Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Animovaný
  • Akčný
  • Dráma
  • Horor

Obľúbené seriály (10)

Walking Dead

Walking Dead (2010)

Myslím si, že sa jedná o jeden z najlepších seriálov všetkých čias. I keď nechápem, prečo ho niektorí ľudia zle hodnotia. Postavy sú skvelo prešpekulované, každý z nás si nájde svojho obľúbenca. Dejovo je to kvalitné a myslím, že ani na chvíľu nezanudí. Kostýmy ,,walkerov'' sa svojou dokonalosťou ani nedajú opísať slovami. Je vidno fantastický výsledok kostymérov. Psychológia postáv nemá konkurenta v seriáloch, či filmoch. Proste čistá dokonalosť. Sem-tam sa nájde nejaká tá slabšia epizóda, ale to je v každom seriály. Takže ako vravím - vynikajúce ;).

Perníkový tatko

Perníkový tatko (2008)

Existuje snáď lepší konkurent tohto seriálu? Kto pochybuje, nech hodí kameňom... Som veľmi poctený, že som natrafil na tento seriál, pretože tak perfektný príbeh plný rôznych (na prvý pohľad nesúvislých) cestičiek, zvratov, emócii, vtipu, či totálnej depresie až k vyrazenému dychu, môže vytvoriť len scenáristická elita machrov, ktorí nepotrebovali príliš veľké množstvo postáv, CGI efektov, rutinnej naťahovačky alebo zbytočných prestreliek. Všetko spolu súvisí, dokonale zapadá do najmenšieho detailu a odhaľuje tým nádhernú originalitu. Postavy v ňom sú rozdvojené osobnosti, snažia sa denne znášať rany krutej reality a nájsť východisko z daného problému. Bojujú s vlastnou rodinou, i o ňu. S nebezpečnými ľuďmi, i vlastnými myšlienkami. So zákonom, i v jeho mene. Niet cesty späť a každý jeden krok dopredu len zhoršuje už tak kritickú situáciu. Áno, toto všetko som prežíval s tak dokonale napísanými a hlavne zahranými postavami, dokonca som bol často na pochybách, kto je tu ten zlý a kto dobrý. Seriál si vás postupne narastajúcim tempom a dojmom pritiahne k sebe ako pavúk muchu a z jeho sieťky sa tak ľahko nedostanete, kým do vás nezahryzne niekoľkými poriadnými extrémami, až pokiaľ definitívne neskončí a nechá vás na pochybách, či už niekedy v živote niečo podobné uvidíte. Odpoveď je rozhodne - NIE. Epický príbeh narastajúceho perníkového baróna Waltera Whitea a jeho verného (a často aj nevyrovnaného) spoločníka Jesseho Pinkmana nakoniec vyvrcholí totálnym odfajčom a zanechá diváka napospas krutej realite, ktorú spríjemňujú práve takéto, alebo aspoň podobne dokonalé kinematografické kúsky. Skláňam klobúk pred všetkými a píšem jedno veľké ĎAKUJEM. Vynikajúci seriál.

Narcos

Narcos (2015)

