Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Horor

Obľúbené seriály (10)

Papírový dům (Netflix verze)

Papírový dům (Netflix verze) (2017)

TOPKA zo španielska. Už prvý diel vás vtiahne úplne do deja a nepustí v podstate vôbec. Niektoré postavy si zamilujete hneď, niektoré neskôr. Ale túto partičku prosto musíte milovať. No a ten Arturito. Najradšej by ste ho zabili, ale potom by to nebolo také zaujímavé. Prvá séria super štart, druhá séria pecka, pre mňa zatiaľ vrchol tohto seriálu. Tretia séria mala pomalý rozjazd a bolo vidieť, že tvorcovia chcú divákom naservírovať aj to, čo poznajú a milujú, ale aj niečo nové. Tri ďalšie postavy, ktoré pribudli k starej známej partičke neboli (okrem Palerma) dostatočne predstavené a celkovo mi táto séria pripadala podobne ako celý Profesorov plán na novú lúpež. Tak, že tvorcovia nemali dosť času premyslieť všetko do detailov a preto to občas škŕipalo. Ale najväčší problém som videl v tom pomalom rozjazde. Záver bol však už lahôdkou presne na štýl La casa de papel a keďže karty sú už rozdané, podobne ako v druhej sérií, čakám aj od tej štvrtej veľké veci. 4. séria: Podobne ako 2. rozvíja tú predchádzajúcu, dopĺňa ju a prekonáva. Mám dojem, že Part 4 bol zatiaľ najakčnejší, dokonca by som sa nebál povedať, že aj najlepší, ale predsalen 2. séria je 2. séria. Je tu menej plánu a hry na mačku a myš, ale aj tieto prvky tu sú. Tím ako vždy perfektný, je tu opäť pár zvratov a prekvapení. Som rád, že Marseille dostal viac priestoru oproti 3. sérii, pretože je to skvelá postava. Arturito opäť vymýšľa, ale skutočným nepriateľom je tu ten hajzel Gandía. Prvé tri diely boli výborné, ďalšie štyri masaker, len ten posledný mi tam nejako nezapadal. Bol síce tiež kvalitný, ale pripomínal mi skôr nejaký z prvej série a hlavne mi pripadal ako niečo, čo sme už videli. Taktiež mám vzhľadom na súčasnú Covidovú situáciu obavu o prípadné pokračovanie, kedy a či vôbec sa nejakého dočkáme. Vraj je ale podpísaná zmluva na ďalšie dve série, tak snáď bude. 5. séria: Tak, a záver seriálu je tu. Musím sa priznať, že sa mi prvých päť dielov páčilo viac ako tých záverečných. Tu už sa nedalo ani povedať, že by bol plán nereálny, ale zo scenáristického hľadiska bol veľmi nedotiahnutý a aj osudy postáv boli dosť nereálne nemastné neslané. Ale dajme tomu, v rámci seriálu to bolo ešte akceptovateľné a išlo o celkom dôstojné zakončenie. Čo sa mi však páčilo bol väčší priestor pre postavy mimo banku, ako Benjamin, Marseille a srbi, a konečne zaradenie Pamplonu/Pamplony do tímu. Myslím, že od tretej série sa tam v pozadí stále motal, ale nikdy nedostal priestor a až teraz sme ho konečne mohli viac spoznať. Podľa mňa škoda a mohol dostať viac priestoru od začiatku. Berlinov syn a Tatiana ma veľmi sklamali. Inak fajn a teším sa z tohto seriálu. Postavy boli výborné a som rád, že som s nimi mohol zažiť tieto dve veľkolepé lúpeže.

Rick a Morty

Rick a Morty (2013)

V dnešnej dobe, aj napriek iba 3 sériam, už klasika, ktorá podobne ako South Park, či Family Guy alebo American Dad či podobné seriály ide ďalej v rúcaní bariér. Každý seriál má svôjho psychopata, a ako SP má Cartmana, AD Rogera, Morty má na jeho smolu Ricka. Jediné, čo mi trochu vadilo bolo, že seriál robí veľa narážok na rôzne seriálové a filmové počiny a to až v takej miere, že mi to prišlo ako vykrádanie iných diel. Ale inak super. 4. séria: Podľa mňa super, podobne ako predchádzajúce série. Tu mi prišlo to vykrádanie menej citeľné. Diely ale boli menej nadväzujúce. Za najlepší asi považujem v tejto sérii 5. diel, ale tuším aj 8. bol super. Všetky si ale udržali vysokú kvalitu. 5. séria: Miestami mi síce prišlo,  že niektoré diely idú na zotrvačnosť,  resp. že sa to nikde neposúva, ale stále to bolo zábavné a nekompromisné. Najviac kontroverzný diel, teda 4., ktorý je vo všeobecnosti hodnotený ako najhorší a v ktorom to už tvorcovia prehnali, bol podľa mňa spolu s poslednými dvoma najlepší tejto série. Ono pri Rick & Morty sa ani nedá hovoriť o prekročení nejakých hraníc,  pretože tento seriál hranice nemá,  a to ho robí takým skvelým. Objektívne ale napíšem,  že posledné dva diely boli tie pravé rick&mortyovské a kvalita oproti celej sérii bola značne vyššia. 6. séria: Tento seriál si stále ide svoje, viac si uvedomuje seba ako seriál, čo je osviežujúce a páči sa mi. Postavy sa vyvíjajú, sú stále skvelé a jednotlivé epizódy stále bavia a sú originálne. 7. sériu: Som si opäť užil, či už ide o narážky na iné filmové a seriálové počiny, čo mi zo začiatku mierne prekážalo, ale aj postavy, ich dobrodrúžstva a vývoj. Veľmi sa mi páči, že oproti South Parku, ktorý už iba komentuje a paroduje dianie vo svete, Rick & Morty zažívajú originálne príhody a ešte navyše úplne šialené, že začnú v bode E, idú do C, potom X, T, M, skončia v B a nakoniec zistíme, že sa dej odohrával v notách. Takýto je to seriál a za mňa osobne môžu všetky ostatné prebiehajúce animované seriály podobného štýlu skončiť, pokiaľ tento zostane. Bezkonkurenčný.

