Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Akčný
  • Dobrodružný

Obsahy (40)

Úctyhodní ľudia

Úctyhodní ľudia (1975)

Úctyhodní ľudia (Gente di rispetto) je talianska kriminálna dráma v réžii Luigiho Zampu. Vznikla na základe románu Giuseppe Fava (1925-1984), ktorý bol neskôr zavraždený mafiou.
Elena Bardi je krásna mladá učiteľka, ktorá prichádza učiť do malého sicílskeho mesta. V autobuse ju slovne obťažuje spolucestujúci a dáva jej neslušné návrhy. Keď sa večer dostane do cieľa, čaká ju na námestí muž, ktorý ju ubytuje v staromódne zariadenom domčeku so záhradkou.Na druhý deň sa zoznamuje so školským kolektívom a hlboký dojem na nej zanechá kolega Michele. S hrôzou však zisťuje, že v triede je iba niekoľko žiakov a väčšina nie je prítomná a má rôzne výhovorky, prečo nechodí do školy. Rodiny sú také chudobné, že deti nosia oblečenie svojich súrodencov, alebo pomáhajú doma.
Elena po škole navštívi domáceho pána, ktorý žije sám v rozsiahlom dome na námestí mestečka iba so sluhom. Pán Bellocampo odmieta prijať nájomné, je rád že sa Elena pričiní proti zaostalosti medzi deťmi. Keď odíde, na námestí ju opäť verejne obťažuje už známy cestujúci z autobusu. Toho potom večer nájdu na námestí mŕtveho sedieť na stoličke s karafiátom v ústach a guľkou v hlave. Nakoľko obedňajší incident mal mnoho svedkov, polícii sa čoskoro dostane k Elene. Po vypočutí sa Elena vracia do školy, kde jej zrazu všetci preukazujú úctu mimoriadne nápadným spôsobom.
Na druhý deň čaká na Elenu pred školou v aute pochybná dvojica, preto poprosí kolegu Michela, aby ju odprevadil domov. Dvojica skončí napokon v posteli. Na druhý deň jej pán Bellocampo cez štrbinu v žalúzii predstaví miestnu honoráciu. Kto môže byť vrahom?
Keď Elena večer odchádza, tentokrát ju obťažuje miestny novinár, ktorý chce od nej rozhovor. Krátko nato ho dvaja neznámi ľudia škaredo zbijú. Na druhý deň Bellocampo odvezie Elenu autom do najchudobnejšej štvrte, aby videla, v akých podmienkach žijú jej žiaci. Keď matky uvidia mladú ochotnú učiteľku, okamžite ju zasypú prosbami rôzneho druhu. Elena prisľúbi intervenciu na miestnych úradoch. Na radnici jej prisľúbia pomoc, avšak rokovania trvajú až do večera. Elena preto odchádza domov už za tmy a prepadnú ju dvaja motorkári, ktorí ju ťahajú za vlasy po námestí. Aj keď ju ľudia vidia spomedzi zatvorených okien, nikto jej nepomôže. Elena sa sama dostane domov a ešte v ten večer sa na námestí nájdu dve mŕtvoly sediace na motorke. Vyšetrovateľ zúri, ale Elene nemôže nič dokázať.
Ďalší deň sa mladej učiteľke klaňajú všetci obyvatelia mesta, matky jej ďakujú za príspevky ktoré dostali, a jej trieda v škole je plná. Strach ju ešte úplne neopúšťa, keď si všimne malého postihnutého muža, ktorý ju sleduje, a rýchlo zmizne, keď sa otočí. Michele jej bohužiaľ nepomôže a vykľuje sa z neho zbabelec ktorý sa riadi miestnymi pravidlami. Nakoniec privedie Elenina popularita do mesta aj vplyvného poslanca Cataudellu, ktorý ju osobne navštívi a tiež jej prisľúbi pomoc. Zanedlho sa majú totiž v okolí mesta začať stavebné práce, ktoré dajú prácu mnohým chudákom. Keď sa zdá, že sa všetko obracia k lepšiemu, na scéne sa objaví novinár a porozpráva Elene, kto stojí za vraždami a rýchlymi štátnymi investíciami na pozemkoch v okolí.

