Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Sci-Fi
  • Fantasy

Posledné recenzie (121)

plagát

Duna: Časť druhá (2024) 

Už týždeň rozmýšľam, čo napísať k Dune II. Všeky superlatívy už boli spomenuté a opakovanie nie je veľmi objavné... Keď som sa spýtala priateľa na rozbor, povedal mi, že film to bol dobrý, ale v skutočnosti trpí tak častou infantilitou dnešnej kinematografie. Oponovala som myšlienkou príbehu a ultra kvalitným spracovaním ( len vypichnem: levitujúce postavy, červy, zaujímavý „ohňostroj“, kvalitné súboje, krásne scenérie ). Stále trvám na tom, že sa jedná o čistokrvný päť hviezdičkový zážitok. Avšak istú dávku detinskosti naozaj Dune nie je možné uprieť. Neviem, či je to dané žánrom, alebo dobou, kedy bola napísaná, ale myslím si, že svojim spôsobom je to vlastne klad a nie zápor. Rozprávky a dvorní šašovia neslúžia napriek prvému dojmu len zábave, ale sú nositeľmi spoločenského odhaľovania a morálneho kompasu. Platí to naprieč časom.

plagát

Temný prípad - Nočná krajina (2024) (séria) 

Názorná ukážka, ako mať všetky parametre na kvalitnú sériu a utopiť to v klišé, plytkosti a "vďaka" scenáru aj spraviť z dobrých hercov prehrávajúce trápenie. Režijne ťažko nezvládnuté. Zachraňovala to aljašsko ( islandská ) atmosféra, začiatok seriálu, ktorý načrtol pomerne zaujímavú zápletku ( aby ju v závere úplne pokazil ) a účasť Christophera Ecclestona. Ten posledný bod je čiste subjektívny a súvisí s istým Doctorom Who.

plagát

Saltburn (2023) 

Opojný vizuál snímaný skvelou kamerou. Plus obsadenie. Zvykne sa hovoriť, ako si ktorý herec pre seba ukradol film, ale v tomto prípade to platí pre každého jedného člena obsadenia. Preto trochu zamrzí naivnosť a predvídateľnosť deja, čím sa kazí výsledný dojem. Pre mňa najlepšia scéna nebola ani jedna z “šokujúcich”, ale obed po strate ( zatiahnuť závesy a pokračovať v jedle … ).

Posledné hodnotenia (647)

Duna: Časť druhá (2024)

03.03.2024

Temný prípad - Nočná krajina (2024) (séria) (S04)

19.02.2024

Prišla v noci (2023)

19.02.2024

Minulé životy (2023)

04.02.2024

Bod obnovy (2023)

25.01.2024

Nech svět světem (2023)

25.01.2024

Saltburn (2023)

29.12.2023

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023)

23.12.2023

Anatómia pádu (2023)

17.12.2023

Reklama

Posledný denníček (10)

Galéria plná jedla.

Myslela som si, že do galérii sa chodí kvôli umeniu. V poslednej dobe si však niektorí aktivisti tieto priestory zamieňajú s jedálňou. Polievky, zemiakové kaše a iné gastronomické kúsky končia na dielach starých majstrov. A ja premýšľam, o čo im vlastne ide.

Chápem strach a frustráciu z ekologických problémov. Dokonca aj potrebu na ne upozorňovať. Lenže obliať obraz ? Výsledným efektom je jeden deň pozornosti v médiách a na ďalší deň si už nikto na nich nespomenie ( teda, okrem reštaurátorov a to určite nie v kontexte s ekológiou … ).

Že svet má ekologický problém je už asi jasné každému, ale obliaty obraz nezachráni ani dažďový prales, ani flóru a faunu, ani topiace sa ľadovce. To môžu len konkrétny ľudia a konkrétne kroky, nie abstraktné výkriky. Takéto aktivity zaváňajú neúctou a jediné, čo z nich vzíde je, že aj ľudia, ktorí by za normálnych okolností stáli na strane aktivistov, zaujmú odsudzujúci postoj. Pokiaľ chcú naozaj pomôcť, musia ponúknuť konkrétne riešenia, východiská a presné pomenovanie.

Kľudne aj v galérií, na autosalóne, na módnej prehliadke, ale kultivovane a zmysluplne. Pretože to, že chceme ochrániť planétu neznamená, že musíme obetovať civilizovanosť.