), ale zároveň ešte kultovejšieho románu, natočený chronologicky, slúžiaci na dovysvetlenie príčin a následkov jeho tvorby. Pri čítaní spomínaného diela o hlase povojnovej americkej mládeže, som si asi takto predstavoval hlavného hrdinu, ako ho stvárnil a zobrazil Nicholas Hoult, ktorému zdatne sekundoval Kevin Spacey. Nič viac, nič menej, ale presvedčil ma na opätovné prečítanie a možno dôslednejšie pochopenie novely, ktorá sa postupom času aj vďaka istej kontroverzii stala populárnou. 7/10 (ČT Art)

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Udalosť roka. S najväčšou pravdepodobnosťou teda aspoň jeden z vrcholov, hoci viac ich tam ani veľmi nevidím (keď sa navyše v našich kinách vírusovo rozmnožilo čoraz viac česko-slovenských kultúrnych odpadkov; hodnotím z empirického presvedčenia). Recenzujem ako herbertovský (zomrel dva dni po mojom narodení) analfabet, teda jeho kníh som sa nedotkol. Kým prvá sfilmovaná knižná adaptácia dopadla, no, „lynchovsky“ a pamätám si na ňu (v pochybnom audio-vizuálnom zážitku) vďaka Stingovi z The Police a, dajme tomu, kvôli MacLachlanovi alias agentovi Cooperovi, nová verzia od pána režiséra Denisa Villeneuvea (Unesené, Sicario, Prvý kontaktje už o niečom, čomu porozumie aj divák bez znalostí predlôh. Druhá časť je ale naliehavejšia. Nevadí mi komornosť deja, ale v tomto prípade väčšie priblíženie bojov o Arrakis medzi pozostatkami rodu Atreides a zjavne záporným rodom Harkonnen, s ktorými hrá dominantnú politickú hru cisár (imperátor) so svojím vojskom, viac približuje divákovi podstatu deja a dôsledok a príčinu mocenskej vojny medzi klanmi. Moja obľúbená Rebecca Ferguson oproti prvej časti prešla z úlohy „čarodejníckej“ a vychovávateľskej matky do akejsi šedej eminencie religiozity a misionárstva (sektárstva?), kým jej potomok odhaľuje svoju minulosť a snaží sa presvedčiť domorodcov o svojom čistom úmysle s ich národom, bez ohľadu na to, či je mesiáš z proroctva, alebo iba vodca, ktorý povedie Fremenov z okupantstva (ako neznalcovi predlohy je to pre mňa analogické s toľkými postavami reálnej histórie, či z mytológie, až je zbytočné menovať). Vrátilo sa pár výrazných vedľajších postáv (Brolin, Zendaya, Bardem, Bautista), pribudol cisár a herecká legenda Christopher Walken a jeho dcéra v podaní sympatickej Florence Pugh, celkovo dojem zo ságy a očakávania z ďalšieho vyústenia sci-fi telenovely ma nenechávajú bez záujmu. Uvidíme, kedy sa trilógia naplní, a ostáva nám dúfať, že tvorca napriek svojej neveľkej ochote sa k projektu v budúcnosti vráti. 9/10 Videné v Imax-e.

plagát

Equalizer (2014) 

„Čo mojou smrťou získate?“ - „Pokoj.“ A vraj násilie nič nevyrieši. Charizmatického (a neohrozeného) Denzela vo svojej najlepšej akčnej úlohe problémy nehľadajú, on si ich hľadá sám, aj keď tak trochu nedobrovoľne. Archetyp ochrancu slabých a nevinných, ale v dôveryhodnejšej polohe, než bežní tuctoví hrdinovia, akí sa nosili v „sly-arnoldovských“ osemdesiatkach, či „seagalo-vandammovských“ deväťdesiatkach a ich plagiáti sú dnes pre mňa bezpredmetní. Civilné zobrazenie pokojného a rozvážneho muža z davu, v tomto prípade skladníka z marketu, ktorý má pohnutú minulosť, síce nie je originálne, ale v záplave priemernosti podobných postáv je o to výraznejšie. Dvojica Washington - Fuqua si spoluprácu už najprv vyskúšala vo vydarenom Training Day. Druhá polovica síce mohla byť menej rozvláčna a skvelý antagonista hlavného hrdinu pripomínajúci akýsi hybrid z hercov Crowe/Spacey, mohol dostať ešte väčší priestor na vykreslenie číreho zla. Napriek tomu ak už rýdzi akčný film 21. storočia, tak v takejto podobe. 8/10 (HBO Max)

Posledné hodnotenia (2 779)

Hunter Killer: Neviditeľný zabijak (2018)

22.04.2024

Lietam v tom (2009)

21.04.2024

Chips (2017)

21.04.2024

La La Land (2016)

21.04.2024

Rebel v žite (2017)

20.04.2024

Clint Eastwood - posledná legenda (2018) (TV film)

16.04.2024

Svetová invázia (2011)

13.04.2024

Kým si po nás príde (2007)

08.04.2024

Ako za starých čias (2012)

08.04.2024

Reklama