Pamätáte sa na momentky, kedy Walter White v posledných dvoch sériách slávneho BB bol na vrchole svojej zločineckej kariéry, ako vyjebal so všetkými nepriateľmi a aký bol jeho veľkolepý pád? NARCOS je po všetkých stránkach rovnako dokonalý ako spomínaný seroš storočia, ibaže založené na reálnych udalostiach a ľuďoch, čo vyvoláva ešte viacej zimomriavky. Wagner Moura je neprekonateľný a ide z neho hrôza a vzhľadom aj k jeho strašným činom ho zbožňujete, a keď ide do tuhého, i ľutujete. Jeho prevtelenie do osobnosti legendárneho narkobaróna je tak dokonalé, ako každučký detail, scéna alebo emócie v tomto seriály. Príbeh ponúka nekonečné množstvo zvratov a neobsahuje jedinú menej dôležitú odbočku, pričom všetko do seba krásne zapadá a vy máte pocit, že toto je vrchol, ale potom to do vás vyprázdni ďalší zásobník zvratov a vy sa neskutočne tešíte na ďalšiu epizódu. Priznám sa, ja som si musel dávať kratšie pauzy, ináč by som celý príbeh zhltol do pár dní. Ale o tom to je, seriál má diváka naplniť všetkým možným, čo by ho neodradilo, ale priťahovalo a nabíjalo skvelým pocitom. Príbeh je bravúrny, všetky postavy na oboch stranách spoločenských i tých vlastných zákonov sú dopodrobna prešpikované. A zo všetkých tá najlepšia, postava Escobara, je zlatým klenotom celého dejiska. A práve jeho komplexnosť ho robí kráľom všetkých zúčastnených - je chlapom s množstvom es v rukávoch, ktorému sa moc a strach klania pri nohách, je otcom, synom a manželom jeho veľmi milovanej rodiny a charakterným maniakom, ktorý sa nebojí prejsť cez hranicu a vykonať čosi strašné. Na druhej strane stoja teroristi, ktorí chcú jeho hlavu, vláda, ktorá žiada jeho kapituláciu, narkobaróni, ktorí túžia po jeho bohatstve a kolumbíjska polícia s agentmi z protidrogového, ktorí túžia stáť nad jeho mŕtvym telom. Každý z nich stojí na inom brehu rieky a čím dlhšie Pablo odoláva, tým je to osobnejšie. A ÚČINNEJŠIE. V závere druhej série, kedy všetci vieme, ako to dopadne, príde obrovská dávka emócii a vám je ľúto, že už je koniec. Príbeh o Escobarovi dokazuje, že aj keď ste jeden z najbohatších ľudí a najvplyvnejších osobností v zločineckom sektore, nezachránia vás ani peniaze či nepriateľov strach. Osud vás vždy doženie, nech chodíte poctivo do kostola, alebo ste maskotom drogového impéria. Dokonalé po všetkých stránkach, remeselne poctivá práca, ktorá je na vrchole kriminálneho žánru. Jeden z dvoch najlepších seriálov na svete a jedinečné maximum, ktoré kedy mohlo v seriálovej tvorbe vzniknúť. ,,V SPOJENÝCH ŠTÁTOCH NECHÁ MAFIA ZMIZNÚŤ SVEDKOV, KTORÍ BY MOHLI SVEDČIŤ PROTI NIM NA SÚDE. V KOLUMBII, NECHÁ PABLO ESCOBAR ZMIZNÚŤ CELÝ SÚD."

Bratstvo neohrozených

Bratstvo neohrozených (2001)

Všetko, čo ste kedy túžili vidieť a zažiť pri vojnovom žánri, sa nachádza práve tu. Tvrdá a nekompromisná realita najhoršej kapitoly ľudstva zachytená v desiatich dieloch tohto skvostu, pričom každá je o niečom inom, s hrdinami roty E, ktorí sa museli prebyť cez všetky možné prekážky nastražené nepriateľom. Dôležité je aj, že seriál sledujete z mnohých uhlov pohľadu, z rôznych perspektív zasadených do dôležitých i menej dôležitých momentov, zobrazuje hrôzu každého aspektu vojny ako aj z psychického alebo fyzického hľadiska hrdinov. Hromada zaujímavých postáv a zvratov, rozoberajúci dôležitú tému ako pre film, tak aj pre históriu a predovšetkým súčasnosť. Bezchybné, emocionálne založené, dielo s nábojom sršiacim negatívne pocity z osudov postáv, ale pozitívne dojmy v hlave diváka, že videl niečo tak perfektne remeselne vytvorené. So srdcom a s úctou.

