Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Dokumentárny

Obľúbené seriály (10)

Akty X

Akty X (1993)

Akty X boli a ostanú v mojej mysli vpísané ako najlepší mysteriózny seriál, aký bol natočený. Treba povedať, že pri prvom pozeraní seriálu, keď som v napätí vo veku 14 rokov čakal každý pondelok na novú epizódu seriálu mal iný rozmer ako pri druhom zhliadnutí série pred niekoľkými rokmi a diametrálne odlišný má teraz, pri treťom a zároveň poslednom pozeraní celej série. Takto s odstupom času už Mulder a Scullyová nefascinujú tak ako kedysi, rovnako ako ani scénare Chrisa Cartera či hudba Marka Snowa. Vždy ma oveľa viac bavili epizódy točiace sa okolo duchov či nadprirodzených schopností ľudí či "monštier" ako tie emzácke a tento pocit sa nad seriálom vznáša po celý čas, preto oveľa viac bavia úvodné série ako tie záverečné, točiace sa okolo politiky americkej a ruskej vlády a emzákov. Pre mňa osobne vždy ostanú najlepšími časťami tie tipu Eugene Tooms, Kalušáři, Domov či Humbug, v ktorých som si dokonca zapamätal nilen obsah, ale aj dialógy postáv aj po toľkých rokoch, čo sa mi stáva väčšinov iba pri legendárnych filmoch ako Krstný otec, Siedma pečať či Mechanický pomaranč. Takže, aby som všetko akosi zhrnul, tento seriál je po Hre o tróny druhým najlepším natočeným seriálom vôbec, aj keď časom na svojej kráse stráca a jeho vysoké hodnotenie je podmienené skôr nostalgiou ako kvalitou. V každom prípade sú Akty X povinnosťou pre každého milovníka konšpirácií, spiknutí rovnako ako pre priaznivcov záhad.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Pravdepodobne je seriál buď tým najlepším, ktorý ste videli alebo ste ho nepozerali, ale...Mne osobne trvalo vtiahnutie do deja pomerne dlho. 3 časti prvej série som po dlhšom čase musel pozrieť znovu, druhá kríza nastala po prvých častiach druhej série ale potom to už išlo ako bežcom z Kene košický maratón. Dovolím si tvrdiť, že pravdepodobne našťastie som nečital knižnú predlohu, pretože v tom prípade by pre mňa bol seriál zrejme väčším sklamaním. Zamýšľanie sa niektorých užívateľov nad počtom bojovníkov na tej ktorej strane nie je určite jedinou chybou v seriáli (a pravdepodobne aj v knižnej predlohe). Oveľa väčšími chybami sú predvídateľný dej čo sa týka rodu Starkovcov (po istom čase to, ako sa všetko obráca proti nim začína unavovať), čo sa týka rodu Lannistrovcov v 5 a 6 sérii nepochopiteľný vzostup moci najvyššieho Vrabčáka (Sersei, ak by bola tak ctižiadostivá ako je v prvých 4 sériách tak by ho vo svojej ceste za šťastím poľahky "upratala") avšak asi tou najväčšou je zaľúbenie sa autora knižnej predlohy do Khaalisi, počas búrky vrhnutej (pretože inak sa to ako jej ako jedinej všetko vychádza vysvetliť nedá). Na druhej strane dokázať do série zapracovať nesympatickejšiu postavu ako Joffrey Lannister v podobe Ramseyho Boltona je jednou z najvydarenejších pasáži série (knižnej či televíznej).Mimochodom, krátky postreh pre pozorných filmových fanúšikov, už iba v Osvietení je tak do očí bijúci rozdiel v anglickej predlohe a českom preklade (REDRUM) ako pri objasnení mena HODOR (drž vrata, HOLD DOOR). JK, určite si to raz pozri, možno cez prázdniny...GoTy maratón má svoje čaro...

