Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krátkometrážny
  • Akčný
  • Komédia
  • Dokumentárny

Obľúbené filmy (10)

Mulholland Drive

Mulholland Drive (2001)

Dôkaz, že film nemá byť odrazom skutočnosti, ale tvoriť svety (s)nové.

2001: Vesmírna odysea

2001: Vesmírna odysea (1968)

Dodnes najlepšia kinematografia všetkých čias a Kubrickov perfekcionizmus dovedený do maximálnej možnej miery. Právom považované za jedno z najväčších diel filmu. Nenapodobiteľné. Nezabudnuteľné. Nadpozemské. "The visionary is the only true realist." (F. Fellini)

Pod kožou

Pod kožou (2013)

Pravdepodobne najlepší film posledných desiatich rokov a neskutočný úspech v posúvaní hraníc filmu. Najnovší film Jonathana Glazera je všetkým čím by film novej generácie mal byť. Dych berúca kinematografia ktorá dokáže byť nádherná a očarujúca v jeden moment aby sa o chvíľu transformovala do perfektnej vizualizácie nekompromisnej a ponurej vízie našej spoločnosti. To čo sa vo filme deje záleží na interpretácii kedže Glazer využíva skutočnú silu média, vie že film je vizuálne médium a jeho účelom nie je iba natočenie dobrého príbehu, ukazuje omnoho viac ako hovorí a necháva diváka unášať sa príbehom, špekulovať a vynášať vlastné závery. Vytvára podnetný, temný a v miestach krutý príbeh s kúskami krásy porozhádzanými po celom svojom tele. Sledujeme predohru mimozemskej invázie v ktorej na seba mimozemšťan berie podobu krásnej ženy (Scarlett Johansson) ktorú Glazer využíva na mnoho účelov ako postavu aj ako metaforu a skúma cez ňu súčasnú spoločnosť, ľudskú prirodzenosť, to ako spoločnosť jedná zo ženami, na posadnutosti krásou a povrchnosťou. Glazer študuje mužský chtíč a sexuálne túžby a rekontextualizuje a dekonštruktuje ich spôsobom aký sme ešte nevideli. Skúma archetypálne úlohy pohlaví a čo sa stane ak sa im niekto vzoprie, o neakceptovaní odlišnosti v spoločnosti ktorá sa odlišnosti bojí, čo je ironicky perfektne demonštrované aj jeho recepciou a súčasnou filmovou spoločnosťou ktorá tomuto "príliš odlišnému" filmu prejavila veľmi málo uznania, napriek tomu že je to takmer bez debaty najviac prelomový a odvážny filmový počin svojho roka. Nebudem tu analyzovať celý priebeh filmu so spoilermi a tým čo určité scény symbolizujú, keďže hneď prvý komentár na tejto stránke od POMA a druhý od Malarkeyho dostatočne ukazujú ako veľmi je posolstvo o sexisme a mizogýnii v súčasnej spoločnosti relevantné.

Spring Breakers

Spring Breakers (2012)

Jeden z najlepších filmov všetkých čias a fakt že ho toľko ľudí vôbec nepochopilo to len potvrdzuje pretože toto je niečo naprosto originálne a nevídané, film ktorý aj v roku 2012 bol schopný rozvinúť naprosto unikátny filmový jazyk. Verím že tento Korineov masterpiece dostane v priebehu nasledujúcich rokov a desaťročí zaslúžené uznanie (Citizen Kane mal koniec koncov pri svojom uvedení tiež veľmi zmiešané ohlasy) alebo minimálne kultový status ktorá má pomaly už aj v súčasnosti. Jedného dňa napíšem plnohodnotnú recenziu na tento veľmi mnohovrstevný film ponúkajúci viacero interpretácií, no zatiaľ len toľko že som film videl 5 krát za 6 mesiacov a po každej projekcii bol lepší a lepší. SPRING BREAAAAK BITCHEEEEES