Teória veľkého tresku

Teória veľkého tresku (2007)

Toto je JEDNOTKA medzi sitcommi. Niet nič viac čo dodať. Kto neverí, musí sa infiltrovať do sveta intelektuálnych nerdov a presvedčiť sa sám. Za pár desaťročí bude tento skvost každý prezývať kultom.

Simpsonovci

Simpsonovci (1989)

U mňa kultový seriál s obrovskou dávkou humoru, sarkazmu, čierneho humoru a satiry. Títo žltý panáčikovia ma vždy skvelo dokázali pobaviť. No škoda, že dnešné diely už nie sú také vtipné a zaujímavé :(.

Oggy a škodíci

Oggy a škodíci (1998)

Fakt skvelý detský seriál plný násilia a humoru. Keď som bol malý, veľmi rád som Oggyho pozerával a dnes si ho tiež veľmi rád pozriem. Najlepšie sú na tom tie vychytané vtípky :).

Mr. Bean

Mr. Bean (1990)

Fenomenálny skvost 90. rokov, ktorý dosiahol svoju nesmrteľnosť a dokázal rozosmiať mnohé (aj dnešné) generácie. Chaplin by závidel...

Černobyl

Černobyl (2019)

Po niekoľkých filmových i seriálových dekádach a veľkej aféry ohľadom strácajúcej kvality jedného masového seriálu sa tu z ničoho nič zjaví táto skromná miniséria o černobyľskej tragédii, zburcuje všetkých svojich konkurentov a ponechá ich len minulosťou (trochu preháňam, ale ono to v podstate tak aj dosť pôsobí). ČERNOBYĽ je dôkazom toho, že aj s neznámym osadenstvom (nepočítam Stellana), precíznou štúdiou histórie a zmyslom pre detaily sa dá natočiť slušná podívaná, ktorej hlavným cieľom nie je honba za obrovskými prachmi, ale sprístupnením čistej pravdy. V seriály je dobre zachytený obraz totalitného režimu, rovnako tak všetky potrebné detaily a atmosféra. Všetky postavy, či už záporné alebo kladné, sú zahrané perfektne. Miestami som mal pocit, akoby som skrz obrazovku cítil tú radiáciu. I keď je seriál takmer bezchybný, nájde sa tu istý hendikep a tým je práve tá angličtina, ktorá vzhľadom na čas a prostredie bije do uší. Lepšie by mi vyhovoval originálny jazyk. Cez to sa však musím preniesť a napriek tomu dávam 5*, pretože si to zaslúži. Myslím, že už nikdy nebude nejaká historická udalosť tak dobre sfilmovaná ako táto, stále však dúfam, že podobných rovnako dobrých projektov bude stále viacej a viacej.

The Punisher

The Punisher (2017)