Hannibal

Hannibal (2013)

Seriál Hannibal možno hodnotiť ako veľmi vydarený návrat doktora Lectera na televízne obrazovky hlavne vďaka výbornému Mikkelsenovi, ktorý bol dôstojnou náhradou za Anthonyho Hopkinsa. Odmysliac si niektoré momenty, keď sa dej odohrával iba v hlavách postáv a krídla Červeného draka v záverečnej sérii tak by bol dojem, ktorý seriál zanechal hádam ešte lepší. Myslím si, že zostrihanie všetkých sérii na desať častí s rovnakou dĺžkou by seriálu prospelo, pretože takto sú v ňom niektoré ozaj hluché momenty, v druhej sérii dokonca celé časti. V každom prípade ide o jeden z lepšie zvládnutých seriálov, ktoré nadviazali na úspešné filmové či knižné predlohy. Celkovo 85% za všetky série.

Gangy z Birminghamu

Gangy z Birminghamu (2013)

Výborne zobrazené prostredie Birminghamu a okolia 30. rokov umocnené skvelým jazykom (nie dabingom) je v seriály Peaky Blinders doplnené príbehom, ktorý si v niekoľkých častiach síce vyberie slabšie miesta, ktoré sú však zakaždým zabudnuté vďaka skvelému záveru jednotlivých sérii. Seriál je výborne zvládnutý aj po hudobnej stránke a spolu s Hrou o tróny a Bates motel patrí nepochybne medzi najlepšie seriály súčasnosti. Slangovú angličtinu si človek ihneď zamiluje.

Motel Bates

Motel Bates (2013)

Napriek tomu, že som mal obavy z toho, ako Norman Bates zapadne do 21.storočia, pretože Hitchcockove Psycho čoby horor nemá konkurenciu, vďaka skvelému hereckému výkonu Freddieho Highmorea si ma seriál získal hneď od začiatku a napriek niekoľkým priemerným epizódam rozdelených do jednotlivých sérii primerane aj vďaka skvelému záveru ho považujem za jeden z najlepších seriálov súčasnosti.

Dark

Dark (2017)

Vzhľadom k tomu, že seriál Dark bol vyrobený pre nemecký Netflix tak ma úroveň seriálu veľmi príjemne prekvapila. Prepojenie troch dimenzií troch rôznych rokov v 33 ročných odstupoch bolo rovnako dobre zamotané ako vzťahy medzi postavami. Najväčším plusom však bolo zobrazenie prostredia daných rokov a nakoľko nezaostali ani herci treba povedať, že Dark patrí do zoznamu lepších seriálov a prekonal aj Castle Rock. Po viacerých recenziach k seriálu si rozhodne pozriem aj Stranger things, nakoľko odporúčanie od filmového znalca som na daný seriál už dostal a samotný Dark zvýšil môj záujem, pretože ponúkol niečo nové.

American Horror Story

American Horror Story (2011)

1.séria: Dom, v ktorom chce rodinka začať nový život, má obyvateľov, z ktorých niektorí nie sú nadšení príchodom nových členov a ich osudy sa spoja...navždy. 2. séria: Prostredie psychiatrickej liečebne aj samotný príbeh, doplnený skvelou hudbou a Jessicou Lange nastavili latku poriadne vysoko a myslel som, že bude vrcholom celého seriálu Mýlil som sa. 3.séria: Coven, odohrávajúci sa v prostredí školy pre čarodejnice vďaka Delphine a čiernej rasistke Marie Laevauovej si nedával servítku na ústa a zaťal do pre Američanov citlivého obdobia štýlovo. 4.séria: Freak Show pokračuje v téme predsudkov, tentokrát voči postihnutým ľuďom a inak orientovaným jedincom. Vďaka Else, Dandymu, Jimmymu či Ma Petite si seriál zamilujete a prepojenie zo sériou Asylum je zapracované výborne. Najlepšia séria AHS.Zatiaľ. 5.séria: Upíri, pátranie po sériovom vrahovi a samotná história hotela Cortez sú dostatočne zaujímavé k tomu, aby bolo možné aj toto pokračovanie seriálu ohodnotiť ako úspešné. A Evan Peters opäť exceluje. 6.séria: Šiesta séria mala skončiť piatou epizódou a všetko by bolo v poriadku. Aj keď rozprávanie príbehu formou dokumentu v prvej polovici trochu vadilo, od šiestej časti sa to točilo ako reality show a súdiac aj podľa reakcií ďalších užívateľov tento pokus nepadol na úrodnú pôdu a väčšinu divákov sklamal. American Horror Story si prešiel ťažším začiatkom, aby neskôr priniesol skvelé predstavenia s obľúbenými postavami a nakoniec padol na samé dno. Ďalšie dve série už budú okomentované priamo pod sériami Cult a Apokalypsa, nakoľko niekoho z čsfd napadlo nepridať ich k prvým šiestim sériam.A nájsť ich potom ako napíšete American Horror Story je takmer nemožné.