Není kouře bez ohně

Není kouře bez ohně (1973)

Miestny lekár kandiduje na post starostu. Chcú mu to znemožniť kompromitovaním manželky tak, že rozošlú po meste fotomontáž orgií na ktorých sa mala vraj zúčastniť.

Katyň

Katyň (2007)

Film nám ukáže na osude niekoľkých poľských rodín aj povojnové dôsledky masakru poľských dôstojníkov v Katyni. Po spoločnom prepadnutí Poľska v roku 1939 sovietskymi a nacistickými jednotkami padlo do zajatia sovietov asi 15-22 tisíc poľských dôstojníkov. Najvyššie vedenie SSSR rozhodlo 5. marca 1940 o likvidácii internovaných dôstojníkov. Boli prevezení do Katyne pri Smolensku, Mjednojebu pri obci Tver a do Pjatičaky pri Charkove. Vštetci boli zavraždení príslušníkmi NKVD výstrelom do tyla a zahrabaní v hromadných hroboch. V roku 1943, keď Smolensk obsadila nemecká armáda, na základe udania miestnych občanov odhalili hromadné hroby. Nemci zvolali medzinárodnú komisiu, ktorá jednoznačne potvrdila pôvodcov tohto ohavného činu. Rusi to zvaľovali na Nemcov, ale komisia potvrdila presný čas úmrtí. Rusi sa k tomu priznali až za vlády Gorbačova a neskôr Jelcin odtajnil niektoré usvedčujúce dokumenty. Film je o tragédii, ktorá postihla elitu poľského národa počas vojny a o perzekúcii rodín popravených dôstojníkov v povojnovom komunistickom režime.

Šťastný Daniel

Šťastný Daniel (1983)

Farebný film Sándora Pála natočený v roku 1982 predbehol dobu u nás. S chúlostivou témou antikomunizmu sa v tom čase u nás nedali točiť filmy. Dej sa odohráva v decembri 1956 po krvavom potlačení ľudového povstania Sovietskou armádou.16 ročný Dániel sa rozhodne emigrovať na Západ za svojou priateľkou. Spolu s ním musí ujsť aj sused Gyuri, ktorý sa zaplietol do ozbrojeného povstania. V pohraničnej dedine čakajú spolu s ďalšími utečencami na prevádzača. Tu pracuje aj Gyuriho otec, ktorý napriek tomu že si odskúšal väzenie Rákosiho éry, spolčí sa s bývalým tajným. Chlapci počas čakania zažijú rôzne príhody, ktoré ich donútia zamyslieť sa nad zmyslom svojho rozhodnutia...

Katzelmacher

Katzelmacher (1969)

Jorgos (Rainer Werner Fassbinder) je grécky emigrant v Nemecku, ktorý zažíva intoleranciu voči zahraničným robotníkom. Nadávajú mu do gréckych psov a komunistov. Napriek tomu sa zoznámi s nemeckým dievčaťom, s ktorým prežíva vášnivú lásku. Film je plný nudistických, hetero a homosexuálnych scén.

Pétain

Pétain (1993)

