Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Krátkometrážny
  • Komédia
  • Krimi

Obľúbené seriály (10)

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Absolútne najlepší seriál histórie, nepoznám nikoho, kto by si po vzhliadnutí prvých pár častí ho nielen neobľúbil, ale väčšina sa stane rovno závislých. Ja patrím medzi nich. Neskutočné zvraty v deji a také prekvapenia, že ústa sa otvárajú a nejdú zavrieť. Výnimočnosť spočíva aj v tom, že človek podstatne trpí, že sa za jeden rok sa natočí len 10 častí. Toľko dejových línií, ktoré sa pretnú ani neviete kedy, toľko postáv s rôznymi charaktermi a osudmi a predsa tak výnimočných, že ani jedna z nich nie je len dobrá alebo zlá. Sú to proste ľudia so všetkým, čo k tomu patrí. Obdivujem spisovateľa, tá fantázia, to nemá hocikto.

Akty X

Akty X (1993)

Vo svojej dobe neprekonateľný seriál, prelomový a vďaka neexistencii internetu až živo uveriteľný. Pamätám si, ako ľudia o ňom živo diskutovali a dievčatá sa nevedeli nabažiť chladného agenta Muldera. Chodilo to raz za týždeň v pondelok a človek sa normálne tešil, že víkend končil. Mysteriozny seriál najtvrdšieho kalibru. Prišiel v správny čas a tak z toho aj vyťažil, čo mohol. Najviac si ale pamätám nesmrteľnú zvučku. Už tá samotná navodila atmošku.

Prison Break: Útek z väzenia

Prison Break: Útek z väzenia (2005)

Svojho času môj najobľúbenejší seriál, ktorý som zhltol v podstate na pár posedení. Na druhé miesto ho teraz už posunul skvost menom Game of Thrones. Ešte nikdy predtým ma ale žiaden seriál nechytil tak, že musím hneď po dopozeraní jednej časti pustiť ďalšiu. Tvocovia seriálu dobre vedeli čo robia, napínavý dej vždy vyvrcholí na konci časti. Na rozdiel od niektorých iných hodnotiacich sa mne páčili všetky série a bavili ma naplno. A nikto nech nehovorí, že Robert Knepper nepredviedol výkon hodný Al Pacina.

Piliere Zeme

Piliere Zeme (2010)

Z historických seriálov som si do svojej topky vybral aj tento seriál. Ono je z čoho vyberať, už len taký Rím, alebo Spartakus boli tiež skvelými kúskami, nehovoriac o nespočte ďalších iných. Ale tento mi vyhovoval absolútne vo všetkom. Len 8 častí s vyhovujúcou stopážou a skvelou gradáciou deja. Herecké výkony nadpriemerné, kto by povedal, že Redmayne to dosiahne neskôr až na oscara. Ďalší ma zaujal David Oakes, Rufus Sewell nikdy v tomto žánri nesklame, ale absolútnym vrcholom je Ian McShane v úlohe Walerana. Lepšie zahraného záporáka si ťažko predstaviť. Nakoľko je to nakrútené podľa literárnej predlohy, kniha bude pravdepodobne takisto výborná.

Dva a pol chlapa

Dva a pol chlapa (2003)

To je proste serál Charlieho Sheena. Dôvod je prostý, on tam nemusel ani trochu hrať, mal byť len sám sebou. Mne sa to v celku páčilo aj s Ashtonom Kutcherom,ale scenáristi proste podľa mňa tie geniálne dialógy odjakživa viazali na osobu Sheena. Majstrovská komédia.

Tudorovci: Sex, moc a intrigy

Tudorovci: Sex, moc a intrigy (2007)

Osoba Henricha VIII. je tak vďačným námetom, že nijaký film ani seriál sa touto inšpiráciou nemôže pokaziť. Preto som len uvítal 38 častí nezabudnuteľného príbehu a života. Meyers je vhodným typom pre zobrazenie tohto kráľa, hoci ho skôr poznáme ako tučného bradatého pána. V mladosti ale nebol ešte taký tučný, hoci to bol známy jedák. Zo ženských postáv, ktoré sa tu premleli jedna radosť, vyčnieva Natalie Dormer, ktorá vlastne dostala tú najdôležitejšiu rolu Anny Boleynovej. Táto úloha jej sadla a som rád, že ju nominovali aj do Hier o tróny. Seriál bol zaslúžene nominovaný na Zlatý Glóbus. Diváka priláka a nakoniec aj pripúta.