BoJack Horseman

BoJack Horseman (2014)

1. séria: V polovici prvého dielu som to vypol, pretože mi to pripadalo ako kópia Californication a Family Guy. Dal som tomu ale šancu a postupne si ma tento seriál omotal okolo prsta. Zlom prišiel v šiestom dieli a odvtedy si všetky tie postavy a príhody nesmierne užívam. Ešte 11. diel bol trochu nudnejší, ale inak super. Veľmi sa mi aj páči pokračujúci dej, takže sa nejedná iba o epizódne časti, ale vtipy na seba nadväzujú aj cez niekoľko dielov. Humor je na vysokej úrovni a je obdivuhodné, že tvorcovia dokázali prisť s niečím trochu odlišným. Zatiaľ 4* za rozbeh. 2. séria: Ono je to vlastne dramatický seriál s veľa humorom, či už bláznivým, bizarným, suchým alebo sarkastickým. Stále oceňujem, že sa nejedná o epizódy, ale o pokračujúci dej. Postavy stále bavia a aj nové vedie zabaviť. Dávam 4,5*. 3. séria: Príbeh pokračuje, rovnako ako aj vysoká kvalita dielov. Táto séria mi prišla trochu viac depresívnejšia a temnejšia, možno s trochu viac vážnejším, prípadne cynickejším humorom. Už viete, čo môžete od tvorcov očakávať, ale stále dokážu prekvapiť, (viď podmorská epizóda). 4,5* a som zvedavý, čo bude ďalej. 4. séria: Waw, tak tento seriál je stále viac temný a depresívny. Každá postava má hĺbku a niekoľko rovín. Raz sú hajzli, potom vtipní, neskôr zúfalí a podobne. Dokonca aj ten Mr. Peanutbutter nie je vždy veselý a bezstarostný pes. Celkom ma dostala dejová linka BoJackovej mamy. Tá to v živote nemala ľahké. Veľmi oceňujem, ako tvorcovia dbajú na detaily a ako vedia zmysluplne pospájať dej z rôznych časových rovín, aby do seba zapadal a ako využívajú rôzne štýly vizuálu, resp. ako sú niektoré epizódy štylizované v inom duchu. 4,5*. 5. séria: Stále super, len mi pripadá, ako keby tvorcom o 1% dochádzali nápady. V tejto sérií sa seriál dosť venuje minulosti jednotlivých postáv a dej napreduje pomalšie. Taktiež, Mops je asi moja najobľúbenejšia psia rasa, ale Fialka je fakt dosť otravná a ako jediná postava seriálu mi vadí. Inak to bolo opäť temné a depresívne, ale iným spôsobom a hlavne menej. Podobne to bolo aj s humorom, ale to môže byť tým, že už som si naň zvykol. Sex robot bol ale dobrý. 4,2*. 6. séria pokračuje v tempe a duchu tej predchádzajúcej. V prvej polovici sa dej posúva výraznejšie, tá druhá sa snaží uzavrieť BoJackov boj s vnútornými démonmi. Celkovo hodnotím tento seriál ako veľmi originálny, s výborným humorom, ktorý ale už bol pre mňa v posledných dvoch sériach trochu opozeraný (aj ho tam bolo o poznanie menej), a hlavne dosť temný a vážny, najmä na fakt, že je animovaný. To ale iba dokazuje, že aj takéto seriály môžu mať hĺbku. Prial by som si, aby príbehy postáv boli možno trochu viac ukončené, ale život ide ďalej, takže aké ukončenie. Každopádne si tento seriál pozrie určite ešte niekoľkokrát. Celkové hodnotenie 9,5/10.

