Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenzie (500)

plagát

Gisaengsu: Deo Geurei (2024) (seriál) 

Anime Parasyte je jedno z najlepších sérií, aké som kedy videl (a uvedomil som si, že som nikdy nenapísal recenziu). Takže som po tejto novej veci celkom skočil. A musím uznať, že ide o veľmi solídnu záležitosť. Nie je to veľmi prekombinované a prvá séria sa skôr snaží namotať nového diváka do svojho sveta. Kto očakáva hlbšiu filozofiu aká sa občas udiala v anime, (zatiaľ) bude asi sklamaný. Herci sú sympatickí, väčšina z nich prejde nejakým prerodom. Dej veľmi slušne odsýpa. Občas sa tu bohužiaľ niektoré postavy chovajú veľmi hlúpo (ale nie level Bloodhounds), inokedy zasa prekvapivo na všeobecné filmové pomery dosť rozumne. Vrcholom sú efekty, ktoré sú prvotriedne, nie len u parazitov, kde sme za 10 rokov od filmu z 2015 skočili míľovými krokmi, ale aj napríklad automobilové naháňačky a podobne. Niekedy som fakt uznanlivo kýval hlavou nad scénami, ktoré prevyšujú väčšinu súčasnej hollywoodskej produkcie. Celkovo naozaj slušný počin na pár kvalitnejších večerov, ktoré sa zatiaľ kvalitou nechytá na predlohu, ale ak toto bol úvod a čaká nás jedna dve ďalšie série, kde sa pôjde viac do hĺbky, môže ísť o skvelý seriál.

plagát

Marinette (2023) 

Životný príbeh Mariette Pichon je vlhký sen každého filmára. Pretože normálne sa tvorcovia snažia vymyslieť takúto drámu a balancujú na hrane nereálnosti a pátosu. Marinette má môj hlboký obdiv ako sa dokázala z takých pomerov a situácie vypracovať tam, kde bola. Je smutné, že niekto tak talentovaný ako ona nemala možnosť to pretaviť v ešte lepšiu kariéru alebo tímový úspech v reprezentácii. Samotný film je slušný. Nie je skvelý, ale dá sa na neho pozerať. Veľkú zásluhu na tom má Garance Marillier v hlavnej úlohe, u ktorej sa evidentne museli veľmi snažiť aby nebola až príliš pekná, pretože, no... ...jednoducho si nájdite fotky skutočnej Marinette... Nakoniec bol priestor aj na nejaké dôležité témy, ale v kontexte filmu a spracovaním mi to nevadí. Silnejšie 3*. Dobrý film na normálny večer, kde pomáha aj príjemných 90 minút dĺžky.

plagát

Aeon Flux (2005) 

Na začiatku ostala moja žena v šoku, že rok 2005 nie je pred skoro 10 rokmi, ale pred skoro 20 rokmi. Zaujímavé, že som tento film na strednej nevidel, pritom by to presne zapadalo žánrovo aj spracovaním k filmom, ktoré sa vtedy páčili. Možno by som na to reagoval lepšie a teraz z toho mal nostalgiu. Keďže som to ale pozrel prvýkrát až v mojich zrelších rokoch s ďaleko vyššími nárokmi pozeral som na telku s úžasom. S úžasom, ako niekto dokázal natočiť takýto zlý film. Toto je totiž naozaj, jednoducho, zlý film. Je to zle natočené, má to zlý scenár, scény sú zlé, choreografie sú zlé, dialógy sú zlé, herecké výkony sú zlé. Scény na seba nenadväzujú, triky sú ako zo študentského filmu. Vôbec, celé to pôsobí ako študentský film. Dokonca by som povedal, že som videl dosť veľa študentských filmov, ktoré pôsobili kvalitnejšie a mali lepšie triky. Ja neviem, či sa tak veľmi snažili imitovať nízkorozpočtovosť Equilibria, alebo o čo tam šlo. Jednoducho, jednu hviezdu za to, že to bolo určitým spôsobom zábavne zlé, že som to nechcel vypnúť a s určitou nevysvetliteľnou obsesiou som to jednoducho dokázal pozerať a dopozerať. Ak ste to ale ešte doteraz nevideli, tak to rozhodne nepozerajte. Fuj.

plagát

Na plný plyn (2017) 

Hlúpe. Veľmi hlúpe. Príbeh je hlúpy a nedáva zmysel. Je tam asi 10 zvratov. Jeden horší ako druhý. Záver je zasa hlúpy a nedáva zmysel. Dokázal som to dopozerať, lebo tam hrajú pekní ľudia, sú tam naozaj pekné autá a je tam kopa krásnych záberov na francúzsku riviéru. Ak vám toto stačí, je to film pre vás.

plagát

Holky bez zábran (2023) 

Najprv som si myslel, že pôjde o klasické postmoderné ultra-minoritné dekonštruovanie všetkého. Prvých 15 minút som sa pýtal: "A to si ako myslíš, že keď ste vy lezby, tak ňou bude aj každá, ktorá sa vám páči?" Ale potom som pozeral ďalej a uvedomil som si, že tento film nič zásadné nepodsúva. Aspoň nie úplne okato. Sem-tam nejaké narážky sú, ale aspoň sú pomerne inteligentné. Tento film treba vnímať ako veľmi teplú a krvavú verziu Not Another Teen Movie. Nie Prcičiek. Tie sú v porovnaní ešte celkom normálny film. Pretože je to vlastne absurdný film s absurdným príbehom, postavami a scénami. A keď sa nad to všetko povznesiete, je to naozaj celkom dobrá zábava. A prečo krvavú? Pretože to, paradoxne, má väčšie gule v zobrazení násilia ako väčšina dnešných mainstreamových akčných filmov. Síce si myslím, že tvorcovia to mysleli vážnejšie, ako som to ja zobral, ale záver bol skvelý a preto hodnotím ľahko nadpriemerne.

