Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krimi
  • Komédia
  • Dokumentárny
  • Akčný

Obľúbené seriály (10)

Gangy z Birminghamu

Gangy z Birminghamu (2013)

„Muži ako my, pán Shelby, budú vždy sami. A za lásku, ktorú dostaneme, budeme musieť zaplatiť." Peaky Blinders je príbeh, ktorý je založený na skutočnom anglickom gangu v 19. storočí. Je to príbeh o antihrdinoch, postavách, ktorými by ste v skutočnom živote opovrhovali, ale ktoré zároveň vyvolávajú v nás, divákoch, pocity sympatií. Lebo tak dobre je tento príbeh napísaný. Skvelé obsadenie hlavných postáv, ale aj vo vedľajších úlohách sa blysnú slávne mená a dobré obsadenie (Sam Neill, Tom Hardy, Aiden Gillen, Adrien Brody...). Seriál vás prenesie do obdobia medzi dvomi svetovými vojnami – budete sa cítiť, akoby ste sa v tomto období osobne nachádzali. Seriál podčiarkuje hudba - začína skladbou - "Red Right Hand" od Nicka Cavea a počas všetkých sérií hudba dobre podčiarkuje atmosféru. Asi najviac ma zasiahla Sinéad O'Connor – In This Heart počas Rubyinho pohrebu.

The Wire - Špína Baltimoru

The Wire - Špína Baltimoru (2002)

Po pozretí prvých troch – štyroch dielov som netušila, že tento seriál má v sebe takú hutnosť, silu a ozajstné príbehy. Odohráva sa tu celý rad dejových línií, všetky v Baltimore. Oslovilo ma, že každý diel začína citátom niektorej z postáv a prišla som na to, že vyzdvihnutie tejto jedinej vety vás núti zamyslieť sa (inak by ste si ju možno ani nevšimli alebo ju nepovažovali za dôležitú). Hlavnú úlohu zohrávajú drogové gangy, ale popritom spoznáte okrem drsnej, špinavej a beznádejnej ulice oveľa viac z Baltimoru v pozadí. Čisté i špinavé praktiky polície, fungovanie politických štruktúr, či miestnej školy. Spočiatku mi robilo problém zorientovať sa v postavách – hlavne černošskí predstavitelia, často v kapucniach, s divnými prezývkami. Postupne si postavy obľúbite, aj keď to neznamená, že sa s nimi v priebehu piatich sérií nebudete musieť náhle rozlúčiť. Nezabudnuteľné postavy, ktoré sa vyvíjajú a posúvajú príbeh stále dopredu, zaručujú, že nebudete mať čas nudiť sa: Mc Nulty, jeho excentrický život a pekná tvárička, Lester s netradičnými vyšetrovacími metódami, Daniels - nielen výborne vyzerá, ale vždy si zachová svoju tvár, Prez, so svojou nešikovnosťou, ale múdrou hlavou, Omar, ktorý kráča vždy len za svojim cieľom, tiež Bubbles - ten zahral svoju úlohu neuveriteľne presvedčivo. Nesmiem zabudnúť na postavu Thomasa Carcettiho (aj keď to tí Američania vyslovovali naozaj divne, že vraj "Karketi"), v podaní Aidana Gillena. Tak tento pán ma oslovil hlavne ako Lord Bejliš v GoT a vidím, že jeho herecké polohy ma bavia a vlastne sa na neho rada pozerám a rada ho počúvam ("Tommy, zachovaj si ten chlapecký výzor"). V tomto seriáli nikto nemá čierno – bielu rolu. Máte pocit, že seriál nie je napísaný podľa scenára, ale vychádza z reálneho života a ten je v Baltimore naozaj drsný. A potom život v Baltimore ide ďalej...

Dirk Gently's Holistic Detective Agency

Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016)

Tak toto áno, vážení priatelia. V prvom rade, knihy, ktoré napísal Douglas Adams, som objavila pred asi pätnástimi rokmi a čítala som – hltala som. Mám celkom rada žáner fantasy a sci-fi, ale tu sa snúbi s neobyčajným zmyslom pre humor a ochotou ísť za akékoľvek hranice. Adamsov humor oslobodzuje. Potom ma prekvapilo, keď som zistila, že najznámejšie dielo Stopárov sprievodca galaxiou (hoci moja srdcovka je „Prevažne neškodná“) sa niekto opovážil natočiť ako celovečerný film. A oveľa neskôr som sa objavila Dirka Gentlyho a jeho holistickú detektívnu kanceláriu. Chcelo to trochu sebazaprenia, lebo som seriál pozerala v origináli. O to väčšie nadšenie musím s vami zdieľať, lebo som skončila s pocitom fascinovaného diváka. Herecké obsadenie a vôbec, celé stvárnenie nestvárniteľných Adamsových fantázií vo mne zanechalo pocit: „Páni, hlboko sa skláňam pred tým, ako ste to natočili“. V prvej sérii absurdít budeme spoločne hľadať Lydiu Spring a rozpletať tajomstvá o veciach, čo sú vo vesmíre navzájom prepojené. Druhá séria, je o prípade strateného Rómea (potomka jednej rodiny – Pronta), ktorého v krajine – nekrajine čaká verná Júlia (zo znepriatelenej rodiny, samozrejme, v podaní Síria). Prípady si nevyberá Dirk, ale prípady si vyberajú jeho. Som si istá, že tento seriál potrebuje špecifického diváka, ktorý prijme to douglasovské ohýbanie reality a jeho životné múdrosti. Nie každý bude zdieľať moje nadšenie, to som si istá.

Impérium - Mafie v Atlantic City

Impérium - Mafie v Atlantic City (2010)

Seriál, do ktorého sa mi veľmi nechcelo. Vízia piatich sérií sľubovala niekoľko desiatok večerov pred obrazovkou. Po poslednej časti sa však vo mne ozval pocit – aká škoda, že je už koniec. Stihla som sa zamilovať do Steva Buscemiho, ktorého som predtým považovala za herca „malých“ postáv – a nepotrebovala som na to všetkých 56 častí. Vďaka nemu má seriál správnu iskru a statočne mu jeho postava vynáša „zlato“ počas celého seriálu. Desiatka ďalších výnimočných postáv mu dobre sekunduje. Aj keď som sa dosť strácala najmä v menách talianskych mafiánov, bolo zaujímavé sledovať obdobie prohibície, zaujímavé aj preto, lebo je sčasti položené na skutočných postavách a súčasne je fikciou. Vynikajúca výprava, práca s kamerou, hra svetla a tieňov. Atmosféru dopĺňa hudba, ktorá vás očarí. Dexter nech mi odpustí, že musel prenechať miesto v mojom zozname niečomu takto silnému. (Jedno majú spoločné – zase som držala prsty gangsterovi!)