Autobiografický film o Henri Philippe Benoni Omer Josephovi Pétainovi, známom skôr ako Philippe Pétain, alebo maršál Pétain - kontroverzný politik, bývalý francúzsky maršál, premiér a prezident. Bol hrdinom z prvej svetovej vojny, bitiek pri Marne a Verdune, za čo bol povýšený do maršálskej hodnosti. V medzivojnovom období do roku 1931 bol vrchným inšpektorom armády. Medzitým v roku 1925 potlačil povstanie v Maroku, v roku 1934 bo ministrom vojny, v rokoch 1939-1940 veľvyslancom v Španielsku. Po obsadení Paríža nemeckou armádou 16. júna 1940 sa stal ministerským predsedom. Potom, ako 22. júna uzavrel prímerie s Nemeckom a Talianskom, stal sa prezidentom a premiérom neobsadeného územia Francúzska vo Vichy (tzv. Vichystickej kolaborantskej vlády). V roku 1942 sa vláda presťahovala do nemeckého Sigmaringu, Pétain sa vzdal funkcií a emigroval do Švajčiarska. V apríli 1945 sa dobrovoľne vrátil do vlasti, kde bol zvláštnym súdom odsúdený na smrť za vlastizradu, čo mu jeho nástupca Charles de Gaulle zmenil na doživotný trest na ostrove Yeux, kde aj zomrel.

Mr. Universe

Mr. Universe (1988)

Hlavnými postavami filmu sú americkí Maďari. Mickey Hargitay, ktorý ako dvadsaťročný emigroval do USA a neskôr sa stal Mr. Universe a manželom slávnej herečky Jane Mansfieldovej. Ďalšími sú Lazslo a Lord, ktorí zatiaľ iba snívajú o úspechu. Raz Lazslo pri návšteve Budapešti uvidí v televízii rozhovor s Mickeym Hargitayim, a vtedy sa mu zrodí v hlave nápad, natočiť film o tomto bohatom a úspešnom Maďarovi. Vyhľadá Lorda, ktorý v 60. rokoch plachtil so svetoznámou dvojicou na Balatone a vydajú sa spolu do Los Angeles.

Lepke

Lepke (1975)

Autobiografické spracovanie života Luisa Buchaltera, zvaného „Lepke“. Louis „Lepke“ Buchalter (* 6. Februára 1897 v New Yorku) bol americký zločinec židovskej mafie ironicky nazývanej Kosher Nostra. Narodil sa židovským emigrantom z Ruska v New Yorku, v neslávne známej štvrti Lower East Side na Manhattane. Svoju prezývku "Lepke" dostal v jazyku jiddisch "Lepkeleh", čo znamená "Malý Louis". Čoskoro sa stal členom gangu mladistvých a v tejto dráhe pokračoval aj v dospelosti. V 30. rokoch spolu s priateľom z detstva Jacobom "Gurrah" Shapirom (tiež židovským emigrantom z Ruska), Charlesom "Lucky" Lucianom, Johnnym "The Fox" Torriom (predchodca chicagského bossa Al Caponeho), Benjaminom "Bugsy" Siegelom a Meyerom Lanskym založili tzv. Murder, Inc. - Vražednú spoločnosť s.r.o.. Tejto spoločnosti šéfoval spolu s Albertom "Mad Hatter" Anastasiom. Zaoberali sa hlavne pašovaním alkoholu, vraždením na objednávku a vydieraním. Na svedomí mali vyše sto vrážd - patrili medzi nich aj také hviezdy podsvetia ako Abe "Kid Twist" Reles, Seymour "Blue Jaw" Magoon, Frank "Dasher" Abbandando, Harry "Happy" Maione, Albert "Tick-Tock" Tannenbaum, Harry "Pittsburgh Phil" Strauss (alias "Pittsburgh Phil", ktorý zavraždil Dutch Schultza 23. októbra 1935 po tom, čo spoločnosť zistila, že Schultz chce zabiť bez ich povolenia generálneho prokurátora Thomas E. Deweya). V tom čase už FBI zbierala dôkazy od informátorov, ktorých nestihli povraždiť a dostala ho na elektrické kreslo. Popravený bol 4. marca 1944 vo väznici Sing-Sing v Ossining, v štáte New York.

