Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Horor
  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Mysteriózny

Recenzie (661)

plagát

Nájezdníci zbloudilého pozlátka (1982) 

Ach, Horror Safari... Kto by to nechcel vidieť. Bohužiaľ, je to trošku také prispaté jungle dobrodružstvo. Troška gore na začiatku, trošička ku koncu, medzitým sa Laura Gemser vyzlečie, je tam jedna scéna s honkongskymi tanečnicami a ich titties... To je zhruba všetko k exploitation prvkom. Objaví sa tu aj krásna Glynis Barber alias neskôr u nás kultová Makepeacová. Škoda, že úmrtia sú medzitým offscreen, stačilo to narvať cheesy scénami a aspoň trochu viac gore a nahotou a boli by sme spokojní. Takto je to také... Could be better, could be worse. Nejakú cenu pre fanúšikov eurokultov to má, ale čakal som viac.

plagát

Panenky (1987) 

Myslím, že v rámci "killer dolls" movie maximum. Aj Chucky by sa obzrel. Bábiky sú úžasne rozpohybované, perfektná je atmosféra starého domu s búrkou, izby prepchaté starožitnosťami... Výborne sú aj krvavé scény, nezabudnuteľný "macík"(aj keď je to len predstava), geniálny je nápad s veľkou bábikou a vypadnutými očami. Bandovci mali aj lepšiu hudbu, ale táto klávesová je zasa VHS nostalgia. Ako celý film.

plagát

Pekelná bestie SS (1977) 

Šialené talianske exploitation... sort of. Miestami je to naozaj sila, miestami je to také naznačené, zvyšok je taký normálny vojnový film. Odohráva sa to v krásnom stredovekom mestečku a je tu dosť krásnych talianskych žien, titulná "Beast in heat" je fakt neuveriteľný "herec", u ktorého nechápem, kde ho našli. One of a kind. Podobne ako celý film, pre fandov európskeho exploitation zaujímavá raritka.

plagát

Nude... si muore (1968) 

Čistá rozkoš sledovať. Je to také odľahčené giallo s kvapkou humoru, v krásnom talianskom letnom prostredí, nádherne farebne a pohyblivo natočené. Vrážd je málo a sú veľmi decentné, nahota veľmi cudná a v podstate žiadna, dosť sa behá hore a dolu, plíži sa z izby do izby, ale čert to ber, keď sa na to tak krásne pozerá a celkový príbeh je zaujímavý a pointa mierne prekvapí.

plagát

El siniestro doctor Orloff (1984) 

Obávam sa, že film je určený hlavne pokročilým Francofilom, ostatní budú mať s týmto pomalým, náladovým filmom problém. Nahoty je tu tak stredne, hlavne asi dva ženy stoja naozaj za to, zvyšok zas tak vyzlečený nechcete. Gore v podstate žiadne, všetko je to o pomalej melancholickej atmosfére v prímorskom prostredí, krásnych vilkách, hemžiacej sa promenáde a do toho myšlienky o smrti a zmŕtvychvstaní a nikam sa neponáhľajúci, povedzme, sf thriller.

plagát

Hrabě Dracula (1970) 

V podstate klasický Dracula, ako ho poznáme, ale ozvláštnený o Francove silné stránky. Hlavne vyprava- Draculov pochmúrny hrad, krásne parky a domy v blízkosti Budapešti, gotické znaky a symboly, to všetko krásne natočené, doplnené o eurohororové farby a naozaj krásne herečky, v nádherných kostýmoch a starožitnosťami preplnenom prostredí. Seduktívna a osobitá je najmä Soledad Miranda, jej stvárnenie upirky je naozaj atmosférické, hoci krátke. Vynikajúci je samozrejme Christopher Lee, ten si svoju úlohu očividne vychutnal, už od prvého blísknutia očí v zahalenej tvári. Dobrý je aj Klaus Kinski v úlohe Renfielda a Herbert Lom ako Van Helsing. Krásne to doplňujú kráska Maria Rohm a eurohororový veterán Jack Taylor. Nahota je len naznačená, krvi veľmi málo, ale o tom to nie je. Je to dôkaz, čo dokázal Franco natočiť, keď mal cast a peniaze a mohol by sa páčiť aj ľuďom, ktorí nedokážu odceniť jeho viac sleazy a menej nákladné osobité kúsky. Ja si dokážem vychutnať obe polohy môjho obľúbeného režiséra.

plagát

Frankenstein 80 (1972) 

Umlátenie kosťou je fakt surové, vyberanie a vkladanie rôznych telesných orgánov je tak nejak zboku, vidno, že je to fake, ale stále kreatívnejšie ako dnešné CGI a nepreháňa sa s tým. Plus nájde sa tu ešte zopár, na rok vzniku, prekvapivých a odvážnych gore chuťoviek. Inak je film skôr taký veľmi exploitačný, špinavý a sleazy, solídne natočený a zahraný, ide mu hlavne o to, aby šokoval a šiel stále dopredu, čo sa darí. Soundtrack je skvelý, hudba aj film často pripomenie giallo, žáner vtedy zúril všade naokolo, takže ďalšie plus. Nahota je častá, našťastie herečky pekné a sexy, takže to nie je problém. Fanúšikovia euro exploitation a talianskych  hororov by tento kúsok nemali minúť.

plagát

La maldición de Frankenstein (1972) 

Francova šialená verzia Frankensteina, k tomu tu je vtáčia žena, Frankensteinova dcéra, živí mŕtvi a zloduch Cagliostro a zbesilo a sureálne utekajúci dej. Krásne lokácie zámkov a okolia, gotická atmosféra, trocha nahoty a troška násilia, veľmi teatrálne herectvo, snažiace sa nahradiť chýbajúci rozpočet. Pre Francofilov.

plagát

Amore libero - Free Love (1974) 

Približne do polovice je to veľmi jemný soft erotický film s prenádhernou mladučkou Laurou Gemser v nádhernom tropickom prostredí. Krásna 70s hudba. Potom príde WTF zlom s voodoo rituálom, služobníkom Satana na ostrove... Chudák netopiere stiahnuté z kože, našťastie už "after the fact", ale inak vyzerali dosť autentický. A holubica. Bŕŕŕ. Žiadne vraždy, alebo gore, len podivný príbeh a rozuzlenie.  Ale ono utiahli ma už na vizuále a aj takéto podivné filmové odbočky patria ku kultovým filmom. Povinnosť pre fanúšikov Laury Gemser, s Black Emanuelle to v podstate nemá spoločné nič, ale ak ste, ako ja, fanúšikom aj tejto série, malo by sa vám to páčiť.

plagát

El pez de los ojos de oro (1974) 

Pre giallo vereránov lahôdka, odohrávajúca sa v malom mestečku pri mori, s hŕstkou krásnych žien, čierne rukavice, solídne, aj keď nijak prekvapivé, kills... Motív obrázku mi pripomenul Bird with The Crystal Plumage, skvelá bola spomalená naháňačka pri mori.  Typická 70s hudba, pointa sa síce dá od istej chvíle odhadnúť, ale pekne to do seba zapadne. Nájdu sa aj chybičky, ako asi najpomalšia a najopatrnejšia havária v dejinách filmu, ale sú to skôr drobnosti, ktoré len "adds to the charm."