Priatelia

Priatelia (1994)

K vrcholu komediálnych seriálov už nejde čo dodať. Najlepší podľa môjho názoru jednoznačne z chlapov Joey, zo ženských Rachel a od tejto chvále sa Jennifer Aniston dostala medzi moje top herečky. Naopak, vadila mi Phoebe, ako jediná z celého seriálu, hoci ani mumák Ross nebol vždy veľmi zábavný. Po ukončení tohto seriálu mňa milo prekvapil aj projekt Joey, ktorý tiež radím medzi špičky v žánri. Seriál Priatelia môžete pozerať vždy aj v repríze a stále sa pobavíte.

Vojna vo farbe

Vojna vo farbe (2009)

Jeden z najlepších seriálov vôbec a z historických určite v TOP 3. Tá farba vám priblíži druhú svetovú vojnu tak, ako by sa odohrala len nedávno. Vidieť farebných vojakov, zbrane, ale hlavne Hitlera, či Mussoliniho, dáva divákovi neskutočný pocit autenticity. Razom človek nepovažuje tieto postavy len za niečo prešlé, dávne a dávno odídené. Seriál vtiahne priamo do deja a pritom je to dokument. No len z pohľadov ľudí natočených v tridsiatych rokoch 20. storočia naskakuje celkom husia koža, keď ich máme ako na dlani. Navyše je dokument spracovaný tak, že sú informácie zreteľné, presné a výstižné. Takto si predstavujem snímok, ktorý má popísať dejinnú udalosť ktorémukoľvek divákovi. Jednoznačne by som to púšťal študentom na školách, je to omnoho zaujímavejšie a skôr sa niečo naučia, ako z nejakých skrípt.

Osvětim: nacisté a konečné řešení

Osvětim: nacisté a konečné řešení (2005)

Absolútne autentické, historicky verné a skvelé dielko, ktoré má bohatý prínos z hľadiska dejinnej hodnoty. Je neuveriteľné, koľko toho sa ešte môžete dozvedieť o v podstate otrepanej téme zvanej „Osvienčim“ a to len vďaka svedectvám priamych svedkov a účastníkov. Prvé veľké poučenie zo seriálu je, že každý z nás sa možno za daných okolností mohlo stať nacistom, či už pod tlakom alebo dobrovoľne strhnutý mocou, že „teraz môžem robiť niečo, čo som nemohol a úplne beztrestne.“ Je zaujímavé ale sledovať všetky národnosti, dokonca aj tie utláčané, že aj tieto často boli pyšné a nadradené. Churchill raz povedal: „Prečo by sme sa my Angličania mali hanbiť za nadradenosť, keď my sme v skutočnosti nadradení?“ V tomto dokumente sa dozvedáme šokujúco ale aj to, že dokonca Židia medzi sebou navzájom mali pocity nadradenosti a že nemeckí Židia si mysleli, že sú niečo viac ako tí poľskí. Nadradenosť teda nie je iba doménou Nemcov. Je to niečo, čo má v sebe asi každý národ a takmer každý jednotlivec, povyšovať sa nad druhého. V prípade vojny sa potom ľahko ospravedlňujú zverstvá, ktoré sa stali aj na strane víťazov. Skvelé sú tu svedectvá dokonca aj od slovenských občanov, kde môžeme vidieť starčeka, ktorí vôbec neľutuje, čo sa Židom stalo, že si to vlastne vo všeobecnosti zaslúžili. Keď to porovnám so súčasnosťou, ak by prišli dnes podobné podmienky, nebola by väčšina s radosťou vykonala niečo podobné Cigánom? Nakoniec tu vidíme aj Židov, ktorí po oslobodení prenasledovali Nemcov a takisto ich bez súdu zabíjali a jediná ľútosť? Že ich nepozabíjali ešte viac. Dostávame úplne nové informácie, keď napríklad zistíme, že v Osvienčime bol dokonca verejný dom. Summa summarum, človej je proste už taký tvor, náchylný zneužívať moc podľa toho, ako mu to situácia aktuálne a pokiaľ možno beztrestne dovolí.