Eric Clapton: One More Car, One More Rider - Live on Tour 2001

Eric Clapton: One More Car, One More Rider - Live on Tour 2001 (2002) (koncert)

1. "Key to the Highway" (Broonzy, Segar) 3:41
2. "Reptile" (Eric Clapton) 5:59
3. "Got You On My Mind" (Biggs, Thomas) 3:51
4. "Tears in Heaven" (Clapton, Will Jennings) 4:34
5. "Bell Bottom Blues" (Clapton) 5:02
6. "Change the World" (Gordon Kennedy, Wayne Kirkpatrick, Tommy Sims) 6:16
7. "My Father's Eyes" (Clapton) 8:34
8. "River of Tears" (Clapton, Simon Climie) 8:59
9. "Going Down Slow" (Saint Louis Jimmy) 5:34
10. "She's Gone" (Clapton, Climie) 6:58
11. "I Want a Little Girl" (Mencher, Moll) 4:38
12. "Badge" (Clapton, George Harrison) 6:02
13. "(I'm Your) Hoochie Coochie Man" (Willie Dixon) 4:30
14. "Have You Ever Loved a Woman" (Billy Myles) 7:53
15. "Cocaine" (J. J. Cale) 4:20
16. "Wonderful Tonight" (Clapton) 6:42
17. "Layla" (Clapton, Jim Gordon) 9:16
18. "Will It Go Round in Circles" (Billy Preston, Bruce Fisher) 3:41
19. "Sunshine of Your Love" (Peter Brown, Jack Bruce, Clapton) 7:11
20. "Over the Rainbow" (Harold Arlen, E. Y. Harburg) 6:33

Hrajú:
Eric Clapton - spev a gitara
Billy Preston - klávesy
Steve Gadd - bicie
David Sancious - gitara
Nathan East - basová gitara a spev
Greg Phillinganes - klávesy
Andy Fairweather-Low - gitara a spev

Crossroads Guitar Festival

Crossroads Guitar Festival (2004) (koncert)

Účinkujú: Eric Clapton, B.B. King, Willie Nelson, Buddy Guy, John Mayer, Robert Cray, Sheryl Crow, Robbie Robertson, Vince Gill, Los Lobos, Jeff Beck, Steve Winwood.

Disc 1:
Introduction – Bill Murray
Uberesso – Sonny Landreth
Hell At Home – Sonny Landreth s Eric Claptonom
Maharina – John McLaughlin
Rosie – Doyle Bramhall II
Outside Woman Blues – Doyle Bramhall II
Little By Little – Susan Tedeschi s The Derek Trucks Band
Anyday – The Derek Trucks Band
Highway 61 Revisited - Johnny Winter s The Derek Trucks Band
Nobodysoul – Robert Randolph & The Family Band
Poor Johnny – The Robert Cray Band
Dirty Work at the Crossroads – Jimmie Vaughan s The Robert Cray Band
Sitting On Top of the World - Hubert Sumlin s The Robert Cray Band & Jimmie Vaughan
Paying The Cost To Be The Boss – B.B. King with The Robert Cray Band with Jimmie Vaughan & Hubert Sumlin
Rock Me Baby - B.B. King s The Robert Cray Band a s Jimmie Vaughan & Hubert Sumlin
Sweet Thing – Vince Gill
Country Boy – Albert Lee s Vince Gill
If It Makes You Happy - Sheryl Crow s Vince Gill & Albert Lee
Tulsa Time - Sheryl Crow a Eric Clapton, Vince Gill & Albert Lee
Blue Eyes Crying In The Rain - Willie Nelson s Vince Gill & Albert Lee
On The Road Again - Willie Nelson with Sheryl Crow, Vince Gill & Albert Lee

Disc 2:
Belief – John Mayer
Gravity – John Mayer
Don't Worry Baby – Los Lobos
Mas Y Mas – Los Lobos
Cause We've Ended As Lovers – Jeff Beck
Big Block – Jeff Beck
Tell The Truth – Eric Clapton
Isn't It A Pity – Eric Clapton
Little Queen of Spades – Eric Clapton
Who Do You Love – Robbie Robertson
Presence Of The Lord – Steve Winwood
Can't Find My Way Home – Steve Winwood
Had To Cry Today – Steve Winwood
Dear Mr. Fantasy – Steve Winwood
Crossroads – Steve Winwood
Mary Had A Little Lamb – Buddy Guy
Damn Right I've Got The Blues – Buddy Guy
Sweet Home Chicago – Buddy Guy s Eric Claptonom , Robert Cray, John Mayer, Hubert Sumlin a s Jimmie Vaughan & Johnny Winter