Nečakane dokonalé po (takmer) každej stránke. I keď má seriál aj svoje slabšie chvíľky, od začiatku až do samého konca má rovnako výživný drajv. Bernthal je borec, toho nebezpečného zabijaka mu zbaštíte hneď na to, ako v prvej epizóde začne lámať kosti so stavbárskym kladivom a následne vystrieľa celý mafiánsky gang. Potom na scénu prichádza sympatický buddy kamarát Liebermann (alias Micro), s veľmi smutným a ťažkým osudom, s ktorým musí žiť pre ochranu svojej rodiny. Týmto dvom som to prial, od samého začiatku. Ani na minútu som sa pri nich necítil zle a dokonca som s nimi tu bolesť aj málinko prežíval. Nielen fyzickú (a že jej tu je), ale obzvlášť aj tú psychickú. Madainová je síce pekná, ale je tu vlastne tak trošku zbytočne, len aby mal seriál aj ženské zastúpenie, nehovoriac o tom, že sa stále tvári vážne (dokonca aj pri sexe s Russom). Russo je pekný zmrd, ale na rozdiel od ostatných uživateľov mi nebol nesympatický po hereckej stránke. Ako záporák ujde, ale pri finálnom zúčtovaní na kolotoči som mu to neskutočne prial (ale to holenie zrkadlom som mu vážne nezávidel). Seriál nie je len o akcii, ale keď na ňu dôjde, ide vážne o život a Punisher sa neserie s nikým. Je to proste brutalita, a nielen pri posledných dvoch epizódach. Tečú litre krvi, strieľa sa tu jedna radosť, údery padajú (až ich skoro aj sami cítite), bodných a sečných rán, zlomených kostí a výbuchov je tu viac než dosť. Príbeh je jeden veľký unikát a aby toho nebolo málo, rieši sa tu do hĺbky aj psychická stránka vojnových veteránov, ktorá sem tam zabŕdne aj do súčasnej politiky. Po psychologickej stránke nehovoriac, toto je jedna veľká a uveriteľná dráma, ale aj s niekoľkými zábavnými momentmi. Ani neuveríte, že je to od Marvelu, ale je to tak. Z jeho tvorby je to jedno z tých najlepších kúskov a vrelo odporúčam každému fanúšikovi špionážno-akčných žánrov a hlavne pre takého, ktorý má na toto žalúdok. Rawlinsova smrť s Castlovým druhým dychom za pochodu Batesovho energického soundtracku je božská, ale nič pre slabé nátury :). Druhá séria... Frank je ešte stále borec a seriál si aj pri druhej sérii udržuje svoje kvality. Choreografia a drsnosť akčných scén je prvotriedna. Žiadna z postáv nie je otravná, skôr naopak. Patrím medzi hŕstku ľudí, ktorým Ben Barnes a jeho slizký Billy Russo nijako neprekážal, akurát s jeho porezanou tvárou sa mohli maskéry trošku viac pohrať, vzhľadom k tomu, že mu ju Frank na konci prvej série ostrúhal ostrými črepinami zo zrkadla. John Pilgrim ako fanatický vrah s obľubou v kresťanstve je rovnako skvelo vykreslený zlosyn, z ktorého ide rešpekt a chlad. Frankova mladá parťáčka je príjemným prírastkom a medzi nimi dvoma funguje dobrá buddy chémia a Frank je tu v takej pozícii ochráncu - mentora. Opäť ma to bavilo, celý seriál som si obľúbil do takej miery, že skončil v mojej Top 10. Panovali tu také názory, že druhá séria sa opičí po úspechu prvej a že už nedosahuje takých kvalít, ako sa očakávalo. Bullshit. Stále je to ten dramatický príbeh o osamelom ničiacom stroji, ktorého prenasleduje vlastná minulosť a snaží sa zmieriť s jej trvalými následkami. Má to emócie, napätie a pútavý dej, ale zásadnou chybičkou krásy je to, že je to prehnané. To, koľko bodných rán, kopancov a úderov do hlavy rôznymi predmetmi tu Frank prežije, je skrátka nereálne. Áno, je to z dielne Marvelu, ale seriál sa predsa len líši tou autentickosťou, ktorá je tu braná s veľkým nadhľadom. Na môj vkus až priveľa sentimentálnych monológov/dialógov. Postavy majú čo povedať, ale niekedy je toho až moc a potom sa už iba pozeráte na hodinky. Flashbacky z minulosti ma ale trápili najviac, pretože postavy na nich vyzerajú presne rovnako, ako zo súčasnosti (!). Niektorí diváci to dokážu prekusnúť, ale v tomto prípade to bije neskutočne do očí. tu by som skončil z mínusmi. Punisher je seriálová špica a veľké prekvapenie. Užil som si ho do posledného momentu a o jeho postavy som sa skutočne zaujímal, smial som sa s nimi a bál sa o nich. Bernthal je skvelý herec a nehrá žiadnu tupú horu vraždiaceho mäsa, ale charakterného a nezastaviteľného veterána, ktorý by Willisa, Neesona, či Seagala požul v ústach a vypľul na hromadu jednotvárnych akčných hrdinov.

Ovládací panel
4 body