Gotham

Gotham (2014)

Napriek tomu že občas návraty jednotlivých postáv iritovali možno celý seriál hodnotiť pozitívne, aj keď občas naivita Alfreda s Bruceom a to, ako si k nim chodi každý zloduch ako na bežiacom páse bolo vcelku stereotypné. Ťahúňmi boli nepochybne Oswald a Ed Nygma, zaujímavý bol aj vzťah Brucea a Seliny a nepochybne aj Harvey. Pri celkovom počte 100 epizód je pochopiteľné že sa našli aj slabšie epizódy ale celkovo sa jedná o jeden z najvydarenejších seriálov poslednej dekády.

Perníkový tatko

Perníkový tatko (2008)

Dlho odkládaný seriál je napokon momentálne tým najlepším aký som videl a to som si na napísanie recenzie pre istotu nechal pár dní, ale svoj názor som nakoniec nezmenil. Tak skvelý seriál nemá príliš veľký význam komentovať, stačí povedať že obsahuje pravdepodobne tri najlepšie epizódy zo všetkých seriálov ktoré boli kedy natočené (Pekabbo, Phoenix, Dead Freight) a aj keď som ani jednej zo sérií nenadelil v každej epizóde plný počet bodov ako tomu bolo napríklad pri poslednej sérii Bates motel je pre mňa momentálne Breaking bad najlepší seriál.

Volejte Saulovi

Volejte Saulovi (2015)

Síce Saul Goodman nebol práve najsympatickejšia postava seriálu Breaking Bad ako správne spomína Arsenal83 v konečnom zúčtovaní je Better Call Saul minimálne rovnako dobrý ako spomínaný Breaking Bad, ak nie ešte lepší, tak ako to vidia povedzme BrooksW.here či ALIENka_..Je ťažké ich porovnávať, kým BB mal 3 doslova nezabudnuteľné epizódy v BCS nie je žiadna, ktorá mi úplne že vytrela zrak, na druhej strane BCS nemal žiadne muchy, teda vyslovene nudné epizódy, kým v BB sa ich niekoľko našlo. BCS lepšie rozvíja charaktery aj vedľajších postáv, v niektorých momentoch oveľa lepšie pracuje s dejom, nemá žiadnu vyslovene iritujúcu postavu (aj keď Chuck či Howard k tomu majú blízko) kým v BB je ich viac, predovšetkým tých ženských postáv. BCS nemá Pekabbo, Phoenix, Dead Freight, má však Ignazia Nacha Vargu, veľa priestoru dostanú aj Lalo či Hector Salamanca, dokonca aj Don Eladio a napriek tomu že sa tu Hank, Walter a najmä Jesse Pinkman objavia naozaj iba sporadicky musím povedať že u mňa sú tieto seriály na približne rovnakej úrovni a jedná sa o dva najlepšie, aké som kedy videl. Aj keď v úvode vzťak Jimmyho a Chucka mnohých do deja nevtiahne od momentu keď na scénu prichádza Mike je to už iba lepšie a lepšie s doslova epickým záverom. Človeku je až ľúto že to skončilo.