Concert for George

Concert for George (2003) (koncert)

Veľkolepý koncert, ktorý sa konal 29. novembra 2002 v Royal Albert Hall v Londýne na pamiatku výročia úmrtia Georgea Harrisona. Na koncerte zazneli všetky známe piesne Georgea Harrisona v podaní jeho priateľov a syna Dhany Harrisona. Spoluúčinkovali: Eric Clapton, Joe Brown, Jools Holland, Sir Paul McCartney, Sam Brown, Jeff Lynne, Ringo Starr, Tom Petty and the Heartbreakers, Billy Preston, Monty Python, Sam Brown, Jeff Line, Ringo Starr, Tom Petty, Ravi Shankar, Anoushka Shankar, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Dave Bronze, Gary Brooker, Jim Capaldi, Ray Cooper, Jim Horn, Albert Lee, Marc Mann, Tessa Niles a Katie Kisson.

Eric Clapton: 24 Nights

Eric Clapton: 24 Nights (1991) (koncert)

Živá nahrávka z The Royal Albert Hall, Londýn, 1990 & 1991

Obsah:
1. Running On Faith
2. White Room
3. Sunshine Of Your Love
4. Watch Yourself
5. Have You Ever Loved A Woman
6. Worried Life Blues
7. Pretending
8. Bad Love
9. Old Love
10. Wonderful Tonight
11. Bell Bottom Blues
12. Hard Times
13. Edge Of Darkness

David Gilmour in Concert

David Gilmour in Concert (2002) (koncert)

Piesne:
1. Shine on You Crazy Diamond Parts 1-5
2. Terrapin
3. Fat Old Sun
4. Coming Back To Life
5. High Hopes
6. Je Crois Entendre Encore
7. Smile
8. Wish You Were Here
9. Comfortably Numb
10. Dimming of the Day
11. Shine On You Crazy Diamond Parts 6-8
12. A Great Day for Freedom
13. Hushabye Mountain
14. Dominoes
15. Breakthrough
16. Comfortably Numb

The Pink Floyd and Syd Barrett Story

The Pink Floyd and Syd Barrett Story (2003)

Dokumentárny film o začiatkoch skupiny Pink Floyd z obdobia, ktoré bolo silne poznamenané vplyvom jedného zo zakladajúcich členov kapely Syda Barretta, vl. menom Roger Keith Barrett (6. januára 1946 Cambridge – 7. júla 2006 Cambridgeshire, Anglicko). Skupina sa postupne etabluje na psychedelickej scéne pod jeho vplyvom, poznačeným drogovou závislosťou, čo vyústilo v Barrettove psychické problémy. Barrett bol prvým gitaristom kapely v zložení Syd Barrett – gitara, Bob Klose – gitara, Roger Waters – basová gitara, Nick Mason – bicie a Chris Dennis – spev. Vo filme sú použité autentické materiály doplnené rozhovormi s Rogerom Watersom, Davidom Gilmourom, Nickom Masonom a Richardom Wrightom.

Chudobní boháči

Chudobní boháči (1959)

Úžerník Demeter Lapussa núti svoju krásnu neter Henriettu do sobáša s barónom Hátszegim napriek tomu, že Henrietta je zaľúbená do nemajetného Szilárda Vámhidyho. Pokus mladých o samovraždu zlyhá, a gróf si odvádza svoju manželku do Sedmohradska. Okolie drží v neustálom strachu tajuplný zbojník Fatia Negra – muž s čiernou maskou, za ktorou sa skrýva barón Hátszegi.