plagát

Nič v zlom (2023) 

Aj tak ste ma už dávno odsúdili ako primitíva. Takže tu úplne otvorene priznám, že toto je jedna tupá komédia, ktorá ma ale rozosmiala ako máločo za posledné hádam aj roky. Lórencka mi nie je sympatická a zo scény na pláži som si nestrekol, ale za to som sa na tom bizáre výborne pobavil. Ostal trochu priestor aj na tú, podľa mňa, správnu agitku, ohľadne trhu nehnuteľností a nerovnosti príjmov, čo je príjemná zmena oproti klasickej dúhe a rozbíjaní patriarchátu. Jedna ženská od rany sa snažila dať dokopy jedného soyboya, keď vlastne zistila, že sa aj od neho môže veľa naučiť.

plagát

Crossroads (2002) 

To sa nám tu zasa zbehli erudovaní kritici. Zahejtujeme si na film lebo v ňom hrá Britney Spears a hejtovať Britney je cool. Áno, nie je dobrá herečka. Vlastne, prakticky všetky výkony vo filme sú slabé. Aj scenár je nič moc. Viac ako všetky veci rozpísané v iných kritikách mi vadilo, ako lacne pôsobila produkcia. Zvuk bol nekvalitný, celé to malo skôr vizuál Ordinácie, ako plnohodnotného Hollywoodskeho filmu. Pri pozeraní som sa ale nechcel zabiť, ani si vyšľahať oči šľahačom. Netvári sa to bohvieako super dôležito ako všetky tie filmy súčasnosti. Proste jednoduchý film s jednoduchým obsahom na jednoduchý večer. Rozhodnie nie úplný odpad. Na to tu máme lepších kandidátov. Plus, Britney bola fakt talentovaná speváčka a pekná žena a je mi smutno, ako to s ňou nakoniec dopadlo.

plagát

Pluto (2023) (seriál) 

Prečo mi to animované seriály z 2023 robia? Najprv Modrooký samuraj a teraz Pluto. Rozbehnú ma skvelým začiatkom a koniec seriálu musím pretrpieť. Prvý diel Pluta je fantastický! Aj slzička ukvapla. Celá tá ľahká ukážka ako sa roboti snažia urobiť niečo dobré v spoločnosti, alebo zo seba urobiť niečo iné ako ničiace stroje je brilantne urobená. V prvom diele je toľko skvelého, že sa dá pozrieť aj viackrát. No a potom? Potom to začne byť trochu ako seriál s týždenným hrdinom. V každom diele je iný mocný robot. A niektoré z nich majú tak vykreslené okolie, že už ani väčšiu násilnú snahu a vyvolanie nejakej emočnej reakcie u diváka tvorcovia vynaložiť nemohli. Rodina, deti, siroty, mladší súrodenci. Choďte do riti s celým tým emočným vydieraním a pátosom. Niektorí tí roboti ani zahynúť nemuseli. Aspoň nie tak, ako zahynuli. Tak proste, keď mám doma rodinu, tak tomu nejdem naproti. Posledné dva diely som vyslovene škrípal zubami pri dementných rozhodnutiach niektorých hlavných postáv. A tie časti, ktoré mali byť akože emotívne boli skôr cringe a ja som si vždy zťažka povzdychol. Plus, neviem, či som to len ja, ale malý robot, ktorý hovorí "mama" je creepy. Celé to nakoniec mohlo byť o polovicu kratšie. Možno dokonca iba celovečerný film a mohlo byť povedané všetko podstatné, bez nutnej repetitívnosti. Naozaj nebolo nutné ukazovať každého robota detailne a preberať jeho život. Chápem, že možno niekto chcel ukázať, aké rôzne osudy majú. Ale toho istého výsledku by ste dosiahli pár vetami v jednej, či dvoch minútach. Naozaj okrem North No2 a asi Gesichta tam nikto iný nepotreboval taký veľký priestor. Ale v pohode. Dám tomu nadpriemerné hodnotenie, pretože ide o výnimočný počin a hádam do budúcna budeme mať viac takýchto seriálov, ktoré ale nebudú plné hlúpostí. Atom je naozaj cool postava z konceptuálneho pohľadu. Páči sa mi jeho dizajn oproti naivne vyzerajúcemu Astro Boyovi. Najzábavnejšia postava je ale aj tak cynický Brau1589. Toho origin story by som si pozrel.

plagát

Legenda jménem Vox Machina (2022) (seriál) 

Passion project skupiny nadšencov, ktorým sa ktosi rozhodol dať peniaze. A je to vidieť. Drsné, zábavné s dobrými postavami, nebojí sa to urobiť vážne rozhodnutia. Plus skvelé pesničky. Veľmi sa teším na tretiu sériu.

plagát

Banda (2019) (seriál) 

Prvá séria skvelá! A potom? Prešliapavanie na mieste, kedy sa síce za sériu udejú zdanlivo jedna-dve zlomové udalosti, ale na konci série to aj tak tvorcovia zahrajú tak, že sme znovu na začiatku. No naozaj, čo sa udialo od konca prvej série do konca tretej série také významné? Stále je to zábava, ale očakávam niečo vážne v štvrtej sérii inak toto skončí ako Lost alebo Heroes.