Larry, kroť se

Larry, kroť se (2000)

1. séria: V roku 1998 skončil seriál Seinfeld, takže som rád, že Larry pokračoval v posolstve Seinfeldu a vytvoril si seriál tentokrát o sebe. Rovnako ako starší súrodenec, aj Curb Your Enthusiasm je originálnym počinom, ktorý mňa osobne chytil od prvého dielu, pretože takýto humor mám veľmi rád a ten Seinfeld tam bolo cítiť, a postupne som si ho zamiloval. Nemusí sadnúť každému, ale tí, ktorí nepotrebujú, aby im umelý smiech za každou vetou vravel, kedy sa majú smiať, a vedia oceniť nenápadný, ale kvalitný sarkastický humor, si tento seriál obľúbia. Keď sa to tak zoberie, tak sa to dá brať ako ďalšie príhody Georgea Costanzu, ktorý v Seinfelde predstavoval práve Larryho Davida. Dokonca aj toho Georga tam je cítiť a viackrát som si povedal, že toto by sa Georgeovi mohlo stať alebo toto by urobil. Akurát že Larry nie je taký neurotik, práve naopak, je lahodný a šarmantný. Zatiaľ hodnotenie 7,5/10. 2. séria: Bola viac menej rovnaká ako tá prvá. 3. séria: Stále je to rovnaké, stále je to skvelé. 4. séria: Mám dojem, že tento seriál je každou sériou lepší. Táto pôsobila viac ucelenejšie, ako skutočný seriál, a nebolo to iba o jednotlivých epizódach. Larryho a tento seriál buď milujete alebo nenávidíte. 5. séria: Zdalo sa mi, že posledné dva diely boli trochu slabšie a postupne mi pripadá, že už Larry nemá prísť s čím novým, ale stále ma tá jeho osobnosť baví. 6. séria: Priniesla aspoň mierne osvieženie v podobe Blackových. Inak je to stále starý, stále sa sťažujúci Larry. 7. séria: Myslel som si, že Larry už stráca dych, a on prišiel so 7. sériou,  ktorá bola fenomenálna a najmä Seinfeldovská. Jednak konečne zmizli Blackovci, ale opäť sme mali možnosť vidieť komplet zostavu na čele s Jerrym Seinfeldom. Dokonca sme nakukli na natáčanie fiktívnej epizódy po rokoch. Bodaj by aj existovala. Avšak aj tu bolo vidieť, že Larry a Jerry to v sebe stále majú a aj ten kúsok bol skvelý, presne ako pred 10 rokmi. Jeff je Larrymu skvelým priateľom a parťakom,  avšak je cítiť,  že Jerry a Larry sú jedna krvná skupina. Bolo to ako sledovať Larryho nadruhú. Ešte aj zabrdli do afery Michael Richardsa s afroameričanmi. LA-HO-DNÉ. Keby to tak pokračovalo,  tak som nadmieru rad, ale asi to bola záležitosť iba jednej série a príbeh sa posunie ďalej. Aj tak sa teším. 8. séria: Larry je perfektný aj bez Seinfelda a Seinfeldu, to dokazuje už od začiatku. Trochu som sa bál,  keď prišla reč na New York, ale seriálu to poskytlo nové možnosti a hviezdne tváre. A záverečné pointy má tento seriál neskutočné. 9. séria: Tak, oficiálne som si tento serial zamiloval a radí sa hneď za Seinfeldom vedľa Reno 911 a iné skvelé seriály. Zdá sa mi, že v týchto neskorších seriach je menej improvizácie a epizódy sú viac nascriptované,  ale možno vďaka tomu sú lepšie. Stará známa zostava na čele s Larrym  Davidom nikdy nesklame. Aj Funkousera som si už obľúbil. Snáď stihne Larry natočiť za svoj život ešte pár sérii. 10. séria: Aký život musí mať Larry, keď sa dá toľko hereckých osobností nahovoriť na tie jeho somariny? Paráda a o to je to zábavnešie. Jon Hamm bol veľmi obstojný Larry David a ten reálny šperkuje každú sériu viac a viac. 11. séria: Bola slabšia a vadila mi postava Irmy ako aj Marie, či ako sa volala. Dve nesympatické postavy naraz nebol dobrý nápad. Tak snáď pre Larryho všetko dopadne dobre a dočkáme sa aj ďalšej série, kde sa týchto dvoch žien naozaj zbaví.12. séria: Keďže dej musel pokračovať, pokračovali aj Irma a Maria z predchádzajúcej série. Našťastie si Larry David a tvorcovia uvedomili, že tieto dve postavy nerobia seriálu až tak dobre, takže sme si ich "neužili" až toľko. Zvyšok seriálu klasický Larry, takže sa vyjadrím iba k finále, ktoré bolo celé odkazom na finále Seinfeldu, a aj keď zo začiatku som nebol úplne nadšený, Larry a Jerry ma presvedčili, že presne ako v prípade Seinfeldu, aj teraz to malo byť takto. A samozrejme sa týmto aj vykúpili z nevôle (ne)fanúšikov konca Seinfeldu, spravili to ako to spravené byť malo, a tým pádom nám zostáva iba spomínať na tieto dva skvelé seriály a prípadne ich pozerať stále dookola. Takže na záver iba jedno veľké ĎAKUJEM Jerry a Larry.