Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Animovaný

Obľúbené filmy (9)

Nebo nad Berlínom

Nebo nad Berlínom (1987)

Režisérovi sa podarilo prenieť báseň do filmu a za to patrí veľké plus. Celý film som mal pocit, že sedím na kamere a vzášam sa. Dvakrát za film som si musel dať od pozerania pauzu aby som sa nadýchol :). Po jeho dopozeraní som len polhodinu sedel v tichua nechával film doznieť. U mňa určite 100% katarzia!

Večný svit nepoškvrnenej mysle

Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004)

Po prečítaní hodnotení tohto filmu mi neostáva povedať nič iné, len to, že všetko čo som chcel povedať už povedali predo mnou. Pokiaľ sa vám chce tak si prečítajte komentáre ale najlepšie bude keď si to rovno pozriete. Závidím každému, kto tento film ešte nevidel a chystá sa na to! Závidím...

Stratené v preklade

Stratené v preklade (2003)

Jemný film pracujúci s detailmi, ktoré sú takmer dokonalé. I napriek tomu, že sa dej odohráva vo veľkomeste v pre nás cudzom prostredí, je film veľmi komorný. Hercom a vlastne ani celému filmu niet čo vytknúť. Určite jeden z najkvalitnejších filmov, ktorý sa zaoberá ľudskými vzťahmi. Zaujímavé a vtipné dialógy, ktoré ostávajú často nedokončené (ako samotný záver filmu). Pre mňa vždy dostatočná dávka umenia, ktorú som si už párkrát dal a veľmi rád si ju dám opäť. Poznanie tohto filmu nie je nutnosť ale krásna samozrejmosť.

Nenávisť

Nenávisť (1995)

Ťažko vysvetliť presne prečo ale pre mňa jeden z najlepších filmov vôbec. Obsah a forma sa vynikajúco dopĺňajú. Jednoduchý príbeh, ktorý sa viac menej úspešne snaží obsiahnuť aj zaujímavé myšlienky. Sociálne noir, ktoré znepokojí obsahom a poteší formou. Vynikajúci Cassel (ale aj ostatní), zaujímavá práca s kamerou, sympatická hudba. Dobrý film... a to myslím naozaj DOBRÝ. Videl som ho 8x a teším sa naň zas. PS: Asi pred nedávnom som si uvedomil, že v samotnom filme sú minimálne dva odkazy na Scorseseho Taxikára. Našiel niekto viac?

Wandafuru raifu

Wandafuru raifu (1998)

Pripadá mi zvláštne, že pri dnešnom boome filmov z Ázie tento pozná len tak málo ľudí, pretože pre mňa je to jednoznačne to najlepšie, čo z krajiny vychádzajúceho slnka poznám. Podmanivý film pre všetkých, ktorí sa nikde neponáhľajú a chcú si užiť filmové umenie bez zvláštnych efektov. Myšlienka filmu je jednoduchá a zaujímavá. Vybrať si po smrti jedninú spomienku zo svojho života, ktorú si zo sebou zoberieme na večnosť. Zatiaľ čo niektorí v tom majú jasno, iní ostávajú blúdiť v dome. Jedni z nerozhodnosti, druhí z dôvodu, že si zo svojho života nemajú čo vybrať. A to všetko je natočené pomaly plynúcou kamerou v retro nádychu v uvoľnujúcej amtosfére, s príjemnými hercami. Filmu naozaj nie je čo vytknúť. PS: A akú spomienku by ste si po smrti vybrali vy? :)

Stalker

Stalker (1979)

Nemyslím si, že tento film sa dá pochopiť úplne. Dá sa pochopiť po svojom. Pred piatimi minútrami som ho dopozeral a svojsky ho chápem. Zajtra, ak budem o ňom premýšľať, ho budem chápať inak. A tak to bude neustále pokračovať. Vždy pochopím niečo iné, alebo niečo inak. Takýto typ filmu nie je zďaleka nejakou statickou súčasťou filmového umenia. Mení sa tak, ako sa meníme my sami. Nevysmieva sa nám, že ho nechápeme, ale ani sa netvári, že to po nás chce. Jednoducho je tu a bude tu, nehľadiac na to, koľko ľudí si ho pozrie. Verím však tomu, že vždy sa niekto v budúcnosti nájde, kto to urobí, pretože o tomto filme sa hovorí a píše. Tento film sa stal komnatou v zóne umenia, kde sa možno splnia vaše najintímnejšie želania. Či už chcené alebo nie. Na tento film sa nedá dorásť. Tento film rastie s nami samotnými.

Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom

Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom (2007)

Neviem po akom dlhom case spm dostal presne to co trailery natento film slubovali. Po velmi dlhom case film, ktory je natocney tak vyborne, ze som veril kazdej jeho casti. Veril som kazdej postave. Affleck jednoznacne najlepsi, Pitt uz nejako samozrejme super, moj oblubenec Rockwell nesklamaml. No kazda postava bola zahrana tak vynikajuco ako som to nevidel uz velmi dlho. Prekrasna kamera, kde jednotlive zabery vyzerali ako malovane obrazky, podfarbene podmanivou hudbou. Velmi dokladne vybrate exteriery a interiery, ktore hlavne dobre zvladnutemu zvuku davali dojem, ze ste ich sucastou. Kazde zasumenie travy, ci praskanie drevenej podlahy bolo tak uveritelne ako som nevidel este v ziadnom inom filme. Film, ktory si necham vo svojej zbierke filmov a na ktory sa budem tesit znova a znova.

Vtedy na Západe

Vtedy na Západe (1968)

Dobrých desať minút som si obzeral troch drsných chlapíkov čakajúcich na vlak. Jeden len postával, druhému kvapkala voda na klobúk a tretí chytal muchu. Sedeli na vlakovej stanici uprostred ničoho. Skoro žiaden zvuk. A ja som vedel, že sa mám na čo tešiť. Tých 10 minút som sa nenudil. Pripravoval som sa na to, že dostanem presný opak klipovitosti a epileptických snímkov, ktoré sú v poslednej dobe tak populárne. Kamera je dokonalá, hudba tiež, špičkoví herci, ktorí dostali možnosť zahrať si zaujímavé charaktery. Tá atmosféra je tak podmanivá, že ma ani nepadlo nudiť sa. Príbeh je zaujímavý a nečakaný a pre mňa osobne bol milým prekvapením. Filmu niet čo vytknúť. Je to jeden z tých, ktorý potvrdí, že žánrová zaujatosť podľa mňa neexistuje. Film, ktorý presvedčí, že ak western robia schopní ľudia (Leone, Morricone...Fonda, Bronson,... či ľudia, starajúci sa o kostýmy alebo kulisy) stáva sa filmom s veľkým F a presahuje ďaleko za svoj žáner. Tento film nie je len vynikajucim westernom, tento film je v prvom rade vynikajucim filmom.