Dáždnik svätého Petra

Dáždnik svätého Petra (1958)

Keď bohatý čudák Pavol Gregorič zomrel, prekvapil rodinu tým, že celý svoj majetok zanechal nemanželskému synovi Jurajovi Vibrovi. Po rokoch sa z Juraja stal advokát a pátra po zvyšku dedičstva v cenných papieroch, ktoré nevedno kam Gregorics ukryl. Pátranie ho zavedie do obce Glogova, k sestre miestneho farára, ktorej podľa legendy sv. Peter položil počas búrky dáždnik nad hlavu. Údajný sv. Peter bol totiž vetešník Munz, ktorý kúpil na dražbe po Gregoricsovi dáždnik. Kedže Gregorics počas vojny používal dáždnik ako kuriér, do rúčky skryl cenné listiny. Po zjavení umiestnili dáždnik do kostola ako relikviu a rúčku vymenili za striebornú, čím sa doklady nadobro stratili. Vibra sa zamiluje do krásnej Veroniky a vidina bohatstva sa stane druhoradou záležitosťou.

Pink Floyd - Live in Venice

Pink Floyd - Live in Venice (1989) (koncert)

Živý koncert skupiny Pink Floyd z Plazza San Marco v Benátkach roku 1989.

Playlist:
1. Shine On You Crazy Diamond (Excerpt)
2. Learning To Fly
3. Yet Another Movie (Round And Around)
4. Sorrow
5. The Dogs Of War
6. On The Turning Away
7. Time
8. The Great Gig In The Sky
9. Wish You Were Here
10. Money
11. Another Brick In The Wall (Part 2)
12. Comfortably Numb
13. Run Like Hell

Deep Purple: Perihelion - Live in Florida

Deep Purple: Perihelion - Live in Florida (2002) (koncert)

Playlist:
1.Woman from Tokyo
2.Ted The Mechanic
3.Mary Long
4.Lazy
5.No One Came
6.Sometimes I Feel Like Screaming
7.Fools
8.Perfect Strangers
9.Hey Cisco
10.When a Blind Man Cries
11.Smoke on the Water
12.Speed King
13.Hush

Manželstvo Márie Braunovej

Manželstvo Márie Braunovej (1979)

V jeseni roku 1943 počas bombardovania sa zosobáši Hermann Braun (Klaus Lowitsch) s Máriou (Hanna Schygulla). Strávia spolu iba jeden deň a Hermann je odvelený na východnú frontu. Po vojne Mária všade hľadá svojho manžela medzi vracajúcimi sa vojakmi po staniciach s fotografiou v ruke. Po čase je prehlásený za nezvestného. Máriu čaká ťažký údel nemeckých žien po vojne. Neskôr sa zoznámi s čiernym americkým vojakom Billom (George Eagles), ktorý jej pomáha prežiť. Naučí sa po anglicky, čo jej pomôže pri náhodnom stretnutí s továrnikom Karlom Oswaldom (Ivan Desny) vo vlaku získať zamestnanie sekretárky. Starý továrnik, vdovec, sa dobre cíti v spoločnosti peknej Márie a dáva jej to aj najavo. Naraz sa ale nečakane vráti domov Hermann a v hádke zabije milenca svojej ženy Billa. Je odsúdený do väzenia. Vo väzení ho navštívi Karl Oswald a uzavrú dohodu s Hermannom. Starý pán má už dni pre chorobu spočítané a prepíše svoj majetok na Máriu za protislužbu, že mu bude do smrti milenkou. Po Oswaldovej smrti čoskoro prepustia Hermanna a tešia sa na nový život v bohatstve.

Honfoglalás

Honfoglalás (1996)

Historický film o zjednotení a intrigách o moc v starých maďarských kmeňoch v čase pred a po príchode cez Vereckeiskú úžinu v severovýchodných Karpatoch do dnešného územia obývaného Maďarmi.

Reklama

Ovládací panel
11 bodov